Berta Sándor

Portugáliában nem vonnak felelősségre 2000 fájlcserélőt

A portugál államügyészség elutasította az ACAPOR lobbiszövetségnek a kérését, hogy indítson eljárást 2000 feltételezett szerzői jogsértő ellen.

Az Exame Informatica és a Torrentfreak tudósítása szerint a szervezet demonstratív céllal szállította az ügyészség elé a 2000 fájlcserélő IP-címeit tartalmazó dobozokat. A hivatal azonban közölte, hogy jogi okok miatt visszautasítja az eljárások elindítását. Az ügy előzménye, hogy az ACAPOR már tavaly jelezte a jogsértéseket, ezt követte a mostani kalózkodás elleni kampány, amelynek a keretében az adatokat tartalmazó dobozokat leszállították az ügyészség elé. Az ügyben illetékes bíró ugyanakkor szertefoszlatta a szövetség reményeit.

Az ügyészség álláspontja szerint egyik feltételezett fájlcserélő ellen sem indítanak eljárását, mivel a P2P-hálózatok használata önmagában nem számít bűncselekménynek. Emellett az igazságszolgáltatásnak az interneten sem szabad korlátoznia a képzéshez, a kultúrához és a véleményszabadsághoz fűződő jogot, s különösen akkor nem, ha a szerzői jogsértés nem kereskedelmi célokból valósul meg. További érv volt, hogy egyetlen IP-cím alapján nem lehet azonosítani a szerzői jogsértőt, hiszen az internethozzáférést használhatta más személy is.

Nuno Pereira, az ACAPOR ügyvezetője - érthetően - rendkívül csalódottan és dühösen fogadta a döntést. Úgy vélte, hogy az ügyészség természetesen megteheti, hogy a törvényt szabadon értelmezi és nem küld ki felszólítást az érintett személyeknek, valamint nem hallgatja ki őket és nem vizsgálja át a számítógépeiket sem. A Torrentfreak erre úgy reagált, hogy az ügyészség inkább a közvélemény érdekeinek megfelelően értelmezte a jogszabályt, ami alapvetően nem is volt rossz ötlet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gothmog #5
  Tá-dááámm!
  Többet erről nem is mondanék.
 • Dodo55 #4
  Fuck, mobilról írok és elment félúton :D

  Szóval a software licenszek ára volt. Mert ugye a másolás nem lopás, nem jár az eredeti példány elvételével. Nem is bevételkiesés, mert aki letölt 90% hogy nem venné meg egyébként. Viszont később egy ismert terméket / művet ha teheti és az elnyerte a tetszését letöltés után igen!

  És akkor ugye jön az hogy haszonszerzés a másolt termékkel. Az már egy erkölcsi határ, amitől ugyan még mindig nem lopás a másolás, de a bevételkiesés itt már erősen feltételezhető.

  Ja amúgy végül nem lett cégem, a licenszdíjak még lenyelhetőek lettek volna, de egy könyvelő aztán ismertette a brutális adó és járulékterheket :)
 • Dodo55 #3
  "s különösen akkor nem, ha a szerzői jogsértés nem kereskedelmi célokból valósul meg."

  Ott a pont. Ezt kéne nemzetközileg kőbe vésni. Fejlesztőként amikor cégalapításon törtem a fejem az első kiadások amikkel számoltam a software
 • AdamBast #2
  jók ezek a naprakész hírek, torrentfreak-en egy hete olvastam kb
 • endrev #1
  A sok rohadt szemét fájlcserélő most szabadon garázdálkodik tovább... :)