Alex

A Microsoft 7,2 milliárd dollárért megveszi a Nokia mobil-üzletágát

Amire régóta várni lehetett most bekövetkezett: az üzlettel Steve Ballmer leköszönő elnök még egy utolsó kiigazítást végez a Microsofton. Ez a Skype utáni legnagyobb felvásárlásuk.

A 7,2 milliárd dolláros árból 5 milliárd a finn társaság mobiltelefon üzletága és 2,2 milliárd dollárt érnek a szabadalmi jogok. A dolog nem meglepő, tekintve hogy a két cég már 2011 februárja óta szorosan együtt dolgozik azon, hogy alternatívát támasszanak az Apple és a Samsung termékeivel szemben. Sikerük szerény, a Windows Phone telefonok világpiaci részesedése az IDC szerint mindössze 3,7 százalék, de több országban megelőzték a BlackBerryt, ezeken a helyeken ők a harmadikok. A lépéssel a múlt hónapban leköszönt Steve Ballmer még egy utolsó lökést ad cégének a hordozható készülékek világa felé. A tranzakció értéke a második valaha volt legnagyobb felvásárlás a Microsoft történetében, ezt csak a Skype 2011 májusi 9,3 milliárd dolláros üzlete előzi meg.

A két vezető, Stephen Elop és Ballmer nyílt levele szerint "A Nokia és a Microsoft mindig mert nagyot álmodni, legyen szó számítógépről minden asztalon vagy mobiltelefonról minden zsebben, és hosszú utat tettünk meg ezen álmok valósággá válásához." A készpénzes ügylet révén a Nokia részlegének mind a 32 ezer alkalmazottja Microsoft munkatárssá válik. Elopnak nem lesz újdonság a Microsoftos élet, hiszen ott dolgozott mielőtt átigazolt a Nokia eszközökért és szolgáltatásokért felelős alelnökének pozíciójába, ráadásul most hogy Ballmer 12 hónap múlva visszavonul, jó esélye van a vezérigazgatói pozícióra is.


A Nokia egykor a mobiltelefonpiac vezető szereplője volt, de alulbecsülte az okostelefonok iránt mutatkozó igényt. Ugyan már régóta leszállóágban van, de túlsúlya akkora volt, hogy még mindig a második a Samsung mögött, habár ez jórészt a fejlődő országokban eladott nagyon olcsó telefonok tömegének köszönhető. A nagyon jövedelmező szoftverrészlegnek köszönhetően a Microsoft hatalmas készpénztartalékon ül, és kockázatos lehetett számukra, hogy a Nokiát esetleg valamely más vállalat szerzi meg.

Jól döntött a Microsoft?
  • Igen
  • Nem
  • Nem tudom
A régóta tartó együttműködéstől függetlenül nehéz lesz a két vállalatot egyesíteni, hiszen nem túl közeli partnerek. Ballmer szerint ezzel szemben külön-külön kevésbé agilisek, és a fejlesztéseket lelassítják a szerzői jogok miatti egyeztetések. Carolina Milanesi, a Gartner elemzője szerint az egyesülés felgyorsíthatja a reagálásukat a mobilpiacon zajló változásokra, de problémás pont lehet a különböző területekről jövő munkatársak integrálása. A felvásárlást 2014 első negyedévében fogják lezárni, a szabályozó hatóságok és a részvényesek hozzájárulásától függően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #46
    Kilépkedő alkalmazást láttam már, olyat, ami lefagyasztotta volna a telefont, nem.
    Ha malware szűrés lenne az appok feltöltésekor, attól még a store szabadsága nem lenne veszélyben. Bár ha neked az a hobbid, hogy szétfertőzöd a telefonod, akkor lehet csorbulna a szórakozásod:)
    Olvasd el még egyszer, mit írtam. iPhone előtt is voltak okostelefon platformok, de egyik sem volt túlságosan elterjedt, vagy a kezelhetőséggel, vagy a felhasználóbarátsággal voltak gondok, fejlesztőkkel szembeni hozzáállásról nem is beszélve. Nem véletlenül az új koncepció megjelenése után pörögtek fel a smartphone eladások. Akkoriban sem a WM, sem a Symbian nem volt ezek kielégítésére alkalmas, holott iOS-en (de még kezdetleges Androidon is) sok tekintetben túlmutattak. Igazából Android technikai szempontból elég primitív volt, 2.2-ig JIT képességekkel sem rendelkezett a Dalvik VM (.NET CF ezt ősidők óta tudta), telefonoknál hardveres GUI gyorsítást is csak 4.0 hozott (iOS-nél ez kezdetektől adott).
  • mortep #45
    "...nem mindegyik platformnál kell figyelned, hogy mit telepítesz fel, hogy minden megfelelően működjön". De bizony! Láttam már alkalmazások által kifektetett iPhone-t is. Egyetértek, hogy a google egyik gyenge pontja a liberális alkalmazásboltja, de más szemontból ez ugyanakkor erőssége is... nem gondolod?

    "Android azért terjedt el így, mert jókor volt jó helyen."
    Ez nem igaz. A symbian is ott volt, WP is ott volt és sorolhatnám...
  • asysoft #44
    " droid meg jó azoknak, akik vagy nem akarják vagy nem tudják megfizetni ennek a kényelemnek az árát."
    Azért ezekhez még hozzáadnám azokat is, akiknek az iOS funkcionalitása egyszerűen nem elég.
    WP kezdetben ígéretesnek tűnt. Kombinálta az iOS előnyeit (optimalizált OS (ne feledd, egyetlen SoC-t támogatott egyetlen felbontással!), központi frissítés) az Android OEM modelljével, és úgy tűnt, hogy sűrű ütemtervvel felhozzák a platformot a konkurencia szintjére. Aztán elég lassan jöttek a frissítések, felhasználók sokasága messiásként várta a következő frissítést (hogy majd az elhozza a Kánaánt), ráadásul a frissítések terítése sem iOS szerűen központi, hanem szolgáltatók közbeszólhattak.
  • asysoft #43
    "Okostelefonokhoz mindig is érteni kellett"
    Ahogy már írták, nem mindegyik platformnál kell figyelned, hogy mit telepítesz fel, hogy minden megfelelően működjön, valamint hogy ne legyen kártékony az alkalmazás. Ezt egyébként egyértelműen a Google sarának tartom, egy megfelelő minőségű malware szűrést bele kéne rakniuk a Play Store elfogadási procedúrájába, mert az átlagfelhasználóban jogosan felmerül, hogy amit egy központi helyről letölt, azzal nincs gond.

    Android azért terjedt el így, mert jókor volt jó helyen. iPhone megjelenése igényt teremtett a "modern" értelemben vett okostelefonok iránt, ezt pedig semelyik meglévő platform nem tudta kielégíteni.
  • asysoft #42
    "Emlékezzünk csak arra a Nokia nyilatkozatra, hogy szerintük az MS nem fejleszti elég gyorsan és komolyan a WP-t...."
    Volt ilyen nyilatkozat? Egyébként csak egyetérteni tudok vele.
  • DontKillMe #41
    A hideg kiráz ettől a baromtól. Egy unszimpatikus állat. SB.
  • asgh #40
    Az android és az iOS szépen megférnek egymás mellett, mert az iOS kielégíti azok igényeit, akik hajlandók sokat fizetni azért, hogy a telefon hosszú távon is megbízhatóan működjön és ne kelljen emiatt széthackelni, a droid meg jó azoknak, akik vagy nem akarják vagy nem tudják megfizetni ennek a kényelemnek az árát.
    A WP ezzel szemben egyesíti mindkét üzleti modell hátrányát: zárt rendszer, de licencelt OS, tehát nem tudja ugyanazt a működési stabilitást biztosítani, mint az iOS, de a droid szabadságával sem rendelkezik.
    A Nokia felvásárlása közelebb viheti az MS-t egy Apple megoldáshoz, azaz limitált hardverre optimalizált OS-t gyárthatnának, de ez meg szembe megy az eddig követett MS üzleti modellel, azaz hogy lehetőleg legyen mindenen windows.
    Így viszont a WP továbbra sem az iOS, hanem a droid versenytársa marad, amivel szemben kb. semmi előnyt nem tud felmutatni, amit mégis, arra nem érzékeny a célközönségük.
    Marad tehát a Nokiától megszerzett minőségi térképszolgáltatás, remek kamera, stb. de ismerve az MS hajlamát a középszerű megoldások erőltetésére, ha azzal piaci erőfölényhez lehet jutni kérdés, hogy meddig tartanak ki ezek az előnyök.
  • Linkout #39
    Isten ments, hogy lázítsak, de egy iphonet a leghosszabb műkörmös plázacica is vígan elhasznál úgy, hogy 3 év után se lassul be, pedig a kendikráss mega tükös appok mind rajta vannak :)

    Van olyan okostelefon rendszer, amit nem bírsz szétbarmolni puszta hozzá nem értéssel.
  • mortep #38
    No, mindazoknak akik hangoztatják, hogy az android ócska, érteni kell hozza, lassú stb.
    1. Nem véletlenül lett ennyire népszerű! A windows, a symbian és még sokan előtte piacon voltak, és mégis kitört mint egy vulkán.

    2. Olcsó telefontól ne várjatok el csúcskategóriás teljesítményt

    3. Okostelefonokhoz mindig is érteni kellett, aki csak telefonálni akar, az válassza a megfelelő kategóriát. Lefogadom hogy egy "tehetséges" felhasználó akármelyik rendszert képes kifektetni.

    @Ferrer: symbian=nokia az minőség? Ezt vitatnám. Azt aláírom, hogy kiváló hardvert raktak össze, de a software nehezen fejleszthető, támogatása akadozott, ezért szorította háttérbe a droid.
    Az androiddal kapcsolatban én kiegészíteném a listádat: Samsung, Lg, Motorola, sony, htc, alcatel, dell, hp, lenovo, toshiba, acer, ... innen jönnek a kínai gyártók. És nemcsak telefonon, hanem tablet-en, tv-n, usbpcn, stb. található meg. Röviden: akár tetszik, akár nem, mindenhol tetemes fölényben van a többi os-el szemben (kivéve pcn, meg a serverpiacon).
  • Linkout #37
    Nem voltak itt hozzászólások?