Berta Sándor

Kottafüzet helyett táblagép a Brüsszeli Filharmonikusoknál

Merész újításra határozták el magukat a belga zenekar vezetői: a hagyományos kottafüzetet felváltották tábla PC-kkel. A muzsikusok egy koncerten demonstrálták, hogy az új módszer nagyon is jól működik.

Az első tesztkoncerten a 92 zenészből álló Brüsszeli Filharmonikusok Richard Wagner és Maurice Ravel műveit adták elő. Az előadáson Michael Tabachnik karmester vezényelt és a kottafüzeteket a Samsung Galaxy Note 10.1 típusú készülékei helyettesítették. A dél-koreai gyártó összesen 100 táblát ajánlott fel a zenekar tagjainak és ennek köszönhetően évente 25 000 eurót takaríthatnak meg a nyomtatási, tárolási, terjesztési költségek elhagyásával.


Az általunk is tesztelt Galaxy Note 10.1 azért alkalmas kiválóan erre a feladatra, mert arról nem csak a hangjegyek olvashatók le, hanem a mellékelt digitális toll segítségével a zenészek akár jegyzeteket is készíthetnek. A használt különleges kottaszoftvert a neoScores fejlesztette ki. A készülék előnye továbbá, hogy a súlya csupán 600 gramm, így a zenekar tagjai bárhová magukkal vihetik, és a 16 gigabájt memória elegendő helyet kínál több száz kotta- és jegyzetlap tárolására. Egy különleges rendszer segít a kották közötti lapozásban, valamint lehetővé teszi a tartalmak felnagyítását és ügyel arra, hogy a muzsikusok véletlenül se ugorjanak át egyetlen oldalt sem. Egy különleges üzemmódnak köszönhetően a koncerteken az elektronikus eszközök közötti interferencia is kiszűrhető.


A Brüsszel Filharmonikusok több rendezvény keretében gyűjtenének tapasztalatokat és azok alapján tovább lehet majd finomítani mind a hardvert, mind a szoftvert. A cél az, hogy forradalmasítsák a világ zenekarainak munkáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • HM #3
  Nézzd meg a konkurens oldalakon hogyan nevezik. (Ha már kitalálták a "tablet" marketingnevet, akkor azt kellene használni. Vagy nevezzük ultrabooknak, mert az sg-n úgysem lényeg.)
 • mad mind #2
  Hanem mi?
  Mondjuk a kotta úgyis csak mankónak kell, ez egy baromi jó megoldás. Hülye kották cipelése mondjuk nekem nem volt nagy gond, mert a zongorát nem kell cipelni magammal és így sokkal jobban jártam mint pl. a tubások.
 • HM #1
  az nem tábla pc ....