Gyurkity Péter

Jövőre indul az 5G tesztelése

Alig indult el a negyedik generációs mobil technológia térhódítása (az eredetileg meghatározott átviteli sebességet biztosító szabványok pedig még nem is álltak hadrendbe), a brit kormányzat bejelentette, hogy jövőre útnak indul az 5G tesztelése, amelyre a szigetországban kerül sor, több jól ismert név bevonásával. A cél a szükséges feltételek kialakítása, az újabb ugrást jelentő sebességnövekedés elérése, hogy az ötödik generáció az elődök esetében megszokott menetrendhez illeszkedve váljon széles körben elérhetővé. Erre természetesen még várnunk kell, bár a felhasználói igények növekedése megállíthatatlannak tűnik.

A pénzügyminiszter bejelentésében több nagy projektet is megemlítenek, ezek egyike a 35 millió fontból gazdálkodó 5G Innovation Centre létrehozása, ahol a munka java része zajlik majd. Az új központnak az University of Surrey ad otthont, míg a költségeket a kormányzat több nagy iparági szereplővel közösen állja - ez utóbbiak között olyan neveket találunk, mint a Huawei, a Samsung, a Telefonica Europe, a Fujitsu Laboratories Europe, a Rohde-Schwarz és az AIRCOM International. Ez utóbbi cégek a 35-ből 24 millió fontot biztosítanak, a feladatot pedig az egyetem Centre for Communication Systems Research (CCSR) névre hallgató intézménye vállalja, amely nem mellesleg évek óta dolgozik a technológia alapjainak kialakításán.

A kormányzat a maga részéről a szigetország, illetve tágabb értelemben a kontinens kiemelt szerepét szeretné visszaszerezni, amelyet annak idején, a második és harmadik generációs platformok kidolgozásakor és bevezetésekor élveztek. Az utóbbi években az innováció jelentős mértékben az Egyesült Államokban zajlott, a hangsúly egyértelműen áthelyeződött a tengerentúlra, ám az 5G kikísérletezésével Európa visszakerülhet az élvonalba. Némi gondot jelent ugyan, hogy jelenleg még a technológia pontos meghatározása is problémás (hiszen eddig többnyire csak kutatási anyagokban foglalkoztak az alapok lefektetésével), ez azonban nyilván nem sokáig lesz így.


Annál is inkább, mert amennyiben tartani szeretnék a megszokott menetrendet, bőven itt az ideje a munka megkezdésének. Némileg leegyszerűsítve és általánosítva, az 1G 1981-ben jelent meg, ezt a 2G GSM rendszerek 1992-ben követték, a 3G (W-CDMA/FOMA) pedig 2001-ben nyerte el végleges formáját. A valódi 4G-t jelentő WiMAX 2.0 és LTE-Advanced technológiát tavaly ratifikálták, így ismét tartani tudták a nagyjából egy évtizedes periódust, ez pedig azt vetíti előre, hogy a 2020-as évek elejére terjedhet el a mindennapokban a következő generáció - az illetékesek egyébként 10-15 éves fejlesztést jósolnak.

Amennyiben ez sikerrel zárul, a kutatók szerint a 10 Gbps-os adatátvitel is elérhető lesz az új technológia révén, bár az első körben a sebesség ettől még messze elmarad. Jövőre a mindössze 200 Mbps-os 5G hálózat tesztelése indulhat el, ezt fokozatosan emelik majd 1 Gbps-ra (amely az ITU hivatalos meghatározása szerint a valódi 4G jellemzője kell hogy legyen). Mivel a felhasználók által lebonyolított forgalom exponenciális módon növekszik, az igények pedig lépést tartanak ezzel a növekedéssel, a fejlesztést nem lehetett sokáig halasztgatni, kérdés azonban, hogy milyen sikerrel és milyen ütemben haladnak majd a munkálatok.

A nyilatkozatok szerint az új technológia a frekvencia-felhasználás és a fogyasztás terén egyaránt nagyobb hatékonyságot nyújt majd. Előbbi esetében gondot jelent, hogy az átviteli sebesség növekedésével emelkedik a frekvenciasáv-igény, a jelenleg rendelkezésre álló tartomány pedig nem nyújt elegendő mozgásteret ehhez - amennyiben pedig minden évben valóban megduplázódna a sebesség, a teljes spektrum kétszerese sem lenne elég. A második probléma a szolgáltatók által fizetett áramszámla, ez szintén megugrana az új technológia esetében, ezért is van szükség a hatékonyságot növelő megoldásokra, ezek részleteit azonban egyelőre még nem ismerjük.


Az első körben számítógépes szimulációval és matematikai elemzésekkel igyekeznek elérni az új technológiák optimális ötvözését, hogy minél előbb kialakíthassák a végleges szabványokat, az ezen technológiákat kidolgozó iparági szereplők bevonása (a költségek megosztása mellett) ezért is volt szükséges. Felmerült az 50 GHz-es tartomány felhasználása, ám itt bőven maradtak kérdések, végleges válasz még nincs.

Napjainkban egyelőre a 4G széleskörű elterjesztése az elsődleges feladat, legalábbis a szolgáltatók számára, akik többnyire ezzel csábítják az új érdeklődőket. Az AT&T elnöke a napokban egy interjúban elmondta, hogy a jövőben szinte minden lehetséges eszközben szeretnék elérhetővé tenni a technológiát, legyen szó táblákról, otthoni biztonsági rendszerekről, háztartási gépekről, a PC-ről, vagy akár az autóról. Szerintük a WiFi önmagában nem elégséges, ezért megpróbálják rávenni a különböző gyártókat arra, hogy ne válasszák szét a két megoldást, ne dobjanak piacra két eltérő változatot készülékeikből, hanem ötvözzék azokat, és egyszerre biztosítsanak WiFi és 4G-elérést.


A szolgáltatók már az okostelefonok okozta adatforgalmi megugrást is nehezen bírják fejlesztéssel, erre a táblagéprobbanás még rátesz egy lapáttal

Ez persze rögtön felveti a költségek kérdését, hiszen a 4G-t (ma még) nem lehet olcsónak nevezni. Ugyanígy elengedhetetlen lesz egy idő után a korlátlan forgalom univerzális engedélyezése, sebességkorlátok alkalmazásával vagy anélkül, ám ebbe a szolgáltatóknak bele kell nyugodniuk (ezen korlátozásokat egyébként az AT&T maga is alkalmazza). A másik oldalon viszont megemlítendő, hogy a cég az Amazon esetében egy újszerű megoldásra is vevő volt, hiszen a Kindle e-olvasók esetében ők biztosítják az ingyenes 3G-elérést, ennek költségeit pedig az Amazon által átutalt bevételi hányadból fedezik, míg a vásárlóknak nem kell külön fizetniük a szolgáltatásért. A Kindle Fire HD tábláknál havi 250 MB-ot biztosítanak, ezért a vásárlók évente 50 dollárt fizetnek, ami szintén kellemes ajánlatnak mondható, megoldást tehát mindig lehet találni a problémára, ez csak szándék kérdése.

Visszatérve az 5G-projekthez, az együttműködő felek szívesen vennék további iparági szereplők csatlakozását, hogy tovább erősödjön az összefogás. Az illetékesek szerint az ajtó nyitva áll, innentől kezdve pedig csak a Cisco, a Juniper, az EE, vagy a Vodafone vezetésén múlik, hogy miként állnak majd hozzá a kezdeményezéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #13
    A legnagyobb baj az, hoyg a jelenlegi előfizetések díja részben ezeket a fejlesztéseket is fedezi. Én annak örülnék, ha az akinek ez kell, dobja össze rá a lecsót. Nekem nem kell. Még a 4g se. Fizesse ki az, akinek ilyen kell.
  • Richard90 #12
    Hali!

    Akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ez a 100Mbit/s ami szétmegy, az a fizikai rétegre vonatkozik... tehát közel nem a hasznos adat "sávszélessége".
  • TVelvet #11
    Inkább a 10-100x lefedettséget biztosítanának 3g-s sebességgel. Többet érne
  • kvp #10
    A kulonbozo technologiaknal feltuntetett sebessegek mindig az 1 felszhasznalo/csatorna esetre vannak megadva. Ha az adott cellaban 1-nel tobb ember tartozkodik, akkor egyenloen osztodik el a sebesseg. Tehat 100 ember/csatorna eseten a 25 megabitbol mar mindjard csak 0.25 marad, tehat kb. 250 kbit/sec, amin meg egy youtube is eppen csak elindul, persze sd felbontassal. Mivel egyre tobb ember hasznal mobil keszuleket es nem hajlandoak kikapcsolni azt amikor eppen nem hasznaljak (pedig ki lehetne), ezert valamit ki kell talalni arra, hogy ha sokan vannak egy helyen, akkor is mukodjon a rendszer. A megoldas az LTE-re epulo megoldasok sebessegenek novelese.
  • dchard #9
    Neked van igazad, azzal a kiegészítéssel, hogy nem csak hogy osztott közeg, de ha még hozzá vesszük a példánál maradva, hogy 100-an használják, és ezen felhazsnálók fele rossz rádiós körülmények között van, akkor még az 1mega sem jön ki. Ezek a sebességek mindig maximális csatornaminőségre vannak meghatározva, ami a gyakorlatban főleg városi környezetben nagyon ritka.

    Dchard
  • dchard #8
    Nettó bullshit az egész, semmi de semmi konkrétumot nem írtak le, hogy mégis mitől vagy hogyan lenne jobb az 5G mint az LTE. Feltaláltak időközben egy új modulációs eljárást? Mert az, hogy magasabb frekin és/vagy nagyobb sávszélességgel fogunk OFDMA modulációt használni, és ettől gyorsabb lesz az átvitel, attól még az LTE marad és nem lesz 5G.

    Imádom ezeket a tartalom nélküli, minden szakmaiságot nélkülöző üres fröcsögéseket... Semmi de semmi nem hangzik el a cikkben arról, hogy egyáltalán mi lenne az elméleti alapja az 5G-nek, vagy mik lennének egyáltalán az elvárások egy ilyen hálózattal szemben.

    Dchard
  • Desiderata #7
    azt olvastam: "Jövőre indul az SG tesztelése"
  • abdul alahmed #6
    fogjátok már fel, hogy minden nem kábeles adatátvitel, de az adsl-en és a lan-on kívül a kábelesek is, osztott közegek. A rá írt sebességek nem egy, hanem az adott hálózatra kapcsolódó ÖSSZES hozzáférésre értendőek.

    Tehát a 100 mbites vezetéknélküli átvitel, felhasználónként 1 mbit lesz ha 100-an használják...
  • Chris05 #5
    Mellékesen: A HSDPA sokkal nagyobb feltöltési sebességgel rendelkezik, mint egy xDSL. Elméletileg a le/fel sebesség 7,2/~5 Megabit. Nyilván ez teoretikus, de jó esetben nem sokkal lassabb a sávszélesség ennél.
  • Ahoy #4
    Akkor ismétlem, milyen feladat az, amit ne lehetne egy 25 mbites nettel elintézni? FullHD stream-ről beszélek, netes játékokról, és 20 mpixeles fotókról...

    Amúgy meg az egész cloud, amire a nagy sávszél épülne, kb használhatatlan amíg asszimetrikus szolgáltatás van. Tehát hiába van 50 GB cloud tárhelyem okostelefon mellé, de nem tudom kihasználni a gyér upload sebesség miatt...Márpedig ezen az 5G se fog változtatni jó ideig, hiszen kábelen sem csinálják meg (Digit kivéve pl, de ilyen kevés lefedettséggel bármi megoldható)