Berta Sándor

Tovább vizsgálják a fájlcserélés hatásait

A felhasználók bizonyítottnak látják az állításaikat, míg a filmipar nem hajlandó elfogadni a tényeket. Ezt a reakciót váltotta ki tanulmányával Christian Peuckert és kollégája, Jörg Claussen. A két kutató folytatni akarja a megkezdett munkát.

A szakemberek tanulmányáról néhány nappal ezelőtt írtunk. Megállapították, hogy a MegaUpload bezárása inkább ártott, mint használt a filmstúdióknak, és az év eleje óta forgalmazott mozifilmek esetében a bevételek jól érzékelhető mértékben csökkentek. A negatív hatás nem érintette ugyanakkor a kasszasikernek számító alkotásokat. Jörg Claussen, a koppenhágai Business School munkatársa és Christian Peukert, a Ludwig-Maximilians Egyetem kutatója most megosztotta a tapasztalatait a közvéleménnyel.

"Az elvárásainkkal ellentétben egyáltalán nem tudtuk megfigyelni azt, hogy a MegaUpload bezárása után többször mentek volna moziba az emberek. Ellenkezőleg, sokkal inkább azt tapasztaltuk, hogy a lépés bizonyos szempontból még negatívan is hatott. Kijelenthető, hogy a MegaUpload bezárásának nem volt pozitív hozadéka a filmipar szempontjából. A kis filmek számára káros volt ez az intézkedés, míg a kasszasikerek profitáltak belőle. Van egy elmélet arról, hogy ez miért van így. Két fogyasztói tábor létezik: az egyikbe a kis, míg a másikba a nagy fizetési hajlandósággal rendelkező felhasználók tartoznak. Emellett amikor valaki eldönti, hogy moziba megy, akkor ebben komoly szerepe van a baráti körének is. Akik korábban letöltöttek volna egy filmet, azok nem tehetik már meg ezt és mivel nem látták a művet, ezért nem is mondhatják a többieknek, hogy menjetek el a moziba és nézzétek meg" - nyilatkozta Christian Peukert.


Dr. Jörg Claussen és Christian Peukert

Jörg Claussen hozzátette, hogy az Ofcom brit hivatal egy héttel ezelőtt megjelentetett egy tanulmányt, amely szerint az illegális másolatokat beszerző internetezők az átlagosnál többet költenek a különböző tartalmakra. Az emberek sokszor szeretnek belenézni egy filmbe mielőtt pénzt adnának ki érte, emellett így tájékozódni tudnak ismerőseik körében, ami által végül gyakrabban mennek moziba is. Peukert kiemelte, hogy a politikai vitáktól távol akarják tartani magukat, kizárólag tudományos szempontból vizsgálják a fájlcserélést és annak hatásait. Az első eredményeiket nyilvánosságra hozták és meggyőződésük, hogy ezzel nem követtek el hibát.

"Az egész vita rendkívüli módon telített ideológiai szempontból. Mind a két oldal rossz érveket sorakoztat fel. Hozzá akarunk járulni ahhoz, hogy tárgyilagos alapokat teremtsünk. A MegaUpload bezárása teljesen váratlan esemény volt. Kim Dotcom sem menekült el előtte, hanem őrizetbe vették. Az ügy következményeként elég sok fájlmegosztó kezdett idegeskedni és vonult vissza a piacról. Mi pontosan ezt használjuk ki. A 2007 és 2012 közötti számokat elemeztük, ez a filmipar számára egy meglehetősen rövid időszak. Miután a MegaUpload bezárása váratlanul jött, ezért a filmstúdiók sem tudtak még reagálni rá. Ennek ellenére felismerhető egy nagyon világos törés az adatokban és ez akkor következett be, amikor a portált bezárták" - fejtette ki Claussen.

A kutatók számos olyan szempontot figyelembe vettek, amelyek sikeressé tehetnek egy filmet, így például azt is, hogy egy-egy alkotásban melyik ismert színész szerepelt. Az adatok összesen 49 országból származnak és ennek köszönhetően a hatás nem csak globális viszonylatban, hanem az egyes országok esetében is megfigyelhető. A munkát folytatják, a közeljövőben a házimozi piacot akarják szemügyre venni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • thrawnguru #5
    Zoliz +1

    Én is soha az életben el nem megyek pl a Bosszuállókat megnézni a moziba, ha előtte bele nem kukkantok. Még DVDn is megvettem, mikor kijött..
    És ez csak 1 példa.
  • Zoliz #4
    Ez elég gyenge érv, sőt mi több nevetséges.
    Én továbbra is letöltök és nem ajánlom senkinek a filmet amig ilyen rosszakat készítenek. Bevallom a James Bondot majdnem megnéztem moziban, de a kamerás után rájöttem nem ér annyit, viszont a Bosszúállók megérte letöltés után is, a Hobbitot meg csak moziban nézem.

    Szóval csináljanak moziban nézhető, jó filmeket, amik megérik azt a 1500 forintot per fő.
  • nextman #3
    A brazer nem egy szendvics?
  • hurkaur #2
  • endrev #1
    Na csakhogy.. :D