Gyurkity Péter

Már elkezdődött a PC utáni korszak

Évek óta olvashatunk arról, hogy az új mobil eszközök belátható időn belül elhozzák a PC utáni korszak nyitányát, a jelek szerint azonban már bőven benne járunk ebben az új korban. Az erős kereslet révén az új slágertermékek a személyi számítógépekhez képest jóval magasabb forgalmat bonyolítanak le, a fogyasztói szokások változásának eredményeként pedig egyre több felhasználó lép fel a világhálóra valamilyen hordozható készülékről. A PC-ket természetesen ettől még nem kell végleg eltemetnünk, bár a soron következő Windows már valószínűleg nem hozza magával a megszokott rohamot.

Önmagában nem túlságosan meglepő, hogy miközben mindenki az új korszak beköszöntére vár, a tulajdonképpeni váltás már be is következett. Aki kicsit is járatos a történelemben, az jól tudja, hogy az utólag oly tisztán kirajzolódó változások a kor embere számára sokszor alig, vagy egyáltalán nem érzékelhető módon mentek végbe, így legfeljebb a későbbi korokból visszatekintve jelölhetjük ki a pontos (igaz, sokszor mesterséges) határvonalat. A PC utáni korszak esetében is erről van szó, nehéz ugyanis világosan meghatározni, hogy meddig tartott ki a hagyományos személyi számítógépek egyeduralma, és honnan kezdődött az új okos eszközök áttörése - maga a folyamat egyébként is fontosabb, mint ennek a pontnak a kijelölése.


Meg kell tehát elégednünk annyival, hogy a PC nagyjából harminc évig uralta az informatikát, a nyolcvanas évek elejétől a kétezres évek végéig (jellemző, hogy a mai napig a Commodore 64 a legnépszerűbb, legnagyobb példányszámban eladott ilyen termék). Az utóbbi negyedévek adatai azonban a fejlett piacokon egyértelművé tették, hogy a korszakváltás elkezdődött, mi több, javában zajlik a szemünk előtt, ahogy azt mi magunk is láthatjuk, amennyiben kicsit is figyelünk a fogyasztói trendre.

Az IDC ennek megfelelően rámutat arra, hogy 2012 második negyedévében világszerte már az úgynevezett okos eszközök alig 31 százalékát tette ki a PC, legalábbis a forgalom tekintetében, a fennmaradó 69 százalékon az okostelefonok és a táblák osztoztak (előbbi csaknem 60 százalékot, utóbbi pedig nagyjából 6-10 százalékot mondhat magáénak, régiótól függően). A vásárlók egyre nagyobb hányada támaszkodik egyszerre több ilyen eszközre, számos háztartásban megjelentek a számítógépet kiegészítő fejlesztések, amelyek ugyanúgy szinte állandó internetelérést biztosítanak, egymástól eltérő operációs rendszereket és alkalmazásokat futtatva. A PC innentől kezdve már nem a kizárólagos, avagy a központi szerepet betöltő eszköz.


A gyártó vállalatok csaknem 270 millió terméket szállítottak le a negyedév során, ez globális szinten növekedést jelent, ám az Egyesült Államokban mind az egy évvel korábbi, mind pedig az első negyedéves szinthez képest visszaesést mutattak ki, amelyet a gazdasági helyzettel, valamint a piac telítettségével magyaráztak - nem bízhatunk tehát a végtelen növekedésben, amelynek illúziója sokak számára csábító. Az IDC szerint idén 1,2 milliárd (!) okos eszköz kerül a piacra, jövőre ezt 1,4 milliárd követi majd, 2016-ban pedig átléphetjük a 2 milliárdos határt. Addigra már az ázsiai-csendes-óceáni régió átveszi a vezetést, bár a piaci részesedést tekintve Kína már idén megelőzi az USA-t.

Nem véletlen, hogy az Intel is egyre nagyobb figyelmet szentel a hordozható eszközök szegmensének, terveikről, legutóbbi bemutatójukról mi is hosszabb cikkben számoltunk be. A Clover Trail családba tartozó Atom chipek a napokban bemutatkoztak, elemzők szerint remélt sikerük pedig nemcsak az Intel, de első körben a Windows 8-ra épülő táblák további sorsát is meghatározhatja majd. Itt még vannak fontos kérdőjelek, úgy mint a teljesítmény és a fogyasztás (különösen a hasonló ARM processzorokkal összehasonlítva), de legalább ilyen fontos fejlemény lehet, hogy a további fejlesztések, úgy mint a többek között táblákba és új ultrabookokba szánt Haswell, több nagyobb szereplőt is távozásra késztethet az alaplapgyártók köréből, miután az Intel egyre több funkciót integrál saját chipjeibe.


Mindeközben a noteszgépgyártók optimisták a Windows 8 megjelenése kapcsán, szerintük elegendő számú vásárlót késztet majd az új szoftver a meglévő mobil PC-k lecserélésére a forgalom és a bevétel megfelelő szinten tartásához, míg a komponenseket készítő cégek már inkább óvatosak. Ők arra hivatkoznak, hogy a nagyobb PC-gyártók mind csökkentették az idei évre vonatkozó előrejelzéseiket, itt egyedül az ázsiai régió jelent kivételt, ahol például a MacBook sorozat jól szerepel, bár nagyon úgy tűnik, hogy a vélemények megoszlanak, a piaci szereplők nem igazán tudják eldönteni, hogy mit is várnak a Windows 8 első hónapjaitól.

A merevlemezek szegmense az IHS iSuppli szerint végre magára talált, a természeti katasztrófa után idén 4 százalékkal több termékek adnak el. Mi több, a rekordnak számító 524 milliós eredményt további növekedés követi majd az elkövetkező években, a Windows 8 mellett pedig rövid- és középtávon az ultrabook kategória jelenthet újabb lökést, ahol számos hibrid megoldás találhat otthonra. A stagnáló, némileg visszaeső PC-piac megújulására is látnak esélyt a területben érdekelt cégek, bár az kérdés, hogy mennyire tekinthető megbízhatónak a merevlemezek erős, folyamatos növekedését jósló előretekintés.

Különös tekintettel az SSD előretörésére, amely egyes jelentések szerint az év végéig megjelenő ultrabook megoldások 85 százalékát is meghódíthatja. A második negyedév ugyan nem sikerült túl fényesre, ez azonban szezonális változásokkal, valamint a gazdasági helyzettel indokolható, miközben a termékek átlagos ára az utóbbi 6 hónapban 17-18 százalékkal mérséklődött. Sokan kitartanak az ünnepi szezonig, akkorra várható a forgalom meglódulása, a SATA3 és a 19 nanométeres gyártástechnológia pedig megfelelő alapot adhat egy kellemes 2013-as első félévhez. Az ultrabook szegmenstől a jövő év második felére várják az első igazi áttörést, ez pedig az SSD esetében is hasznos lehet, bár az ideális árszinttől még kissé messze vagyunk.

Visszatérve az eredeti gondolathoz, a táblák és okostelefonok folytatódó előrenyomulása biztosra vehető, ehhez nem kell különösebb jóstehetség. A Windows 8 valószínűleg nem nyújt majd elegendő motivációt ennek ellensúlyozására (a vásárlók egyébként sem azon versenyeznek, hogy az általuk preferált kategória "nyerjen"), az újabb és újabb hordozható fejlesztések felbukkanása, valamint az árszint leszorításának ténye pedig kikezdhetetlennek tűnik. Bár az Asus a napokban cáfolta, hogy a Google-lel közösen egy 99 dolláros tábla piacra dobásán törnék a fejüket, az utóbbi időben egymást követő bejelentések révén azonban már bőven válogathatunk a 200 dolláros, illetve ennél is olcsóbb megoldások között - megvalósulni látszik a százdolláros PC évekkel ezelőtt megfogalmazott álma, ám kissé módosított kivitelben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szaboi #35
    Nagyon is egyet értek. Érintőképernyővel pl. hogy lehetne oly finom maszkolást csinálni mint egérrel? Meg a videovágás szerkesztés?
    Jó dolog az érintőképernyő az biztos de azért ne alapozzunk mindent ujjal való maszatolásra
  • DjDano #34
    Én még mindig azt mondom, hogy a tablet az csak egy kiegészítő kütyü, miért is lenne kényelmes pl otthon 7-10 colos lebutított kütyün szerencsétlenkedni, amikor ott a 22 colos (vagy nagyobb) monitor és egy mindenre használható PC. Persze ha valaki sokat utazik, vagy üzletember annak már jól jöhet elismerem, de a PC leváltásáról beszélni badarság, méghozzá igen nagy.

    Mondjuk nekem a laptopról is hasonló a véleményem, hordozhatóság óriási előny, de otthon semmi pénzért nem használnám.
  • Dodo55 #33
    Mondjuk én tipikusan az a fajta vagyok, hogy aki nem szeret szarakodni ilyen téren, egy Logitech G15-öm volt, amíg a koffeinfüggőségem áldozatául nem esett
  • Dodo55 #32
    Én játszani sem tudok laptop billentyűzeten normálisan, pedig amin próbáltam az nem is az a tipikus compact laptop volt, numpad is volt rajta...

    Egy hogy slim, kettő hogy a control billentyűk (amik alatt nem csak a ctrl-t értem hanem a többi bevitel-control billentyűt is: shift, tab, alt stb...) általában túl kicsik vagy arrébb vannak a megszokottnál.
  • tmisi #31
    "Sok ismerősöm csinálja már pl azt, hogy van egy laptopja, amit otthon rendes nagy monitorral és normális billentyűzettel+egérrel használ."

    A monitort és az egeret még értem (nálam is így van), de billentyűzet minek? Max. ha gépírást végzel, akkor lehet hogy kényelmesebb a hagyományos keyboard.
  • WoodrowWilson #30
    "Lássuk be, hogy tök értelmetlen a jelenlegi technika fényében az, hogy egy sörös rekesz méretű doboz van az asztalon, amikor ugyan ez elférne egy DVD lejátszó méretében is (sőt akár még kisebb méretben is)."

    Ugyanaz biztos nem férne el. Vagyis nem most, hanem majd x év múlva. De akkor meg már sokkal jobb teljesítményt adna a sörös rekesz méretű. Van, akinek jó ez a kompromisszum a teljesítmény terén, van, akinek nem.
  • abdul alahmed #29
    videokártyát nem kell cserélni, jó pár éve pci express a csatolófelület, ami oda vissza kompatibilis, vinyóknál detto, ráadásul még szinte minden lapon ott figyel 1 régi ide port is. A memóriára, procira alaplapra igaz, főleg intelnél, amd-nél azért jópár évet el lehet lenni általában memória és alaplap csere nélkül, csak procit frissítgetve.
  • Crane #28
    @Molnibalage: Most még alacsony a tablet-ek teljesítménye. Ebből a mondatból a MOST MÉG a lényeg. Pl. 1998-ban seggre ültünk, mikor azt olvastuk az újságban, hogy 600Mhz-es processzor. A technika rohamosan fejlődik.
    @usersg A tablettre perifériákat kötni csak példaként említettem. Természetesen jelenleg ez nem optimális megoldás. Sok értelme valóban nincs. Esetleg később, ha komoly teljesítményük lesz.
    Sok ismerősöm csinálja már pl azt, hogy van egy laptopja, amit otthon rendes nagy monitorral és normális billentyűzettel+egérrel használ. Mert az kényelmesebb. A laptop meg összecsukva haver valahol az asztalon. Aztán ha valahova vinni kell a PC-t, akkor kikapja belőle a csatakit és bele a táskába. Bárhol előveszi, ott van neki minden.

    Én azt gondolom, hogy úgy mint a klasszikus asztali PC valóban lassan el fog tűnni. Helyüket átveszik a sokkal kisebb méretű, passzív hűtésű eszközök, amikre továbbra is lehet külső perifériákat kapcsolni.
    Lássuk be, hogy tök értelmetlen a jelenlegi technika fényében az, hogy egy sörös rekesz méretű doboz van az asztalon, amikor ugyan ez elférne egy DVD lejátszó méretében is (sőt akár még kisebb méretben is). A jövő az ilyen kis dobozoké, amik vezeték nélkül kapcsolódnak majd a perifériákhoz.

    A modularitását meg el kell felejteni. Eddig is kamu volt. Ha új generációs porcira akartál váltani, majdnem hogy mindent cseréltél a gépbe, mert muszáj volt (új alaplap az új foglalat miatt, de akkor már DDR3 memória kell, másik videó kártya, és már kicsi a táp is, meg jó lenne egy nagyobb winyó... stb-stb).

  • gopher #27
    Nem rég még a tabletek mellett kardoskodtam, viszont azóta eltelt pár hónap. Volt egy Playbook-om. Egy ideig nagyon tetszett, folyamatosan nyomkodtam. Utána már csak néha vettem elő, aztán már nem is vettem elő. Végül pedig eladtam és vettem egy laptopot. .. és örülök neki :D
  • lpmaskmancick #26
    Újabb baromságot állító cikk.