Gyurkity Péter

MWC 2013 - újdonságok a Mobil Világkongresszuson

Elindult a mobil szegmens iránt érdeklődők által olyannyira várt rendezvény, amelyen az ágazat szinte valamennyi fontosabb szereplője megjelenik - néhány jelentős kivétellel, mint például a Google és az Apple. A gyártók azonban nem bírták kivárni a megnyitóig hátralévő időt, ezért is fordulhatott elő, hogy már január elejétől egyre-másra érkeztek a hírek a nagyobb bejelentésekről, a várható termékekről. Természetesen magára a rendezvényre is bőségesen maradt újdonság, ám a teljesség kedvéért mindkét csoporton végigfutunk.

Az nVidia saját bemutatóján rántotta le a leplet a negyedik generációs Tegra chipről, amely mind a teljesítmény, mind pedig a fogyasztás terén előrelépést ígér, megtartva a közvetlen előd 4+1 felépítését. Az LG február közepén jelentette be az L SeriesII érkezését, amely az első sorozathoz hasonlóan egyszerre három példányt kínál, néhány nappal később pedig Dél-Koreában piacra dobták a második Optimus G Pro okostelefont, még nagyobb kijelzővel és az új Snapdragon chippel. A HTC szintén eddig bírta visszafogni magát, bár ők már korábban beharangozták saját rendezvényüket, ezzel is igyekezve megelőzni a többieket - az M7 eszerint HTC One néven lát napvilágot, kellemes jellemzőkkel. Ezt követően újra az LG jelentkezett, mégpedig az Optimus F családdal, amely a G-sorozat alatt helyezkedik el, míg a Qualcomm az első globális LTE-chip elkészülték jelezte a nagyközönség számára.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Még el sem indult maga a rendezvény, a helyszínre megérkező szemfüles érdeklődők és újságírók már a hétvége alatt felfedezték az első új jövevényeket. Ezek egyike a Samsung Galaxy Note 8.0, amely nevének megfelelően a Note családot bővíti ki egy 8 hüvelykes táblával (telefonnal?). A többek között az iPad mini ellenében, S Pen stylus társaságában induló példány split-screen és multi-window funkcióval, a TouchWiz kezelőfelülettel kiegészített Android 4.1.2 szoftverrel, 210,8 x 135,9 mm-es mérettel, 338 grammos súllyal érkezik, 1280 x 800 pixel felbontás, 189 ppi pixelsűrűség, 1,6 GHz-es négymagos chip, 5 és 1,3 megapixeles kamera, A-GPS és GLONASS, WiFi, Bluetooth 4.0, USB 2.0, gyorsulásmérő, digitális iránytű, közelségmérő, illetve 2 GB RAM és 16 vagy 32 GB-os belső tároló kíséretében, 4600 mAh-s akkumulátor mellett.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A ZTE pultjánál ezalatt az első Firefox OS okostelefonjukra bukkantak rá a látogatók, mégpedig részletes hardveres listával egyetemben. Eszerint a készülék ZTE Open néven jelenik majd meg, a Cortex A-5 magokra épülő Qualcomm MSM7225A chippel, amely 600 vagy 800 MHz-en fut, 3,5 hüvelykes HVGA TFT-kijelzővel, 256 MB RAM, 512 MB-os belső tároló, WiFi, Bluetooth 2.1, GPS és FM rádió kíséretében, 3,2 megapixeles kamerával, 3 különböző változatban, aszerint hogy ezek mely frekvenciasávokat támogatják.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Vasárnap további megoldásokról, illetve azok újabb részleteiről rántották le a leplet a résztvevők, így például megtudhattuk, hogy a Huawei Ascend P2 a második negyedévben jelenik meg Európában, 399 eurós áron. A listán Android 4.1, négymagos 1,5 GHz-es processzor, 13 megapixeles kamera, 720p felbontást támogató 4,7 hüvelykes Gorilla Glass 2 kijelző, valamint LTE támogatás található. Az Acer a korábban beharangozott készülékek mellett bemutatta az általunk is tesztelt 7 hüvelykes Iconia B1 Android tábla 16 GB-os változatát, amely 139 eurót kóstál, míg a Lenovo egyszerre három példányt hozott magával, a hangsúlyozottan nem a prémium kategóriába szánt, 7 hüvelykes A1000 és A3000, valamint a 10 hüvelykes S6000 táblát - a megjelenés itt is a második negyedévben esedékes. A HP a maga részéről az új Slate 7 táblát ismertette, 1,6 GHz-es ikermagos chipjével, 7 hüvelykes kijelzőjével, két kamerájával, a Beats Audio funkcióval és 169 dolláros induló árral.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Mozilla már ekkor megtartotta saját bemutatóját, ezen több fontos részletet is elárultak a készülő Firefox OS platformmal kapcsolatban, amelynek első, kereskedelmi célokra szánt verziója most készült el. Még idén elrajtol a szoftver saját online boltja, az egyes HTML5 appokért pedig szolgáltatónkon keresztül fizethetünk majd. A Box révén a felhő-támogatás is megoldott, a térképet pedig a Nokia biztosítja. A csatlakozó szolgáltatók között a Deutsche Telekom is megtalálható, ők "engedik szabadjára a rókát" elsőként, hiszen az Alcatel One Touch még a nyáron megjelenik Lengyelországban. Érdekes módon az USA nem prioritásként szerepel a tervekben, hiszen a Firefox OS ott csak valamikor 2014-ben válik majd elérhetővé.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az nVidia nem mulasztotta el bemutatni referencia-készülékét, amely természetesen az új 4i chipre épül - ez a Tegra 4 kistestvére, kifejezetten okostelefonokhoz. A Phoenix névre hallgató telefon 5 hüvelykes kijelzőt, 13 megapixeles kamerát, valamint LTE-elérést kapott, maga a processzor pedig akár 2,3 GHz-en is futhat, 60 grafikus feldolgozóegységgel, négy 28 nanométeren készülő Cortex-A9 r4 maggal, illetve az integrált modemmel. Ez a példány nyilván nem a vásárlóknak, hanem a gyártóknak és szolgáltatóknak készült. Egy táblát is magukkal hoztak, amelyről elkészültek az első sebességmérések, ezek pedig egyöntetűen pozitívra sikeredtek.

A Samsung ezzel egy időben megerősítette, hogy a Galaxy S IV okostelefon csak az MWC után, március 14-én fog bemutatkozni a nagyközönség előtt, mégpedig New York városában, eleget téve azon amerikai szolgáltatóknak, amelyek folyamatosan erre próbálták rávenni a gyártót. A Visa támogatásával (és egy NFC-modul révén) a payWave is elérhető lesz a telefonon, mégpedig globálisan, az integrációval tehát azonnal fizetésre használható lesz az új példány.


Hétfőn sor került a Nokia bemutatójára is, ezen pedig több újdonságot is megismerhettünk. A Nokia 105 és 301 az egyszerűséget kombinálják a kedvező árral, a második negyedévben esedékes megjelenéssel. A készülékek 15 és 65 euróért lesznek elérhetők, a 105 lámpával és FM rádióval, továbbá egy hónaposra ígért üzemidővel érkezik, míg a 301 egy 3,2 megapixeles kamerával (panoráma móddal), a Mail és Nokia Xpress internetes szolgáltatással egészíti ki a listát (ez utóbbi az adatforgalmat csökkenti jelentős mértékben), HSPA-eléréssel, akár dual-SIM változatban.


A Nokia Lumia 520 már a WP-vonalhoz tartozik, a felemelkedő piacok meghódítása érdekében fut be. 1 GHz-es ikermagos Snapdragon chip, 512 MB RAM, 4 hüvelykes WVGA (800 x 480 pixel) IPS LCD kijelző, 5 megapixeles kamera, 8 GB-os belső tároló, valamint WiFi, Bluetooth 3.0 és aGPS szerepel a listán, 119,9 x 64 x 9,9 mm-es mérettel és 124 grammos súllyal. A Lumia 720 ugyanazon chipre támaszkodik, ehhez azonban 4,3 hüvelykes ClearBlack érintőképernyő, 512 MB RAM, 2000 mAh-s akkumulátor, NFC, a vezeték nélküli töltés lehetősége, illetve hátoldali 6,7 megapixeles kamera (Carl Zeiss optikával) és egy elülső 1,3 megapixeles példány társul, öt eltérő szinben, 249 eurós áron, szintén még a második negyedévben. A cég egyben azt is jelezte, hogy a Drive, Maps és Transit appokat az egyéb Windows Phone készülékeken is elérhetővé teszik (eltérő néven), ám a legjobb élményt mindvégig saját Lumia telefonjaikon nyújtják majd.

A Sony a rendezvényen az Xperia Tablet Z táblát mutatta be, amely eddig csak Japánban volt elérhető. A készülék 16 és 32 GB-os változatban jelenik meg, Android 4.1.2-vel, négymagos 1,5 GHz-es Snapdragon S4 Pro chippel, 2 GB RAM, egy 6000 mAh-s akkumulátor, 8,1 és 2 megapixeles kamera, NFC, PlayStation Certified minősítés, valamint négy hangszóró és egy 1920 x 1200 pixel felbontást támogató kijelző társaságában. Az 5 hüvelykes érintőképernyővel felszerelt Xperia Z okostelefon eközben egyszerre 60 országban jelenik meg, bár a teljes lista még nem áll rendelkezésünkre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Barcelonában természetesen ott volt számos korábban bejelentett megoldás is, amelyeket az egyes gyártók saját pultjuknál állítottak ki. Ilyen volt a Samsung Galaxy Xcover2 is, amelyet 4 hüvelykes kijelzőjével és strapabíró burkolatával az aktív életet élőknek szánnak, egyelőre ismeretlen, ám nem is túl erős processzorral. A Fujitsu is több készülékét hozta el, ezek közül a Stylistic S01 még az idősebbeknek is kényelmes lehet, 4 hüvelykes kijelzőjéhez méretes virtuális gombok társulnak, míg az Arrows X F-02E kifejezetten zászlóshajóként fut be (igaz, egyelőre csak Japánban), az Arrows V F-04E pedig szintén kellemes jellemzőkkel bír (4,7 hüvelykes kijelző, 720p felbontás, 13,1 megapixeles kamera, négymagos chip).

A Huawei Ascend P2 a világ leggyorsabb LTE-telefonjaként mutatkozott be a cég saját oldalán, ő is váltotta ki a legnagyobb érdeklődést a gyártó háza táján, míg az Ascend G526 egy 4,5 hüvelykes LTE-okostelefon, ikermagos 1,2 GHz-es chippel, 1 GB RAM és egy 5 megapixeles kamera társaságában, megjelenési dátuma és pontos ára azonban még nem ismert. A NEC Medias W szintén felbukkant a bemutatón, ezt többen egy 5,6 hüvelykes táblaként említették a kihajtható dupla kijelző miatt, míg a ZTE a már említett példány mellett a Grand Memo okostelefont is bemutatta, amely elsőként használja ki a Snapdragon 800 processzor erejét, 5,7 hüvelykes kijelzővel, 720p felbontással, 8,5 mm-es vastagsággal, 13 megapixeles kamerával, valamint egy 3200 mAh-s akkumulátorral kombinálva azt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Asus fontos bejelentésekkel készült, egyrészt útnak indították az Open Cloud Computing platformot, amely több operációs rendszert is támogat, ezzel pedig kényelmesebbé teheti a felhő-szolgáltatások használatát. Ehhez két készülék is társult, a FonePad például egy 7 hüvelykes, telefonálásra is alkalmas tábla, érdekes módon egy 1,2 GHz-es Intel Atom chippel, 1 GB memóriával, PowerVR SGX540 grafikus vezérlővel, Jelly Bean és HSPA+ elérés mellett, egy 4270 mAh-s akkumulátorral. A PadFone Infinity ezzel szemben egy 5 hüvelykes okostelefon, Snapdragon 600 chippel, 1080p felbontással, 441 ppi pixelsűrűséggel, amihez egy FullHD tábla-kijelző is társul, a sorozat esetében már megszokott módon, 999 eurós induló áron.

Összefoglalónk első részére ennyi jutott, ám ez természetesen nem nevezhető teljes felsorolásnak - igyekeztünk a vasárnap és hétfőn bejelentett érdekesebb megoldásokat összegyűjteni. A második részben az MWC hátralévő idejének fontosabb közleményeit vesszük majd sorra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)