Berta Sándor

Sokat bukhat a Nokia felvásárlásán a Microsoft

A néhány nappal ezelőtt bejelentett üzletkötés nem csupán az okostelefonok piacára lehet hatással, a hardvergyártók ugyanis egyértelmű jelzésnek fogják fel azt, hogy az amerikai társaság megvásárolta a Nokia mobil-üzletágát.

A DigiTimes tajvani IT-portál a beszállítóktól származó információkra hivatkozva a tudósítása szerint számos hardvergyártó mostanra egyértelmű konkurenst lát a redmondi óriáscégben és emiatt elfordulnak a Windows 8 operációs rendszertől, helyette a Chrome OS-t választják. A lépéssel a Microsofthoz fűződő viszonyuk megváltozhat, az eddigi partnerekből könnyen vetélytársak lehetnek. Mint arról beszámoltunk, a Microsoft 7,2 milliárd dollárért vette meg a Nokia mobil-üzletágát. A 7,2 milliárd dollárból 5 milliárdot fizetnek a finn társaság mobiltelefon üzletágáért és 2,2 milliárd dollárt érnek a Nokia tulajdonában lévő szabadalmi jogok. A tranzakció értéke a második valaha volt legnagyobb felvásárlás a Microsoft történetében, ezt csak a Skype 2011 májusi 9,3 milliárd dolláros üzlete előzi meg.

A Nokia részlegének megvásárlásával a tengerentúli vállalat az Apple példáját követi, vagyis integrált hardver- és szoftvergyártó akar lenni. Ezzel a lépéssel nyomást gyakorolnak az Acerre és az Asusra, melyeknek kizárólag a PC-piacról származnak bevételeik, a Lenovo helyzete ugyanakkor jelenleg stabilnak mondható, mivel a kínai cég az okostelefon és táblagép ágazatban is érdekelt. A HP és a Dell pozicíóit veszélyezteti a legkevésbé az új piaci szereplő, mivel azok igazi profittermelő részlege a nagyvállalati és a szerver üzletág.


A hardvergyártók egyébként is rossz helyzetben vannak, mivel hiába pörög nagyon mostanában a táblagépek eladása, a haszon jórésze a Google felhőszolgáltatásainál csapódik le. Hiába gyártja az ASUS a Nexus 7 táblát, a tajvaniaknál csak csekély nyereség marad, viszont a Google hosszútávon keres az eszközökön keresztül nyújtott tartalmak és szolgáltatások eladásán. A jövőbeli remények sem rózsásak, hiszen a hardverek kialakítása egyszerűsödik, illetve egységesedik. Erre a piacra lép be a Microsoft, más kooperációk felé taszítva eddigi partnereit. A gyártók Chrome OS felé fordulása nem nevezhető meglepőnek, hiszen eddig az Acer, a Samsung, a Hewlett-Packard és a Lenovo is jelentetett meg Chromebookot, míg az Asus az év végéig akar jelentkezni saját modellekkel. Az Intel szeretné elérni, hogy a processzorai kompatibilisek legyenek az operációs rendszerrel és az AMD is ilyen jellegű kutatásokba kezdett.

A Microsoft már a Surface piacra dobásakor vitába keveredett a partnereivel. Akkor úgy tűnt, hogy a társaság azt kockáztatja, hogy a Surface miatt kiábrándulnak belőle az OEM-partnerei és végül velük kell majd versengenie, de végül a cég jelezte: minimalizálnák a gyártók a Surface miatti esetleges veszteségeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #19
    Igen mert az teljes internetes tomegkommunikacio alapja lehet.
    Ott porog a szamlalo minden egyes percben, mint egy mobil szolgaltatonal.
  • Madve #18
    Skype az meg csak egy program, max egy maréknyi egyedi szabvánnyal (ha van), fejlesztőkkel együtt többet ér, mint egy teljes mobil üzletág olyan szabványokkal, amik nélkül gyakorlatilag nem léteznének mobil telefonok?
    Szerintem is elég nyomott az ár, pláne hogy már az utóbbi időben nem is volt veszteségesnek nevezhető...
  • Jakuza1 #17
    Azt nem art nem elfelejteni, hogy csak a mobil uzletagrol van szo nem az egesz Nokiarol.
  • mitrop #16
    Lehet, hogy csak én érzem így, de a Skype-ra fordított összeghez képest a Nokia ára gyanúsan alacsony.
  • asgh #15
    Kétféle számítógép grafikus létezik:
    - az egyik a grafikára fókuszál (teljesen függetlenül attól, hogy mennyire ért a számítógéphez)
    - a másik a számítógépre, mert ezzel próbálja kompenzálni a tehetség hiányát

    Nem tudom, hogy ugh barátunk melyik kategóriába tartozik, de jellemzően azok szoktak az általuk összerakott konfigon vergődni, akik nem grafikai eszköznek, hanem tehetségpótléknak használják a gépet, vagy tanulók (esetleg nagyon kezdők) a szakmában és nem képesek a munkájukkal kitermelni a munkaeszközük árát.
  • kvp #14
    "Asztali gepen android? ... Egy mernoknek, zenesznek, grafikusnak etc akik soxor komoly munkat vegeznek es gigas alomannyokkal dolgoznak az android nem opcio."

    Az android egy sima desktop linux google fele gui-val, ami kepes a szabvany desktop x11-et is futtatni. En szemely szerint mernokkent fejlesztesre linux-ot hasznalok. Semmilyen problema nem lep fel attol, hogy az x11 mellett fut egy android gui-is.

    "EN raktam fel desktpra androidot (a megadott hardwerre raadasul). Ugy borult lepten nyomon mint az 1 labu szek."

    Nekem soha nem volt vele semmi bajom, egy sima HP munkallomasra raktam. Fut, nem fagy, mukodik ahogy kell. Linux-linux, ha tudja az ember mit csinal nincs vele gond, teljesen mindegy hogy a Deb & Ian fele vagy a google verzio van fent.

    "A linuxal meg az a nagy gond hogy 1000000000 fele van belole. Ahany bohocot megkerdezel miyet tegyel fel 10-en legalabb 5 felet fognak mondani."

    Erteni kell hozza. A hozza nem erto 1 bites embereknek keszitette a google a google android linux-ot, azt felrakja a keszulek gyarto es jo. Ugyanis normalis ember (ha nem mernok veletlenul) ma mar nem telepit sajat os-t, hanem vesz egy gepet amit a gyarban osszeraktak es csak bekapcsolja. Az ember a sajat autojara (ha nem mernok) sem rak ma mar egyedi szoftvert vagy mashonnan vasarolt motort. Vesz egy autot es hasznalja. Ugyanez a jovo a szamitogepeknel is, vesz az ember egy gepet es hasznalja. Nem kell barkacsolni meg telepiteni. Ez garantalja, hogy ugyanolyan jo legyen windows-sal mint androidd-dal. Sot ahogy mostanaban allunk az android kezd stabilabb lenni es nagyobb piacot szerezni, mint amit a windows valaha is elert.

    "En grafikus vagyok ami azzal jar, hogy megy egy max, (vagy mas), egy ps, egy zbrush, esetleg rainditok neg egy xnormalt melle meg egy crazy bumpot.
    Az android ennek a tasklistanak mar a feletol behal ugy, hogy ott csak egy szovegszerkeszto es egy bongeszo fut csak."

    Felhasznaloi hiba, kerem cserelje ki a felhasznalot es nyomjon meg egy gombot. Ertelmes grafikus (aki altalaban egyaltalan nem ert a szamitogepekhez) csak keszre szerelt gepet vesz, elore telepitett os-el. Ez lehet mac vagy egy markasabb win-es pc, de semmikeppen sem all neki barkacsolni vagy ha igen, akkor szerez elotte annyi tudast mint egy atlag mernok. Ertelmes ember grafikuskent a gazt vagy az autojat sem all neki megszerelni, hanem hiv egy hozzaerto embert. A szamitogepek is csak ilyen gepek, hozzaerto ember kell aki tudja mit csinal es akkor elsore jo lesz es ugy is marad. Onnantol a megfelelo hardver/szoftver/konfiguracio eseten a kivant teljesitmenyt hozza barmelyik emlitett rendszer, ugyanis a mukodesuk egyforma csak a feluleteik ternek el. Ezert is lehet megoldani, hogy szinte barmelyik szoftver menjen szinte barmelyik operacios rendszer alatt. (igen, android alatt is megy az ms office vagy ps wine alatt csak tudni kell mit csinal az ember)
  • sanyicks #13
    Azert ennyi hulyesget osszlapatolni mint eza hsz nem kis melo. ;)

    Nézzük a windows hozod fel az androiddal szemben mint jó példa? Hát vicces mivel a windows instabil és alapjaiban szar, nem képes függetlenül kezelni az io eszközök, szar a memóriakezelése, meg kb minden.
    Az nem az os hibája hogy nincs rá egy egy program, mert a fasz fejlesztője nem hajlandó lefordítani rá, bár a ps-nél nehéz is lenne, hiszen egy akkora rakat erőforráspazarló gánybugos szar (furcsa mert az androidra te pont ezt szoktad mondani, de a ps-re nem, pedig az tényleg ilyen).

    Tehát több gigás állományokkal dolgozol, egy olyan gépen amiben sokszor több memória és sokszor nagyobb teljesítmény érhető el mint egy androidos gépen, ezért az android szar okos vagy nagyon.
    Szerintem meg az autód is egy szar, mert egy mozdony sokkal erősebb és gyorsabb ;D

    Egyébként nekem valahogy nem akar lehalni az android egy 2 magos 1 ghz-s armon, 1 giga rammal egy chrome böngészővel az index.hu betöltve (a leggányoltabb legerőforrászabálóbb honlap a neten), mellette youtube video lejátszás, mindezt 1080p-ben, sőt még a határ közelében sincs azzal a 200 mb-nyi ram foglalással, ami windowson mennyi is lenne, még böngésző, youtube nélkül is? 600-800mbyte?
    Tudod a windowsod el sem indul olyan gépen ahol az android simán fut, mellesleg desktop linux is ;)

    Te nem vers vagy véletlenül? Az szokott ilyen faszságokat mondani, meg összehasonlítani a szezont a fazonnal... Ő szokott 200wattot zabáló i7-es desktop gépeket összehasonlítani, a 2 wattot evő armos cuccokkal :)
  • Jakuza1 #12
    ugh eloszor is a Nokia felvasarlasa fenyeben, semmilyen osszefugges nincs a desktop es windows szereperol.
    Eleve a Nokia a mobil eszkozeirol ismert altalaban es eppen ezert a mobile eszkozokrol illik beszelni es nem arrol, hogy desktop es android szar.
    Inkabb arrol, hogy a windows mobilok szarok jelenleg es a versenyhelyzet szempontjabol jelentos hatranyban vannak az androiddal szemben, ami raadasul jobb is a mobil vonalon es egyre nagyobb lepeselonyre tesz szert.
    En ugy gondolom, hogy a Nokia felvasarlasa se fog ebben valtozast hozni, hiszen a Nokia pont az androios keszulekek megjelenesenek koszonheti a bukasat.
    95-ben meg vezeto nagyhatalomnak szamitott a mobile piacon, mara azonban elbukott.



  • Jakuza1 #11
    *de ha nem koveti a trendet
  • Jakuza1 #10
    Nem azert de a Nokia pont azert bukott el a versengesben, mert nem allt be a sorba es sajat utakon akart jarni.
    Ha lett volna esze a vezetesenek, akkor siman felismeri mar reges-reg, hogy sodrodni kell jelenleg az androidos arral.

    A technologiai licenszekkel, amivel a nokia rendelkezik jol jarhat, de ha nem koveti a rene, csak egy koloncot vasarolt fel semmi mast.