Berta Sándor

Észtországban a Facebookon érkezhet az idézés

Az északi EU tagállamban néha túlzottan elhúzódnak a jogi eljárások és az idézéseket sem mindig kapják meg az emberek, a hatóságok ezért más módszerekhez folyamodnak.

Az észt igazságügyi minisztérium a jövőben a Facebookot és a Twittert is igénybe veszi a perek felgyorsítására. A tanúkat és a gyanúsítottakat a közösségi hálózatokon keresztül idéznék be. A címzett ilyen esetekben üzenetet kap, amely tartalmazza a bírósági iratokkal kapcsolatos hivatkozásokat is. A célok között szerepel a per- és egyéb igazságügyi költségek lecsökkentése. A tallinni közigazgatási kerületi bíróság tavaly csak postai költségekre több mint 106 000 eurót fizetett ki. Jelenleg még a bíróságok kötelesek hagyományos úton is megkeresni a tanúkat és a gyanúsítottakat. Amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor jöhetnek a Facebook- és Twitter-üzenetek.

"A világhálón kutatunk címek után" - hangsúlyozta Henno Pevkur észt igazságügyi miniszter. A legnagyobb probléma az, hogy a helyi polgárok nem kötelesek bejelenteni az aktuális lakóhelyüket, ezért nagyon nehéz előkeríteni a tanúkat és a gyanúsítottakat. Ez a feladat a jogi eljárásokban a bíróságokra hárul, többek között ezért sem tudják a testületek az évi 30 000 polgári ügy felét sem feldolgozni. Amennyiben valaki ilyen online értesítést kap, akkor rákattint a hivatkozásra és az elektronikus igazolványa segítségével bejelentkezik a bíróság honlapjára. Gyakorlatilag minden észt polgárnak van ilyen okmánya, amely lehetővé teszi az online személyazonosítást.

A kezdeményezést bírálók szerint aki a valódi életben nem reagál a felszólításokra és az idézésekre az a világhálón sem fog. A Facebook és a Twitter használata önmagában nem gyorsítja fel a folyamatokat, mert így sem lehet minden gyanúsítottat és tanút elérni. Az észt felhasználók közel kétharmada hetente egyszer jelentkezik be a Facebook-profiljába, de csupán az 1,3 millió polgár 40 százaléka aktív a platformon. A Twitter esetében még alacsonyabb ez az arány.

A volt szovjet tagköztársaságnak kitűnő internet-, WLAN- és mobilhálózata van, a lakosság kiugró arányban használja az internetet, az ahhoz való hozzáférést az észt alkotmány is garantálja. Közigazgatási és kormányzati informatikai téren is vezetnek, nem csak interneten, de mobilon is lehet szavazni, ezért is váltak nagyon sebezhetővé orosz hackerekkel szemben. 2005 után gazdaságilag (egy főre jutó nemzeti össztermékben) lehagyták Magyarországot és már 2011 óta eurót használnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #5
    Arra hogy ertesitsek az illetot, jo lehet. Ugyintezesre mar neccesebb.
    Bar en itt is tamogatnam az online szavazast. Ha mast nem takarekossagi szempontbol jo lenne.
  • Cat #4
    http://onlinemarketing.blog.hu/2013/03/15/az_informacio_forradalma
  • Molnibalage #3
    Irgalmatlan baromság az ötlet.
  • #2
    kurva nagy hülyeség és még csak nem is pontos, mindenféle visszaélésnek adhat melegágyat, de hajrá. Persze ha magyar hír lett volna mindenki anyázna, hogy mekkora hülyeség, meg hogy "nem tudják jobbra költeni a pénzünket" :)
  • vakondh #1
    Elismerésem az észteknek!