Berta Sándor

Terjed a kutatóintézetekben a Kinect

Rendkívül gyorsan elterjedt az egyetemeken és a kutatóintézetekben a Microsoft Kinect vezérlője. Ugyan vannak alternatív megoldások is, de a Kinect új verziója is alighanem egyeduralkodó lesz az intézményekben.

"Az első Kinect gyakrabban látható a kutatóintézetekben, mint a lakásokban. Csak nálunk több mint 20 ilyen eszköz van" - nyilatkozta Robert Praxmarer, a Salzburgi Szakfőiskola multimédiás technológiai részlegvezetője. Egy infravörös kamerával kiegészítve a Kinect első változata kitűnő segítséget jelent a szakembereknek és kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik. A PrimaSense által kifejlesztett szenzor lehetővé tette a tudósoknak, hogy alacsony költséggel valósítsanak meg olyan alkalmazásokat, amelyekhez korábban drága hardverek kellettek.

"A Kinect a hasonló szenzorokhoz képest sokkal jobb eredményeket ad, azok ráadásul jóval drágábbak is. A robotikában a 3D-térfelismeréshez használt lézerrendszerek körülbelül 15-ször többe kerülnek" - jegyezte meg Maurice Fallon, az MIT munkatársa. Erre vezethető vissza, hogy a Kinect-alapú robotok esetében sokkal könnyebben lehet megvalósítani a térbeli látást. A rendszer már a világűrben is hódító útra indult: a dokkolási manőverek végrehajtása közben lehetővé teszi a műholdak számára a pozícióik ellenőrzését.


A Microsoft már bejelentette, hogy az XboxOne mellett megjelenik majd a Kinect új változata is, amely még jobb eredményeket biztosíthat. A tudósok már megrendelhették az első készülékeket. Technológiailag az új verzió jelentős mértékben különbözik az elődjétől. A Time-of-Flight technológiát és az USB 3.0-t támogató új Kinect pontosabb lesz az elődjénél és így még állítólag a ruhákban lévő kis redők felismerését is lehetővé fogja tenni. Ugyanakkor az ár-érték arány nem romlik, sőt. Praxmarer közölte, hogy eddig az úgynevezett Time-of-Flight szenzorokat körülbelül 4000 euróért lehetett megvásárolni. Ennél az új Kinect jóval olcsóbb lesz, ezáltal teljesen új távlatok nyílnak előttük. A kutatóintézetek néhány hónapon belül megkapják az első prototípusokat, amiket a termék bevezetése után lecserélnek a végleges változatra. A Kinect új verziója már alkalmas lesz a fizioterápiás gyakorlatok ellenőrzésére is és akár a táncosok mozgása is rögzíthető lesz a segítségével.

Hema Koppula, a Cornell Egyetem kutatója hangsúlyozta, hogy a PR2 nevű robotjuk a Kinect segítségével már tárgyakat és embereket is felismer, és a személyek mozgását szintén érzékeli. A robot a meglévő tárgyak és az összegyűjtött tapasztalatoki alapján bizonyos fokig már arra is alkalmas, hogy megpróbálja előrejelezni azt, hogy az emberek mit fognak a legközelebb tenni. Az új verzió kibővíti a PR2 képességeit, így felismeri majd akár az egyes ujjmozdulatokat, ez pedig jelentős előrelépés. 2010-es piacra dobásakor a Microsoft vezérlőjéből tíz nap alatt egymillió darabot értékesítettek és 2011-ben francia kutatók teljesen új távlatokat nyitottak meg a jelnyelvet használók előtt, ugyanis némi módosítással lehetővé tették, hogy a Kinect támogassa a jelnyelvet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nextman #5
  Az lesz a kiraly, ha az ursiklok is hekkelhetoek lesznek..
 • lmisi #4
  Ez egy jó Ms termék ezek szerint. Most már csak egy nagyobb tudású, olcsóbb kompaktabb, nyílt szabványú kütyük kellenének egymástól független versenygő beszállítóktól ;)
 • fszrtkvltzttni #3
  "A Kinect a hasonló szenzorokhoz képest sokkal jobb eredményeket ad, azok ráadásul jóval drágábbak is. A robotikában a 3D-térfelismeréshez használt lézerrendszerek körülbelül 15-ször többe kerülnek"
  Ez a két mondat így egymás után... lézeres 3D feltérképezés jóval pontosabb mint a Kinect, az árukat összehasonlítani is hülyeség.
 • fszrtkvltzttni #2
  Talán a csecsemőktől is rettegsz, mert a kiemelt részekre még azok a galádak is képesek.
 • DontKillMe #1
  ..."és így még állítólag a ruhákban lévő kis redők felismerését is lehetővé fogja tenni."......."a PR2 nevű robotjuk a Kinect segítségével már tárgyakat és embereket is felismer, és a személyek mozgását szintén érzékeli. A robot a meglévő tárgyak és az összegyűjtött tapasztalatoki alapján bizonyos fokig már arra is alkalmas, hogy megpróbálja előrejelezni azt, hogy az emberek mit fognak a legközelebb tenni. "...kapise?