MTI

Akár kétéves börtönt kaphat a letöltő Japánban

Akár kétéves börtönbüntetést vagy kétmillió jenes pénzbüntetést is kaphatnak azok, akik jogellenesen töltenek le fájlokat az internetről Japánban egy hétfőn életbe lépett törvénymódosítás értelmében.

A törvénymódosítást elsősorban a zeneipar védelmére, a kiadók erős lobbizásának hatására fogadta el a szigetország parlamentje. Japán a világ második legnagyobb zenepiaca, de iparági becslések szerint az országban egy legális médiafájl-letöltésre közel tíz illegális jut. A kiadók állítása szerint a kalózkodás miatt tavaly 16 százalékkal zsugorodott az internetes zenepiac. A törvény értelmében akár egyetlen jogsértő fájl birtoklásáért is elítélhetnek valakit, de a vádemelést csak a szerzői jog tulajdonosa kezdeményezheti.

A júniusban elfogadott törvényt számos bírálat érte. Egyesek szerint hatásosabb lenne a feltöltőket megcélozni a kalózkodás megfékezésére, akiket jelenleg akár tízéves szabadságvesztéssel és tízmillió jenes pénzbírsággal is sújthatnak. A japán ügyvédi kamara hétfői közleményében az írta: szerencsésebb lett volna, ha a letöltések által okozott jogsértéseket továbbra is polgári, nem pedig büntetőjogi ügyként kezelnék.

A törvény júniusi parlamenti jóváhagyásakor több japán kormányszerv, illetve a legfelsőbb bíróság honlapját is hackertámadás érte, míg 80, magát az Anonymous nemzetközi hackercsoport tagjának nevező maszkos ember Tokióban tiltakozott a jogszabály ellen. Korábban az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is az internetes kalózkodást büntető törvények bevezetésével próbálkoztak, azonban a lakossági tiltakozás miatt egyik tervezet sem lépett életbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • FoodLFG #2
  Egyrészről Japán az usákok seggét nyalja.
  Másrészről a japánok nagyon sok hazai médiatartalmat fogyasztanak, ezért iszonyatos pénzek folynak át az ottani szórakoztatóiparon keresztül.

  A japánok pedig nem töltenek annyi illegál cuccot alapból, úgyhogy számukra nem lényeges téma, hogy milyen irreális törvényeket hoznak felettük. Nem mintha egyébként politikailag nagyon aktívak lennének.
  A nagy jólétben leszarják az ilyesmiket.

  Innentől mindenki összerakhatja.
 • zord01 #1
  És a cikk megjelenése napján, megjelenik az ellentettje is:

  http://ipon.hu/hir/portugaliaban_legalis_a_magancelu_fajlmegosztas/22498#post_text