Berta Sándor

Megvásárolhatja a Universal Music az EMI-t

Az Európai Bizottság engedélyezte a Universal Music számára, hogy felvásárolja a konkurens EMI zenei kiadót, de az üzletet néhány feltételhez kötötte.

Joaquín Almunia, az Európai Unió versenyügyi biztosa kiemelte, hogy a két zenei óriás piaci részesedése Európában együtt sem éri el a 40 százalékot, ennek ellenére az EU biztosítani akarja, hogy az új társaság ne kerülhessen monopolhelyzetbe. Mindezt úgy érnék el, hogy a Parlophone kiadót - amely az EMI leányvállalata - továbbá más részlegeket a Universal Music köteles lesz eladni. Ez komoly érvágást jelenthet a társaságnak, a Parlophone ugyanis olyan ismert művészekkel áll szerződésben, mint a Coldplay, Lilly Allen, a Pink Floyd, a Gorillaz, Kylie Minogue, Cliff Richard, David Bowie, a Duran Duran és Tina Turner.

Az Európai Bizottság közölte azt is, hogy az új tulajdonos köteles lesz értékesíteni az EMI France (David Guetta), a Chrysalis (The Ramones, Jethro Tull) és a Mute (Depeche Mode, Moby) kiadókat, valamint a klasszikus zenével foglalkozó és helyi részlegeket. Ezek tették ki a kiadó üzleteinek kétharmadát és az eladásukból befolyó összeg 350-400 millió font között lehet.

Brüsszel így akarja megakadályozni, hogy az új óriáscég ne élhessen vissza a pozíciójával, ne emelhesse az árait és ne gyakorolhasson nyomást a többi piaci szereplőre, illetve ne módosíthassa egyoldalúan a szerződési feltételeket. A tranzakció akkor válik teljessé, ha az amerikai hivatalok is zöld utat adnak a felvásárlásnak. A Universal Music 1,2 milliárd fontot fizet az EMI jelenlegi tulajdonosának, a Citigroupnak. Roger Faxon, a kiadó jelenlegi vezetője alighanem elhagyja a társaságot és hasonlóan dönthet Ruth Prior, a menedzsment egyik meghatározó tagja is. Erról Faxon az EMI munkatársainak küldött levelében írt.

Az már tavaly novemberben ismertté vált, hogy feldarabolják az egyik legnagyobb zenei kiadót. A Universal Music tulajdonosa, a Vivendi akkor közleményben jelentette be, hogy az EMI CD-üzletága 1,2 milliárd fontért az ő tulajdonába került, míg a többek között 1,3 millió zeneszám jogait felügyelő kiadói üzletág 2,2 milliárd dollárért a Sony/ATV zenei kiadóé lett (idetartozik a teljes Beatles-katalógus).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #2
    Ezeket a zenei kiadókat el kell pusztítani úgy ahogy vannak.

    Kim Dotcom - Making of Megabox
    http://youtu.be/Kw04ckfO-yA

    山(^.^)山
  • Pocok256 #1
    "A Universal Music 1,2 milliárd fontot fizet az EMI jelenlegi tulajdonosának"
    Milyen szegények ezek a zene kiadók látszik, hogy a kalózkodás miatt szinte teljesen padlóra kerültek :((