Berta Sándor

Kongresszusi ellenőrzés az új online szolgáltatásoknál?

Nem mindennapi javaslatokkal állt elő a 71 éves Ralph Oman, az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalának korábbi vezetője. A szakember radikális módon biztosítaná a szerzői jog védelmét.

Az elmúlt években számos ötlet, javaslat és csomag bukkant fel, amelyek mindegyike a szerzői jog védelmét akarta erősíteni. Az elképzelések többségét nem fogadták jól a felhasználók és az internetszolgáltatók, úgy tűnik azonban, hogy a médiaipar érdekeit képviselők tárháza kifogyhatatlan az "érdekes" felvetésekből. Ralph Oman álláspontja az, hogy minden innovatív internetes szolgáltatást, amelynek csak a legapróbb köze is van a különböző tartalmak terjesztéséhez az Egyesült Államok Kongresszusának kellene megvizsgálnia. Mindez azt jelentené, hogy amíg az Egyesült Államok Kongresszusa ki nem mondja, hogy engedélyezi az adott platformot vagy megoldást, addig az illegálisnak minősülne.

A javaslat a New York-i Aereo cég és néhány televíziós vállalat vitája kapcsán bukkant fel. Az Aereo lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy a televíziós jeleket műholdas vevőegységeken keresztül fogják be, majd pedig internetképes eszközökhöz továbbítsák. A televízióadók egy része ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy ez a gyakorlat sérti az ő jogaikat, ezért bírósághoz fordultak, a testület viszont az Aereónak adott igazat.

Oman ekkor állt elő az ötletével. Szerinte a Kongresszusnak meg kellene vizsgálnia, hogy az adott szolgáltatások sértenék-e a szerzői jog védelmét. A szakember az 1976 óta hatályban lévő Copyright Act nevű jogszabályra hivatkozott, ami előírja az ilyen jellegű vizsgálatok lefolytatását. A felvetés azonnal vitát váltott ki. Felmerült, hogy ha bevezetik az új rendszert, akkor egyetlen televízió, sőt, még a YouTube sem működhetne legálisan, mert ezek mindegyike valamilyen formában sérti a jelenleg hatályos szerzői jogi törvényt.

Kérdéses, hogy lesz-e olyan amerikai politikus, aki felkarolja az elképzelést, amennyiben ugyanis valóban bevezetnének egy ilyen rendszert, akkor az Egyesült Államokban gyakorlatilag minden innováció lehetetlenné válna és az ország egyáltalán nem lenne vonzó a high-tech társaságok számára. S akkor az még szóba sem került, hogy ezek az eljárások rendkívüli módon leterhelnék az Egyesült Államok Kongresszusát, amelynek aligha az a fő feladata, hogy online tartalomterjesztő szolgáltatásokkal kapcsolatos szerzői jogi vizsgálatokat folytasson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!