Berta Sándor

A fájlcserélők több zenei kiadványt vásárolnak

Újabb tanulmány erősíti meg azt a véleményt, hogy a fájlcserélők az átlagosnál sokkal több zeneszámot és zenei albumot vesznek, ezáltal az üldözésükkel voltaképpen önmagának árt a zeneipar.

A Columbia Egyetem által készített Copy Culture in the US & Germany című dokumentum szerint a felhasználók 15 százaléka megfelelőnek tartja a szerzői jog által védett tartalmak ingyen elérhetővé tételét a világhálón vagy az azokra mutató hivatkozások megjelentetését és terjesztését a Facebookon. Az amerikai és német megkérdezettek közül minden hatodik mondta azt, hogy teljesen rendben lévő, ha ezeket a műveket a baráti körével, míg minden nyolcadik azt, ha családtagjaival is megosztja.


Megoszlanak a vélemények abban a kérdésben, hogy kinek kell biztosítania a szerzői jogi védelmet az interneten. A válaszolók 53 százaléka szerint az elsődleges védelem a keresőcégekre hárul, így nekik kellene kiszűrniük a másolt anyagokra mutató linkeket. 42 százalék viszont elutasította ezt a megoldást. Az adatok szerint a fájlcserélők 30 százalékkal több pénzt adnak ki a zeneszámok és a zenei kiadványok megvásárlására, mint azok, akik nem használnak ilyen hálózatokat. A fájlcserélők számítógépeinek merevlemezén átlagosan 2000 zeneszám található, ezek 38 százaléka, 760 dal származik legális forrásból. A fájlcseréléssel nem foglalkozók PC-inek winchesterein 1300 zeneszám van átlagosan, ezek 45 százaléka, 582 dal származik legális forrásból, a többi pedig általában az ismerősöktől és a barátoktól.


2007-ben ismertté vált, hogy a P2P-rendszerek jelentős mértékben elősegítik a zeneszámok és a zenei albumok értékesítését, majd a Limewire is azzal érvelt, hogy a fájlcserélés segít a zeneiparnak. Robert Hammond, az Észak-karolinai Állami Egyetem professzora tavaly hasonló következtetésre jutott, míg Jörg Claussen, a koppenhágai Business School munkatársa és Christian Peukert, a Ludwig-Maximilians Egyetem kutatója azt állapították meg, hogy a MegaUpload bezárása ártott a filmiparnak. A két szakember tovább vizsgálja a fájlcserélés hatásait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sajátvéleményem #4
    Ez egyértelmű. honnan a fenéből értesülnék az új zenéről, vagy filmről, ha nem a torrentből. A rádiók, csak régi zenét játszanak, meg töredékeket, A moziba sem megyek zsákbamacskát nézni... először letöltöm, és ha nézhető, elmegyek a moziba.
    más volt a helyzet, amikor, egy mozijegy egy fagylaltba került 2Ft, De most egy fagylalt 120 Ft, vagy több a mozijegy meg 1000 Ft-t Majd, ha egy órai munkabéremből 5-6 mozira telik. akkor majd nem fogok torrentezni, persze ha minden minden ujj film elérhető lesz. De, így? amikor évekkel később jön be (vagy be sem mutatják) a filmet, vagy zenét, csak a "torrent" marad.
  • narumon #3
    Én rengeteg új zenét torrentezek le, de mentségemre legyen mondva rengeteget meg is veszek vinylen. (igazi klasszikus zenehordozó) Ha csak az új kiadványokat nézem akkor kb 20 lemezt vettem 2012-ben, ha régebbieket is beleveszünk esetleg használtakat is akkor ennek tripláját kb.
  • Vaszilij Artyom #2
    Ha nem lenne torrent, akkor nem járnék koncertekre, pedig szinte heti rendszerességgel járok annak ellenére, hogy közöm nincs Budapesthez.
    Az elmúlt 3-4 évben szerintem kiadtam csak a belépőkre már vagy 200.000Ft ot, plusz fogyasztás amiből szintén kapnak %-ot a fellépők.
  • csimmasz #1
    Józan paraszti ésszel is be lehet látni, akit érdekelnek a zenék azok már csak kényelmi szempontok miatt is keresik az online zene beszerzést, előbb utóbb belefutnak az emulebe, torrentbe vagy free mp3 oldalakba, de akkor is könyebben ad ki érte pénzt mint akit kevésbé érdekel a zene, tehát azok számára mégha le is tölti néha, akkor sem venné meg ha nem lehetne ingyen hozzá jutni akkor sem.

    Én vagyok a 3. csoport én sosem veszek CD-t, régebben le is töltöttem néha de manapság nem halgatom mega zenéket, ugyhogy mostanában már nem is szedek semmit, minek.