Berta Sándor

Microsoft szoftverboltok - a fejlesztőknek 180 napjuk lesz a hibák kijavítására

A szoftvercég nyilvánosságra hozta a szoftverfejlesztőknek szánt biztonsági irányelveit. Az előírások összesen négy alkalmazásboltban kínált termékeket érintenek.

A Windows Store, a Windows Phone Store, az Office Store és az Azure Marketplace rendszerében elérhető programokra a jövőben új irányelv vonatkozik. A készítők kötelesek lesznek legfeljebb 180 napon belül kijavítani a hibákat. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, úgy a termékeket azonnal és automatikusan eltávolítják az összes bolt kínálatából. A 180 napos visszaszámlálás a hiba ismertté válásától indul és kivétel nélkül mindegyik terjesztett szoftverre vonatkozik. A határidő esetében ugyanakkor vannak kivételek: törlési haladékot az a program kaphat, amelynek készítésében több szakember is részt vesz.

Az intézkedés célja, hogy az alkalmazások a jelenleginél sokkal biztonságosabbak és stabilabbak legyenek. A társaság hangsúlyozta: azt várják a változtatástól, hogy a fejlesztők az eddiginél sokkal gyorsabban javítsák ki az ismert hibákat és foltozzák be a biztonsági réseket, ezáltal a felhasználók még inkább bízhatnak a Windows Store, a Windows Phone Store, az Office Store és az Azure Marketplace rendszerén keresztül elérhetővé tett termékekben.

Elvárás továbbá, hogy a fejlesztők megfelelően reagáljanak arra, ha az általuk készített szoftver hibát tartalmaz. A vállalat kiemelte, hogy eddig kiválóan együttműködött a programozókkal a Vulnerability Research projekt keretében és szeretné, ha ez a jövőben is így lenne. A jelenlegi szerződések mindegyike hatályban marad, de a programokat más okokból is eltávolíthatják a boltok kínálatából. Július elején a Windows Store rendszerében 100 000 alkalmazás volt. Problémát jelent ugyanakkor, hogy az elérhető szoftverek között sok a "szemét". A megnevezés arra utal, hogy sok fejlesztő hasonló vagy csak részben módosított néven szerepelteti ugyanazokat a termékeket az alkalmazásboltban. A jelenség egyébként az Android és az iOS esetében is tapasztalható. Az Androidnál gyakrabban, az iOS esetében ritkábban, de vannak ilyen másolatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!