Berta Sándor

Egyre gyakrabban érik kibertámadások az újságírókat

A Committee to Protect Journalists (CPJ) nevű csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy világszerte egyre gyakran válnak kibertámadások áldozataivá a riporterek és a különböző sajtószervezetek.

A CPJ rámutatott, hogy a kormányok olcsó és egyszerű sajtócenzúra-eszközként tekintenek az IT-bűnözőkre és igyekeznek hatékonyan kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket. A szervezet álláspontja szerint az olyan akciók, mint amiket az elmúlt hetekben a The New York Times, a The Wall Street Journal és a The Washington Post számítógépes rendszerei ellen végrehajtottak, részét képezik egy globális trendnek.

"Azt láttuk, hogy az újságírók és a sajtóorgánumok elleni DDoS-támadások száma az elmúlt években folyamatosan emelkedett" - jelentette ki Robert Mahoney, a Committee to Protect Journalists alelnöke. Az aktivista szerint az akciók egyre kifinomultabbak. Nagyon olcsó megoldásnak számít az, hogy bűnöző hackereket bíznak meg az ilyen jellegű DDoS-támadások végrehajtásával, emiatt a sajtóorgánumoknak egyre fontosabbá válik az IT- és az információbiztonság.

Mahoney elmondta, hogy Afrika és Ázsiai bizonyos részeiről egyaránt vannak jelentéseik, s ezek arról szólnak, hogy újságírókat támadtak meg. Észak-Afrikában és az arab tavasz idején is voltak például Tunéziában akciók a hírügynökségek ellen. Sőt, azt látták, hogy az olyan országokban, mint Etiópia egész újságok működését bénították meg az online végrehajtott támadások segítségével. A sajtóorgánumok ezért kénytelenek többet költeni az infrastruktúráik védelmére és emellett nőnek az egyéb kiadások is, hiszen IT-biztonsági szakembereket kell alkalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!