MTI

Tisztázatlan az az internetes kommentek jogi háttere

Az internetes médiumokat tömörítő szakmai szervezet szerint tisztázásra szorulnak a médiatörvények egyes passzusai az internetes kommentekkel, hozzászólásokkal kapcsolatos felelősségi körök tekintetében.

Ez a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) Kommentek a magyar interneten: problémák és lehetőségek című vitaindító tanulmányában olvasható, amely a szervezet honlapján érhető el. Az MTE elemezte az internetes kommentekben elkövetett személyiségjog-sértésekre vonatkozó bírósági gyakorlatot, ennek során figyelembe vette az Ipsos kutatásának eredményét is az internetezők véleményéről. Az MTE a tanulmánnyal - amelynek apropóját az adta, hogy a média- és hírközlési biztos 2011 júliusában a Népszava főszerkesztőjéhez fordult a napilap internetes oldalán megjelent sértő tartalmúnak vélelmezett kommentek miatt - a további vitákat szeretné megalapozottabbá tenni.

A szervezet szerint a jogalkotóknak az internetes kommentekben érintett szereplők bevonásával kell áttekinteniük, szükséges-e módosítani az egyes jogszabályokat. Azt azonban tartalmazza az általuk készített dokumentum, hogy a médiaalkotmány és a médiatörvény e tekintetben pontosításra szorul. Az egyesület a szerkesztőségi felelősség, valamint az azt keletkeztető "beszerkesztés" fogalmát tisztázná. A szervezet a médiatörvényben és a polgári törvénykönyvben is rögzítené, hogy a szerkesztői felelősség nem terjed ki a felhasználók által készített tartalmakra.


A tanulmány leszögezi, hogy az elmúlt évek hazai ítélkezési gyakorlata nem egységes azt illetően, hogy kinek és hogyan kell felelősséget vállalni a cikkekhez, blogbejegyzésekhez fűzött kommentárokért. A szolgáltatókat arra bátorítják a dokumentum készítői, hogy kísérletezzenek a kommentek moderálására szolgáló megoldásokkal, egy lehetőségnek tartják például az offenzív kommentek megjelölését. A dokumentum szerint a komment a szólásszabadság fontos eszköze, ám a jogi környezet egyelőre nem tudott ehhez alkalmazkodni. Az egyesület olyan jogi környezet kialakítását szorgalmazza, amely elősegíti a szólásszabadság érvényesülését a kommentekben, ugyanakkor a személyiségi jogsértések érdemi orvoslására szolgál.


Véleményük szerint a problémák jelentős része sem bírósági jogérvényesítés, sem a médiaigazgatás keretei között nem kezelhető. A felmérésből kiderül, hogy az internetezők 70 százaléka gyakran olvas vagy ír kommenteket. A kommentelőknek mindössze a 16 százaléka sorolható a "komolytalan provokatívak" csoportjába, többségük viszont információátadás céljából használja ezt a fórumot. A dokumentumból kiderül az is, hogy a felhasználók kétharmada számára fontos a moderálás, de harmaduk a szűrés nélküli kommentelést sem tartja elvetendőnek. Az olvasók számára azok a moderálási formák a legrokonszenvesebbek, amelyek az olvasók értékítéletére és aktivitására alapoznak, nem pedig a központi moderáláson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nextman #37
  Szerintem mar a tema felvetese, meg hogy errol tanakodnak, hogyan szabalyozzak, mar ez is serti a szolas szabadsagot.
  Mindenki ugy kommental, ahogy akar, a post gazdaja pedig szinten ugy moderal, ahogy akar.
  Ami ezen kivul van, az nem szabadsag.
 • Zoliz #36
  Én általában trollkodok, és megemlítem a "bomba" szót, hogy az Indect "terror"-istának nézzen és kiküldje rám a TEK-et!

  Annyi idiótaságról vitáznak, hogy csak röhögök. Minden szolgáltatónak jogában eltávolítani bármit az oldaláról innestől kezdve a kérdés nem is életképes
 • M2 #35
  "Ez a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) Kommentek a magyar interneten: problémák és lehetőségek című vitaindító tanulmányában..."

  Jajjmár, ez csak egy tanulmány volt, ami = pénz a haveroknak. Ennyire érdemes foglalkozni vele.
 • Tetsuo #34
  Amikor a globalizmus eleri azt, hogy a vilag minden szeglete egyforma lesz, nem lesz kulturalis kulonbseg sem, akkor elfogynak az eroforrasok is es a novekedesre epult tarsadalmunk ossze fog omlani ill. kurvavilag lesz.
  Afele tartunk, csak orulhetsz.
 • Tetsuo #33
  Sokszinu gondolat?! LOL Attol a sok agyhalottol, akik Dopemant valasztottak elnoknek? :D
  Az emberek 90% ugy ugral, ahogy a media futyul. Akiek a kezeben a media, az uralja a tomegeket.

  A gorog demokraciaban egy szabad polgarra jutott 3 rabszolga. Ja, ugy lehet... :)
  Egy normalis tarsadalomban nem mindenki egyenlo. Egy gyilkos nem egyenlo egy dolgos, becsuletes emberrel stb.
  Nem kozosen dont mindenki egy dologrol, amihez csak kevesen ertenek, hanem csak a szakemberek es valakie a felelosseg.
  A negyevenkenti valasztas kinyirja a tarsadalmat hosszutavon, mert senkit nem fog erdekelni a hosszutav.. stb.
 • Narxis #32
  haha nem úgy van az :D
 • Co1e #31
  mennyenek a picsába .. azt irok amit akarok.... nekem biztos senki nem mondja meg mit lehet és mit nem
 • caius marius #30
  "A hirek manipulalva, cenzurazva vannak."
  Na ezért nemézekn híreket évek óta.
 • caius marius #29
  "Leginkabb a liberalizmus miatt, ami a nemzetet es fogalmat is teljesen degradalta."
  A nemzet fogalmát a globális fejlődés szünteti meg. Ez törvényszerű ha tetszik ha nem. A határok, szerencsére mindinkább összemosódnak, az ellentétek pedig más forrásúak lesznek.
  Annál szebbet el sem tudok képzelni, hogy egyszer szabadon mozoghassak szerte a világban anélkül, hogy mindenféle módon gátolnának ebben. (Na jó ez az utóbbi csak álom:-) )
 • caius marius #28
  Summa summarum alapvetően igazad van! De szerintem ezek az érdekcsoportok akkor győztek igazán rajtunk, mikor már mi is elhittük, nem tehetünk semmit! Én még nem hittem el. Körülöttem sokan elhitték, de én még nem.