Berta Sándor

Szükség van online szerzői jogra

Lawrence Lessig, a Creative Commons kezdeményezés életre hívója és a Harvard Egyetem professzora volt az egyik legfontosabb előadó a német Zöldek második hálózatpolitikai kongresszusán.

Az elismert szakember kijelentette: szükség van online szerzői jogra és ehhez meg kell teremteni a szükséges jogi kereteket. A szerzői jognak újra az eredeti céllal kell foglalkoznia és ez a kreatív alkotás ösztönzése. Ugyanakkor fontos, hogy az internetes szerzői jog alkalmazkodjon az időközben megváltozott technikai feltételekhez. Kiemelte, hogy az új online szerzői jognak olyan egyszerűnek kell lennie, hogy akár egy 15 éves is megértse. A mostani szabályozás annyira bonyolult, hogy ő sem érti, pedig jogászprofesszor. A második pont, hogy az új rendszer hatékony legyen és a felhasználóknak ne kelljen találgatniuk azzal kapcsolatban, hogy az egyes szerzői és tulajdonjogok vajon kihez is tartoznak.

Különbséget kell tenni továbbá a másolatok és a remixek között, s teljes szabadságot kell biztosítani az embereknek a magáncélú kópiák elkészítéséhez. A jövőben a kiadók ne kérhessenek pénzt a közpénzből támogatott kutatások eredményeinek publikálásáért és a remixeket se lehessen letiltani valamilyen indokra hivatkozva. A Hollywood által tíz évvel ezelőtt a fájlcserélés ellen indított háború "teljes kudarc", a P2P-hálózatok egyre népszerűbbek, ezért ideje az értelmetlen küzdelemnek véget vetni, s olcsó alternatív terjesztési modelleket kidolgozni. A kulturális átalánydíjak vagy a különböző konstrukciós licencdíjak egyaránt megoldást jelenthetnek.

Lessig szerint az Amerikai Egyesült Államok jelenleg nem képes a megfelelő jogi kereteket megteremteni, mert a tengerentúlon korrupt rendszer működik és mivel a gazdagok támogatják biztosítják a politikusok adományainak többségét, ezért nem várható érdemi javulás. A döntéshozóknak nem érdekük, hogy megváltozzon ez a helyzet. Viszont örömteli, hogy a SOPA és a PIPA megbukott, ezekre a dolgokra Hollywood és számos állam, például Dél-Afrika, Brazília és India is felfigyelt. Az új helyzetben és egy új szerzői jogi rendszer kidolgozásában az Európai Unióé lehet a potenciális vezetői szerep.

Lawrence Lessig már 2009 májusában úgy nyilatkozott, hogy új szerzői jogra van szükség és el kell törölni a jelenleg hatályos szerzői jogi szabályozást, mert a 21. század technikai fejlesztéseivel a múlt század normái már nem tudnak lépést tartani. Különösen igaz ez a szerzői jogi szabályozásra, amely nagyon nehezen találja meg az összhangot a kulturális művek védelme és a fogyasztói jogok biztosítása között. Az internetnek köszönhetően megváltozott a kultúránk, az emberek ismét tevékenyen részt vehetnek a folyamatokban, alakíthatják a dolgokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #1
    "Lawrence Lessig már 2009 májusában úgy nyilatkozott"

    Akkor is leszarták meg most is.

    Ezért van az, hogy a változásokat akár a legtetvesebb módszerekkel is, de ki kell kényszeríteni a rendszerből. Addig kell ütni őket, amíg mozognak.
    Pontosan a korrupció miatt az átalánydíjat és minden más új forrást, amiből pénzt szedhetnek ki a nagy média cégek, ellenezni kell.

    http://www.wired.com/threatlevel/2012/10/megaupload-mega/