Berta Sándor

A videó-hírportáloké a jövő

Miközben a nyomtatott újságok a túlélésért küzdenek, egyre több online sajtóorgánum indul el. Az utóbbiak közül kiemelkedik két videó-híroldal.

A The Daily Dot és a NowThis News egyaránt a rövid videókra épít. A The Daily Dot szerkesztői rendszeresen átkutatják a közösségi honlapokat és felhasználói megosztásra épülő platformokat az érdekes történetek után, míg a NowThis News naponta 15-30 új felvételt jelentet meg. Miközben az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt években mintegy 25 000 újságíró veszítette el az állását, ezen két online szerkesztőségben nyugodt és oldott légkör uralkodik.

"Az internetes hirdetési piac - minden gazdasági válság ellenére - növekszik" - jelentette ki Nicholas White, aki 18 hónappal ezelőtt alapította meg The Daily Dot portált. Azóta 22 munkatársat vett fel, egyharmaduk Austinban dolgozik, míg a másik fontos város New York. Az oldal a közösségi hálózatok tagjait és a fórumozókat leginkább foglalkoztató kérdésekről készít felvételeket, ezek egyaránt lehetnek vicces YouTube-anyagok és komoly tartalmak.


White laptulajdonos-dinasztia sarja, családja tulajdonában összesen 12 újság és 10 rádióadó van. Az első sajtóorgánumot, a Sandusky Registert 150 évvel ezelőtt alapították Ohióban. Nicholas White egyik elődje, William Allen White 1895-ben felvásárolta a kansasi Emporia Gazette újságot, majd később az USA egyik legismertebb riportere lett és később Theodore Rooseveltnek segített felépíteni a Progresszív Pártot. A fiatal vállalkozó skót származású dédanya segített elkerülni az tartozások felhalmozását, azóta a család gyűlöli az adósságokat. Egy éven belül nyereségessé szeretnék tenni a híroldalt is, amelyet a család és a barátok 3,3 millió dollárral támogattak. Jó úton haladnak, jelenleg havonta kétmillió látogatót regisztrálnak. "Gyorsabban növekedtünk, mint a Huffington Post vagy a BuzzFeed" - jegyezte meg büszkén White.

A New York-i NowThis News tavaly november óta van jelen az online sajtópiacon, a cég kezdőtőkéje 6,5 millió dollár volt. A platform szintén a videókra épít. Drake Martinet közösségi szerkesztő szerint a szolgáltatás egyik oldal a technika, a másik pedig az újságírás. Az ő feladata az, hogy olyan alkalmazásokat és videolejátszó programokat fejlesszen, amelyek lehetővé teszi a felvételek minél gyakoribb megosztását. Az elsődleges cél a szoftverek elkészítése, a honlap másodlagos szerepet tölt be. A kész anyagokat a nagy médiaügynökségek éppúgy megvásárolják, mint más sajtóvállalatok.


Mindkét honlap tele van szórva a megosztást elősegítő logókkal

A New York-i társaság jelenleg 32 munkatársat foglalkoztat. A NowThis News számos amerikai sajtóorgánumot megelőzve számolt be a Maliban kitört polgárháborúról. A céget a The Huffington Post két egykori veteránja és egy médiavállalkozó alapították. Ed O'Keefe főszerkesztő korábban az ABC News digitális üzletágáért felelt. A távlati célok között szerepel egy washingtoni iroda megnyitása. Minél tömörebb tudósításokat szeretnének készíteni, a hirdetéseket pedig a videók között rejtik el, így azok kevésbé zavarják a felhasználókat.

Hasonló kezdeményezés Magyarországon a Tudósítók.hu, amelyen hazai, felvidéki és székelyföldi hírek találhatók több témakörben (gazdaság, közélet, kultúra, sport, névjegy, utazás) is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #3
    http://rt.com/
  • Cat #2
    ott tévedsz, hogy egy digitális olvasó tizedakkora bevételt jelent, mint egy a lapot megvásárló. Egyrészt a letöltött/interneten olvasott tartalomért nem lehet pénzt kérni (csak a gazdaságiért), míg ugye egy újságnál az előfizetési/újságárusi bevétellel fixen lehet számolni, másrészt a nyomtatott lapban lévő reklámokért sokkal több pénzt lehet kérni, mint bannerekért.

    Tehát az átállásnál ki kell rúgni egy csomó újságírót, amiből az következik, hogy a tartalom minősége erősen romlik, ami magával hozza, hogy annyian se fogják olvasni, mint korábban, így ismét költséget kell csökkenteni stb.
  • mrlujoak #1
    Nem értem ezeket a "túlélésért vergődéses" meg siránkozós híreket... (fontos megjegyeznem, nem a hír írójával, mind inkább a hírrel kapcsolatos a véleményem)

    Folyton folyvást olvasni, hogy a nyomtatott sajtó szenved, a nagy újságok döntésképtelenek...

    Kérem, fel kell ébredni!
    Ahogy egyes könyvkiadók is jól észrevették a digitális lehetőségeket - könyolvasók, és könyvek digitalizálása, úgy a nyomtatott sajtónak is a fő profilját úgy kellene alakítani, hogy az digitális formába kerüljön a fogyasztó elé.

    Igen is, legyen interneten keresztül elérhető a napi/heti/havilapja, megfelelő előfizetéssel, vagy igen is a meglévő előfizetést vezesse át a digitális felületre.

    Semmibe nem kerülne, ha a fogyasztó dönthetne, éves előfizetését "beváltja-e" digitális formára, így az előfizetett tartalmához a jövőben nem papíralapon kíván hozzájutni, hanem digitálisan, azt akár letöltve, lementve.

    Emellett az újságot (ha már egyszer megvette, vagy lementette) könyvolvasón is emészthető formába illene pofozni, hogy azt digitálisan, kényelmesen, energiatakarékosan is olvashassa a fogyasztó.

    Miután az átállás lezajlik, fel kell mérni, van-e igény a papíralapú újságok további nagy példányszámú gyártására, értékesítésére, vagy inkább kisebb, akár helyi nyomdákkal szerződve több, kisebb példányszámban jelennének meg a napi, vagy heti lapok, magazinok.

    Egyértelmű, hogy nem szabad csak úgy beszüntetni a nyomtatott sajtót, mert sokan szeretik kézbevenni a lapot, de itt nyivákolni, hogy így nem megy, meg úgy szenved a nyomtatott sajtó, ez már szánalom.

    TESSÉK kérem nyitni a digitalizált sajtó irányába!