SG.hu

Hiábavaló reményeket táplál a Microsoft a Nokia iránt

Három dolgot is jelent az, hogy a Microsoft megvásárolta a Nokia mobil divízióját. Elemzők szerint a Nokia jó üzletet kötött, de az ügylet a Microsoftra nézve akár katasztrofális is lehet. A BlackBerry szempontjából kiemelendő, hogy a szabadalmak állománya lehet az egyetlen értékes eszköz.

2007 óta tart a világ egykor legnagyobb mobilgyártójának számító Nokia mobil divíziójának vesszőfutása. A korábban 7,7 milliárd eurót elérő üzemi eredmény 2012-ben 1,1 milliárd eurós negatívumig süllyedt. Ezt az okozta, hogy a mobil ágazatot megzavarta az Apple a radikálisan új, a fogyasztókat felvillanyozó első igazi okostelefon, az iPhone bevezetésével. A következő szakaszban pedig már a dél-koreai óriáscég, a Samsung is előnyt szerzett a Nokiával szemben, amikor a Google Android operációs rendszerével működő jó minőségű okostelefonjaival különböző árszinteken lendült minden fronton támadásba a Nokia ellen. A Nokia túl lassan alkalmazkodott, és a természetben a környezet változására túl lassan reagáló állathoz hasonlóan kimúlt a cég mobil üzletága.

A Saxo bank elemzője, Peter Garnry szerint a Nokia igazgatósága helyes lépésre szánta el magát, és a divízió kilátásaihoz képest a lehető legjobb üzletet sikerült megkötnie. Ezzel a piac is nyilvánvalóan egyetért, hiszen a cég részvényeinek ára 40 százalékkal ugrott meg. A Microsoft 5,44 milliárd eurót fizet a Nokia 32 000 főt foglalkoztató, a szabadalmak állományát, a Nokia márkát és a mobil hardver gyártását is tartalmazó készülék és szerviz divíziójáért. Szép sommát tett tehát zsebre a finn társaság azzal, hogy kilépett a mobil üzletágból, és nem várta meg, hogy az a cég többi részlegét is magával rántsa. Mivel a Nokia mobil divíziójának üzemi eredménye még mindig nem pozitív, az üzlet kimondottan jónak mondható.

Egy hónappal ezelőtt a Nokia megvásárolta a társtulajdonos maradék tulajdoni hányadát is abban a közös hálózati vállalatban, amelynek a Siemens-szel együtt volt tulajdonosa. Ez a mobil divízió eladásával együtt a Nokia előtt új vállalkozási lehetőségeket nyit meg. A hálózati tevékenység azonban nem termel pozitív jövedelmet, ezen a területen erős a verseny és szűk a haszonrés. Nem pihenhet meg tehát a Nokia a jól végzett munka tudatában, sőt a harc tovább folytatódhat, de ma a cég látszik győztesnek.


A felszínen a Microsoft szempontjából is jónak tűnik az üzlet, mert így egy kézbe került a hardver és a szoftver irányítása. Ezáltal a Microsoft végre akár le is másolhatja az Apple nyertes receptúráját. De valóban ez lenne a helyes stratégia a Microsoft számára? A Microsoft soha nem volt hardvercég, olyan kultúrát pedig nehéz kiépíteni, amely a szoftver és hardver mérnökök együttműködését feltételezi. Ez teszi egyedivé az Apple felépítését. A mobil szakmában a Google stratégiája ma ugyanazt képzi le, amit a Microsoft követett annak idején a személyi számítógépek korában. Remek szoftvert fejlesztett ki és tömeges méretekben forgalmazta az összes elérhető és vásárolni hajlandó hardvergyártónak. Ez a stratégia tökéletesen illett volna a Microsofthoz, csakhogy ez a hajó már elment.

A magukat korábban a Nokia büszke dolgozóinak valló 32 000 főnyi munkavállalót nem lesz könnyű integrálni, nekik ugyanis most be kell ismerniük, hogy vesztettek, és bekebelezi őket egy hatalmas amerikai részvénytársaság. Nyilván rossz a munkamorál, így a Microsoftnak villámgyorsan lépnie kell, ha vissza akar velük térni a porondra. A Windows Phone forgalma alulmúlja a várakozásokat, és a Nokia értékesítési adatai is csalódást okoznak, mert nem sikerült az Apple és a Samsung okostelefont használó fogyasztókat meggyőzni, hogy érdemes váltani.

A mobil divízióban hatalmas fordulatra lesz szükség ahhoz, hogy a felvásárlást igazolni lehessen, és a befektetett tőke méltányos megtérülést eredményezzen. Ma már nem lehet okostelefonnal könnyű pénzt szakítani, mert az ágazat egyre érettebbé válik. A Microsoft kiköltekezése azt is jelenti, hogy a BlackBerry mobil divíziójának megvásárlására immár egyetlen kézenfekvő vevő sem maradt. A kanadai cég helyzete egyre rémesebb, a jó lehetőségek száma egyre csappan. A Microsoft biztos nem fogja megvenni, a Google teljesen más stratégiát követ, mint az Apple, a Samsung pedig az érdeklődés leghalványabb jelét sem mutatja.

A gond az, hogy a BlackBerry operációs rendszere eltérő, az okostelefonok világán pedig ma a Google, az Apple és a Microsoft osztozkodik. Nincs az ágazatban olyan egyéb szereplő sem, aki hajlandó lenne a BlackBerry-t megvásárolni, mert ez azt jelentené, hogy a saját eltérő operációs rendszerét adja fel, és cseréli le egy kevésbé népszerű operációs rendszerre. A BlackBerry igazgatóságának egyik tagja a minap elejtett egy megjegyzést, miszerint a cégnek ki kellene szállnia a mobil üzletágból, és piaci résekre kellene koncentrálnia. Azonban a BlackBerry a vállalati szegmensben még a piaci rések betöltésére is alkalmatlan, mert az hardvergyártással kiegészülő teljes jelenlétet kíván.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csimmasz #9
    Szerintem olyan nincs, hogy nem lehet csinálni megint olyan softot amit kinlódás feltörni.

    Talán akarat nincs, vagy innovatív ötlet biztos brutális amivel a titkosszolgálatok rendelkeznek de valami teljesen új irány kéne.

    Lehet kapitális batromságot mondok nem lévén szakértő a témában de nem lehet valahogy több csatornát egyszerre egybekeverve mindegyiken valami más szöveggel vagy valami oly módon hogy ha rosszul fejtik meg a kódot akkor is értelmes jel legyen amit visszakap innen már nehezebb eldönteni mikor kapjuk az eredeti és mikor egy kamu szöveget.

    Vagy valami hasonló irány
  • AgentKis #8
    A mondat első fele teljesen igaz, a második pedig teljesen hamis. Amire gondolsz azért átjön. Nincs egy normálisan titkosított, peer-to-peer csevegőszoftver, ami jópár platformon működne.
  • NEXUS6 #7
    Az XB tényleg jó példa lehet. Hozzátenném, hogy sajna. Az X 10 év alatt kb 8-10 Mrd defficitet hozott, mire az utóbbi években nyereséges lett. De az évi pár 100 millió pluszból már csak 50 év és már is utoléri magát a cég ezen üzletága. A második kiadás bejött, de a hafmadik eddig megint rázós.

    Szal nagyon úgy tűnkik, hogy a hw üzlet az igen csak nyögve nyelősen megy a cégnek. Akinek van itt mozgástere az olyan cég, mint a Samsung, iszonyat termék palettával, fejlesztési és gyártó kapacitással. Az Apple piaci részesedése is csökken, 30 évből kb 20 szopás volt, most volt 10 jó évük, de nem biztos, hogy a köv 10 is az lesz, nem őket kéne másolniuk.
  • end3 #6
    Vagy betörésbiztos lakás, de megfelelő hozzáállással igen csak megnehezítheted a "fejét erre adó" dolgát. Ha a nehezen megfejthető "talányok" "mégis-megfejtése" után értéktelennek mutatkoznak az ezzel kínlódó gépek algoritmusai számára, akkor kikerülhetsz a megfigyeltek szűkebb köréből, - legalább is valószínűleg.
  • end3 #5
    A WP8-as telefonok hardvere a nagy eldöntendő kérdés, ha az MS. megtartja a Nokia hardver- fejlesztés minőséget, akkor az eladhatósággal nem lesz gond. (Miért is ne tenné, hiszen más, korábban fejlesztett MS. hardverek sem a rossz minőségükről voltak híresek.)

    Ha a WP8 kiforr végre, a szoftver-választék is nagyobb és kiforrottabb lesz, akkor sokan vesznek "MS.Lumia"-t.(Mert olyan szintű kompatibilitással kecsegtet, azaz a rendszer szoftver-hardver elemeit majd mindenhol megtaláhatod, - még többé kevésbé a "fejekben" is, - amilyen a mobil kommunikáció világában még nem volt eddig.) És már az első generációs Lumiák is nagyon jól kezelhetők, - ahol olvastam tárgyilagosnak tűnő, (nem "fanboy" véleményt a témában), - a felhasználók általában elégedettek már az első generációs Lumia-k használhatóságával is. Aki WP8-as telefont vett (Lumia-t) eddig, az úgy sem a Nokia név miatt vette azt.

    Plusz ott van az MS vitathatatlanul nagyobb tapasztalata a "biztonságos és mégis jól "testre szabható" oprendszerek fejlesztését illetően és kiemelten fontos az is, hogy ez mellett, - és persze ezt csak jelen időben mondhatom..., - a profitot még nem az adatkereskedelemmel (!) oldja meg. (Remélem marad legalább egy oprendszer fejlesztő cég a földön, aki ettől távol tartja magát a jövőben is, mert annak esetleg vevője maradhatok. - Igaz a Skype fejlesztése nem erre utal, de azt meg a továbbiakban úgy sem használok.)

    Az olcsó Nokia-s telefonok "nyűgétől" meg nagyon gyorsan meg kellene szabadulniuk. (Megoldja azokat az igényeket nagyon gyorsan Kína.)
  • flashpointer #4
    Nincs már nehezen lehallgatható skype vagy titkos üzenetküldés
  • echo #3
    szerintem ez a "szervizdivíziójáért" nagyon nehezen olvasható. szóval én így nem írnám, ha ez is az ajánlás.

    amúgy szerintem ott szívja meg az MS, hogy a Nokia hűséges vevőit elfogják veszíteni. szóval valami visszaeséssel számolniuk kell emiatt. aki Nokiát vett a márka miatt az nem fog venni Microsoftot.

  • endrev #2
    Helyes szóösszetétellel: "készülék- és szervizdivíziójáért", kedves ÚÍ (ejtsd: újságíró).
  • csimmasz #1
    Lehet itt is XBOX karrierben. Reménykednek, elsö kiadás diszkret siker, masodik penzt is hoz rendesen.
    Meglatjuk a nagy lóvé meg a fuzio hoz e sikert.

    A Rim meg szerintem idiota, ráfeküdhetne a biztonsagra a nehezen lehalgatgato skype utanzatra meg titkositott Üziküldés, stb.
    Akar mint masodik telefon Üzlet embereknek, bűnözőknek, stb.
    Valami olyant kellene nyújtania amit a többiek nem vagy nem jól.
    Persze az összes felkapott softnak kellene hogy legyen. A storjukban kompatibilis valtozata.
    A Bada is azért lett gyűlölt rendszer mert nem volt se skype se viber sd semmi amivel a droidos vagy iPhone os haverokkal lehetett volna communikálni, legalabbis nálam ezért.