Berta Sándor

Az Apple és a Microsoft termékein is lesz Facebook Home

A közösségi portál vezetői nem elégedtek meg azzal, hogy kifejlesztették a platform saját kezelőfelületét, hanem azonnal további partnereket kerestek és úgy tűnik, találtak is.

Az április elején bemutatott Facebook Home már elérhető a Google Play kínálatában, azonban ez csak az első lépés, a vállalat ugyanis világossá tette, hogy a kezelőfelületet szeretné megjelentetni az iPhone, az iPad és a Windows Phone készülékeken is. Ez a lépés alátámasztja, hogy a Facebook Home a cég mobil stratégiájának központi eleme és hosszú távon is az marad. Adam Mosseri, a közösségi oldal termékekért felelős vezetője kijelentette, hogy már tárgyalásokat folytatnak az Apple képviselőivel arról, hogy integrálják a kezelőfelületet az iPhone és iPad modellekbe. "Megmutattuk nekik, hogy mit fejlesztettünk ki és előrehaladott tárgyalásokat folytatunk" - összegezte a menedzser, majd elismerte, hogy hasonló egyeztetések zajlanak a Microsoft vezetőivel is.


Az átlagos alkalmazásoknál sokkal mélyebben épül be a rendszerbe

Mosseri hangsúlyozta: az iOS-kompatibilis alkalmazás alighanem másképpen fog kinézni, mint az Androidon futtatható változat és az is valószínűnek tűnik, hogy a neve sem Home lesz. Az is nehezítheti a munkát, hogy míg az Android nyitott, addig az iOS zárt rendszer, így az integrációhoz mindenképpen szükség lesz az Apple fejlesztőivel való együttműködésre. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban kérdéses, hogy az új szoftver elkészítésekor, illetve az esetleges közös munka során mennyi kompromisszumot kell majd kötnie a Facebooknak, nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy az elsődleges cél a bevételszerzés, ez pedig főleg reklámok útján valósulhatna meg. A Facebook Home tehát nem csupán egy saját kezelőfelület, hanem egyúttal az online platform jövőjét biztosító bevételforrás is.

A hírre Jen Martin, az Apple, illetve Bill Cox, a Microsoft szóvivője sem akart reagálni. Az együttműködés egyébként nem lenne meglepő, hiszen azt Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője is leszögezte, hogy nagyszerű kapcsolat van az Apple és a közösségi platform között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bdzsana #7
  Mivel Ázsia óriási piaca mind az Apple-nek mind az Android-nak, így nem kell attól félni, hogy a közeljövőben kötelező lesz a facebook a telefon használatához.
  Ázsiában nem igazán megy a facebook.
 • Com9000 #6
  Így is van már 2 gmailos címem. Egy levelezésre, egy a playnek.
  Fészes is van vagy 5, de csak egynek tudom a jelszavát. És az is csak azért van, mert van pár olyan okádék oldal, ahol csak így lehet hozzászólni.
  Ha lesz okádék oprendszer is, annak is regelek egyet.


  AgentKis #2 Kell egy rendszer ami összeköti a négyet a felhasználok költségein. Mert így billiárdokat kidobnak az ablakon. :)
 • Szefmester #5
  Amikor meg gyárilag benne lesz ez a fostalicskaság, akkor nem kell megvenni azt a készüléket. Ha csak ilyenek lesznek már, akkor hirtelen előkerülnek a homebrew OS-ok a noname telefonokra.
 • Zombee #4
  Nem kell feltenni, és akkor nincs vele baj.
 • Bagoly81 #3
  ez bukós lesz az apple nemenged ilyen mélyen beleturkálni az android meg csak anyit enged amienyit eddig is, simán dobható a telefonról a win meg ugyan olyan zárt mint az apple, azsem fog csak úgy létre jönni,. szerintem ezt a törékeny egyensúlyt nemvolna szabad feszegetnie a facenek a gyártok és felhasználó könyen elpártolhat az ő oldalukról
 • AgentKis #2
  A képen felsorolt 4 réteg az a 4 "kémszolgálat", ami egy átlagos telefontulajdonost megfigyel, lekövet, ellenőriz. Tehát a facebook is beállt közéjük! Ez mekkora lufi, milyet "szól" majd amikor durran!!!
 • kvp #1
  Ha jol latom az integralt megoldast, akkor ezentul ios alatt nem csak appstore account, de facebook regisztracio is kelleni fog a keszulek hasznalatahoz. Es ugyanezt tervezik windows alatt is. Android-on viszont egyelore meg csak opcionalis a hasznalata.