Berta Sándor

A fájlcserélő hálózatok pörgetik a CD-eladásokat

Egy a kanadai kormány megbízásából készített tanulmány szerint a P2P-rendszerek jelentős mértékben elősegítik a zeneszámok és a zenei albumok értékesítését.

A fájlcserélő hálózatok szerepéről, hasznosságáról vagy éppen kártékonyságáról világszerte megoszlanak a vélemények a szakemberek között. Tény azonban, hogy eddig csupán nagyon kevés olyan anyag született, amely nem ítélte károsnak a fájlcserélő hálózatokat és azok működését. A legszámosabbak természetesen a zeneipari szervezetek megbízásából készített tanulmányok, és ezek szinte mind kihangsúlyozzák, hogy a P2P-tevékenység mekkora károkat okoz a kiadóknak, ezáltal veszélyeztetik a munkahelyeket és csökkentik az adóbevételeket is, a kiváltó okokról (magas CD-árak, magas jogdíjak) és hatásokról (üzemszerűen működő kalózüzemek) azonban általában hallgatnak.

A kanadai kormány megbízásából elkészített, "The Impact of Music Downloads and P2P-File-Sharing on the Purchase of Music: A Study for Industry Canada", azaz "A zeneletöltés és a P2P fájlcsere hatása a zenei eladásokra" című dokumentum jelentősen rombolja a zeneipar fájlcserélő rendszerek elleni harcának sebezhetetlennek hitt létjogosultságát. Az anyag fő megállapítása, hogy a fájlcserélők több zenei CD-t vesznek, mint a P2P-rendszereket nem, vagy csak ritkán használó emberek. A felmérés összesen több mint 2000 helyi fájlcserélő válaszain alapul és az elkészítésében egyaránt részt vettek a Londoni Egyetem, valamint a Decima Research piackutató cég és az Industry Canada munkatársai.

A kutatók megállapították, hogy 12 fájlcserélő hálózatból letöltött zeneszámra átlagosan 0,44 eladott album jut. A P2P-rendszerekből megszerzett dalok felébe kizárólag csak belehallgatnak a felhasználók, hogy így döntsék el, megvásárolják-e az adott albumot vagy sem. Egy másik érdekesség, hogy sokan annak ellenére töltenek le teljes albumokat, hogy csak egyetlen dal érdekli őket, de ahhoz más módon nem juthatnak hozzá. Ezt megerősíti az a tény is, hogy a fájlcserélő hálózatokból letöltött zeneszámok több, mint negyede nem kapható kereskedelmi forgalomban.

Az összegzés szerint Kanadában a fájlcserélők az átlagemberekhez képest szívesebben vásárolnak zenei albumokat, azaz a fájlcsere lényege számukra nem az ingyen tartalom. Ebből következően persze a kutatást nem lehet egyszerűen vonatkoztatni más, például a hazaihoz hasonló szerényebb jövedelmi viszonyok között élő emberekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mirrorg #23
    De most akkor mi az elektronikus szene? Az elekromos gitár akkor mi? Vagy a szintetizátor? Mert akkor bebukott az AC/DC és a Nightwish, nem is szólva a Metallicáról, amit azé' má' mégse.
    A játékok letöltéséről meg annyit: ha tényleg jó a cucc, akkor utána az ember úgyis megveszi eredetiben, márcsak a patchek és modok miatt is (főleg, ha lusta mindig cracket vadászni a frissítésekhez).
    A zenék esetében: mondjon nekem valaki egy olyan boltot Szegeden, ahol lehet igényes zenént találni, és lehet rendesen mazsolázni, és nem Shy Gays és Lagzi Lajcsi van a polcokon...
  • mirrorg #22
    Belgát betenni a nyáltenger zenekarok közé... a "Mit parodizálsz?" után ez egy kicsit furcsa, főleg, hogy esetükben ugyebár nem a háttérzenén van a hangsúly (az a sorok végét jelzi), meg nem is az időnként felbukkanó kukorékoláson (ha így vesszük, akkor a duc-ducon és a szkrecselésen kívül a "zene" szinfónikusabb részét és ők képzik a kis szájukkal), hanem a szövegen, azon a hangulaton, amit körbejárnak egy-egy számukban - vagy ahogy ők nevezik, a "stílustanulmányon". Más kérdés, hogy az eddigi JATE Klubos koncertjeiken minidg el volt cseszve a hangosítás, de ennek ellenére eszméletlen bulikat csaptak.
    Másfelől: hogy mondhat ilyet valaki, aki a Metallicát szereti...:((((
  • kecskeszeme #21
    Hogy melyik zene igényes és melyik nem, az a műfajtól teljesen független dolog. Csak vannak, akik annyira botfülűek, hogy az igénytelent is "bakajálják". :P
    A gépzene pedig MŰ, bármilyen nehéz is előállítani. :P
    A cikkhez vizzakanyarodva: az ilyen kimutatásokba kéne beleverni az arrogáns kiadók orrát. (mint vasorrú bába + mágnesasztal...)
  • Molnibalage #20
    Aha. Enya is '88 óta a toppon van. Az kb. 20 év. Mindegy, ízlések és pofonok.

    Mellesleg aki a gépi zenét szidja az halgatott már Yello-t, Mike Oldfield-et? Ajánlom figyelmébe őket. Nagyon egyedi a stílusuk.
  • C4ine #19
    Egyéb iránt pedig annyi szemetet gyártanak, hogy az ember látatlanban (hallatlanul) nem ad ki még 10 forintot sem semmiért, mert lehet jobban jár az üres adathordozóval. Ez a filecsere kicsit olyan becsületkassza forma. Megnézed, meghallgatod, kipróbálod, ha tetszik akkor pedig a pénzedért kapsz jó minőséget, szép tálalást, és extra körítést a dologhoz. Minden becsületes emberben benne van az a késztetés, hogy ha igénybevesz egy minőségi dolgot akkor azért a saját anyagi helyzetének megfelelően fizet is. Van akinél ez havi 1 1000 forintos DVD, van akinél 5 film, 1 sorozat, 3 album zene, és egy játék havonta, mert megteheti.

    De pl. a Judas Priest-től én hányingert kapok, annak ellenére, hogy tényleg világklasszis (édesapám egyik kedvence), jól néznénk ki ha nem tudnám mondjuk letölteni, és befürödnék pár albummal amit megvettem magamnak (persze ebben az esetben lenne kinek ajándékozni :)).
    A kiadóknak azt ajánlom, hogy a jogászok helyett, inkább próbáljanak tehetségeket alkalmazni. Be fog jönni.
  • C4ine #18
    A gépzenét sokan a Magix Music Maker-rel azonosítják... Fogj egy Reason-t és próbálj vele csak úgy zenét csinálni... És ugye ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen az igazán igényes gépi zene nem 1 darab pc-n készül. Szóval legalább annyira érteni kell a dologhoz, mint mondjuk egy gitársonak a hangszeréhez.
  • eto demerzel #17
    . Meg az amikor hangszer nincs a közelbe, csak számítógéppel előállított hangok mennek. igaz ez igy ki van ragadva a szovegbol de J.M.J es Vangelis ide tartozik. most akkor ok xart zenelnek?
  • cateran #16
    A kulcsszó a volt...de már 10-20-30 éve vannak fent és még mindig veszett népszerüek...az meg csak jelent már valamit,nem?
  • sly007 #15
    Jók ezek együttesek, nem csalódtam benned. :-D Csak attól, hogy egy együttes nem olyan régi nem feltétlenül játszik igénytelen zenét. Az általad említett együtteseknek nem mostanában lesz erre koncertje. De azért mégis szeretnék jó zenére bulizni. De mégsem diszkóba megyek, hanem megpróbálok eljutni koncertekre. Lényegében relatív, hogy kinek mi igényes. Hidd el nekem sem az általad nem minőséginek ítélt zenészek a kedvenceim. Nekem sem tetszik ami van a médiában. Támogatom a feltörekvőket, akikben látok valami értékeset. Szeretem az új dolgokat. No meg ők is elkezdték valahol. Nem jó világ lenne ha csak azok az együttesek játszanának akik lehúztak 10-20-30 évet zenéléssel. :-D
  • Molnibalage #14
    AZ én szememben meg a Metallica igénytelen. Az meg, hogy mi hány éve van meg azt le sem szarom. Tudod a Metallica és a többi is volt 1 éves... Gratulálok.

    Mostanában egyébként az instrumentális zenére bukok, reneszánz zenék és hasonlók, és persze Enya forverer. Az emberek nagy része valamiért nem csípi, nem értem miért.