Berta Sándor

Jelentős tőkeinjekciót kapott a Deezer

Leonard Blavatnyik orosz származású amerikai üzletember az Access Industries és az Idinvest cégeken keresztül 100 millió eurót juttatott a francia zenei stream-szolgáltatónak.

Az a korábbi egyeztetések során eldőlt, hogy az összeg 25 százalékát részvényvásárlásra fordítják. A Le Figaro információi alapján ez a legnagyobb tőkeinjekció, amit valaha francia vállalkozás kapott. A Deezert 2006-ban BlogMusik.net néven alapították, egyike volt az első francia streaming-szolgáltatásoknak, majd a SACEM francia szerzői jogvédő társasággal folytatott vita után 2007-ben kapta meg a jelenlegi nevét. A platformot jelenleg saját adatai szerint 200 országban körülbelül 26 millióan használják, közülük 1,5 millóan számítanak prémium-előfizetőnek.


A mostani tőkeinjekcióból ugyanakkor kimaradt az Orange, amely a France Telecom tulajdonában van és amely a Deezer 11 százalékos tulajdonrészével rendelkezik. Mindez azt jelenti, hogy az Orange a közeljövőben aligha vásárolja fel a stream-szolgáltatót.

A TechCrunch úgy kommentálta a hírt, hogy a Warner Music Group (WMG) ezzel a lépéssel komoly befolyást szerzett a stream-szolgáltatóban, hiszen tavaly májusban - 3,3 milliárd dollárért - az Access Industries lett a WMG új tulajdonosa. Leonard Blavatnyik ezután szemet vetett az EMI kiadóra is. A lépés egyúttal azt is jelenti, hogy a Deezer a jövőben egyszerűbben szerezheti majd be a streaming-licenceket. A katalógusban jelenleg 18 millió zeneszám található meg. A Telenor szeptember elején jelentette be, hogy - a Deezerrel együttműködősben - zenei szolgáltatást indít Magyarországon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!