Berta Sándor

Megállapodás született Steven Sinofsky távozási feltételeiről

Ugyan a Windows-részleget vezető menedzser már tavaly novemberben távozott posztjáról, de csak most sikerült megállapodnia egykori munkaadójával a "nyugdíj-", illetve a végkielégítési csomagjáról.

Az utolsó részleteket is sikerült tisztázni a szerződés kapcsán. A Microsofttal kötött megállapodás miatt Steven Sinofsky igazán nem panaszkodhat. Az Amerikai Egyesült Államok Tőzsdefelügyeletének (SEC) közleményéből ugyanis kiderült, hogy a férfi 418 361 darab Microsoft-részvényt kapott, melyek értéke jelenleg 14,2 millió dollár.

Ugyanakkor a Windows-részleg volt vezetője kénytelen volt mindezért cserébe néhány feltételt elfogadni. A megkötött megállapodás többek között kimondja, hogy Sinofsky nem helyezkedhet el "bizonyos konkurenseknél" és a Microsoft ügyfeleinek sem kínálhatja a vetélytársak termékeit. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban nem kritizálhatja a volt munkáltatóját és lemond a Microsoft elleni jogi lépésekről. A feltételek viszont nem örökre szólnak, csupán 2013. december 31-ig érvényesek.

Az ilyen jellegű megállapodások nem számítanak ritkának a gazdaságban, illetve a topmenedzsereknél. A férfi a részvényeket több csomagban kapja meg, az utolsót 2016 augusztusában. A társaság közölte, hogy bár Sinofsky már nem lesz a munkatársa, de 2016 végéig igényt tart rá tanácsadóként néhány szabadalmi eljárásban.

Steven Sinofsky kapcsán az már a távozásakor kiderült, hogy nem állt könnyű ember hírében, feszült viszonyban volt a többi részleggel, nem dolgozott velük együtt és közel sem volt csapatjátékos. A beosztottaival szemben könyörtelen volt, korlátozta a fejlesztők alkotói szabadságát és nem volt képes arra sem, hogy jó kapcsolatot építsen ki a Microsoft fontos partnereivel, például a hardvergyártókkal. Ráadásul nem igazán volt a tábla PC-k barátja és ő akadályozta meg a Windows 7-es táblák piacra dobását. Többek között elutasította azt az elképzelést, hogy az operációs rendszert a táblagépekre optimalizálják, illetve integrálják bele a táblák támogatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    "Stratégiai döntéseket hoznak, és ha nem jön be (általában) viselniük kell a következményeket."
    Az ilyen kovetkezményeket mindenki szívesenviselné. ;) Ha egy topmanagert kirúgnak, az akkor is jól jár. Az újabb munkáltatójánál pedig a kommunikációs skill meg a titoktartás simán hasonló pozíciót eredményez. Ez mehet a végtelenségig, kozben ha egy otlete bejon, akkor meg O az isten.
  • CairoJack #10
    Háááát... nem tudok veled egyet érteni. Sajnos a mai napig kénytelen vagyok találkozni/néha használni Vistát. A kezdetektől kezdve egy vér lassú, instabil valami volt, ami az egy évnél idősebb hardverek 90%-át nem támogatta.

    Külön vicc az egészben, hogy egy nagyon speciális ok miatt van még a mai napig is szerencsém hozzá (és lesz is, amíg az adott gép hardveresen vagy szoftveresen meg nem döglik), és ez a speciális körülmény is egy HIBA, ami kivételesen nagyon sok pénzt takarít meg nekünk.

    Szóval úgy is mondhatnám, hogy olyan elképesztően xar, hogy már jó. :)
  • tomcsa4 #9
    Az office-szal egyetértek, de a Win8-at én szeretem. Elég rég ott volt a cégnél, kár volt elküldeni. De hát ők tudják (mivel/kivel mossák kezeiket).

    Sajnos az MS egy balfasz cég, pesig szeretem a termékeiket. Anno a Vista-népharag után bejelentették, hogy bizony rossz a rendszer. Akkor nagyon megutáltam az MS-t, mivel ha rossz, akkor mi a faszért fejlesztették? Azért nyilatkozni ilyet, hogy tetszenek a közönségnek meg ciki. (Ja és a Vista sem volt rossz, nagyon is jó volt.)
  • CairoJack #8
    Kellett az MS-nek vagy 2-3 év, mire használhatóvá tette a koncepciót. Túl radikális lépés volt. - Egész pontosan nem ez volt a baj, hanem az, hogy egyszerre volt radikális, és átgondolatlan. W8 is the same.
  • CairoJack #7
    "M$ mindent terel, meg megprobal Sinofskira kenni." Azért ez nem igaz.
    Sinofsky-nak voltak ilyen zakkanásai, hogy kitalált valamit, azt átverte a népeken tűzzel vassal. Pl. anno az Office 2007-et is ő barmolta szét a ribbonnal, amit akkor mindenki úgy szidott az össze-vissza kevert menük, és a testre szabhatatlansága miatt, mint a... na pont úgy. Kellett az MS-nek vagy 2-3 év, mire használhatóvá tette a koncepciót. Túl radikális lépés volt.

    Sztem pont így jártak most a W8-al. Kitalált valamit amit alapvetően még jól, használhatóan, akár kellemesen is meg lehetett volna valósítani, de megint szétbarmoltak mindent, és természetesen jó testre szabhatatlanná tették. És SS apánk megmondta, hogy "pofátokat befogjátok, jó lesz ez a sok parasztnak". És nem lett igaza.

    Én szerintem itt nem arról van szó, hogy "távozott a Microsoft-tól" ahogy kommentálják az esetet, hanem gyanítom úgy kirúgták, hogy a lába nem érte a földet.
    Épphogy kihozták a W8-at, megjöttek az első számok, és az első elégedettségi mérések, és SS bejelentette, hogy távozik.
    Kb. annyi történt, hogy másnap mondták neki, hogy "pakojjá öcsisajt".

    A top menedzserek sorsa már csak ilyen. Stratégiai döntéseket hoznak, és ha nem jön be (általában) viselniük kell a következményeket. Ezzel kvázi SS megbukott, mint szakember. Ráadásul másodszor.
  • csimmasz #6
    A cikkben a win7 tabla optimalizalasa ellen kuzdott, nem?

    A win 8 olyan mintha ket kulon oprendszer lenne egy termekbe gyurva annak minden kompromisszumaval.
    Az Apple bolcsen kihgyta a az os ek egysegesiteset egyenlore ezt, az MS nagyon innovativ akart lenni csak néhany ev fejlesztes marad ki a csomagbol.
    Majd a win 9 biztos egesz jo leszz.

  • Mardel #5
    Kimaradt:
    *teljesen veletlenul
  • Mardel #4
    M$ mindent terel, meg megprobal Sinofskira kenni. Neki betapasztottak a szajat par millioval es dec 31-ig nem beszelhet.
    Don Mattrick is teljesen lepett le a Zynga-hoz, az Xbox One egy kisebb bukasa utan.
  • Chriss745 #3
    Utananeztem, es tenyleg o vezette a Windows 8 fejleszteset. Most akkor melyik az igaz? Mert a Windows 8 kimondottan tablakra lett kifejlesztve ami rohadtul nem illik bele a kepbe hogy "Többek között elutasította azt az elképzelést, hogy az operációs rendszert a táblagépekre optimalizálják, illetve integrálják bele a táblák támogatását"
  • Chriss745 #2
    Nem tom, en pont forditva tudom, es a cikk is ezt irja: "Többek között elutasította azt az elképzelést, hogy az operációs rendszert a táblagépekre optimalizálják, illetve integrálják bele a táblák támogatását"

    Ha jol tudom o volt pont ellene a W8-as elcseszesnek, es mivel kifejezte nemtetszeset, eltavolitottak.