Berta Sándor

A svéd kalózpárt tagja a legfiatalabb EP-képviselő

Amelia Andersdotter az Európai Parlament (EP) legfiatalabb tagja. A fő céljának a jelenlegi szerzői jogi szabályozás módosítását tekinti. Szerinte a legnagyobb probléma az, hogy az ezzel kapcsolatos tárgyalások és viták az elmúlt években rossz irányba haladtak.

A képviselő a Svéd Kalózpárt jelöltjeként került be az Európai Parlamentbe és ott a Zöldek/az Európai Szabad Szövetség Képviselőcsoportjába került be. Andersdotter tagja az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságának (ITRE) és a Koreai-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségnek (DKORA), valamint póttag az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságában (INTA), a Költségvetési Ellenőrző Bizottságban (CONT) és az Andok Közösség országaival fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségben (DANDA). A politikai szerepvállalása miatt megszakította a Lund Egyetemen folytatott tanulmányait.

"Számos különböző dolgot éltem meg. Korábban féltem amiatt, hogy nem leszek elég fegyelmezett, és hogy fiatal lányként és a legifjabb képviselőként másként fognak hozzám viszonyulni. De valójában egyetlen képviselőt sem kezelnek a kora miatt máshogy. Az Európai Parlament alapvetően egy kiváló hely arra, hogy sok érdekes emberrel találkozhassunk, ugyanakkor politikai intézményként meglehetősen frusztráló is lehet. Nekem is felhívták a figyelmemet arra, hogy az EP-képviselők minden választás után szinte teljesen kicserélődnek és a politikusok több mint fele eltűnik."


"A legemlékezetesebb az ACTA ügye volt, mert a különböző államok polgárai gyakorlatilag egy időben tiltakoztak az elképzelés ellen. Általában egyes országokban egyes csoportok tiltakoznak egy bizonyos dolog ellen és a honatyák arról értesülnek, hogy máshol nincsenek tüntetések, így azt hiszik, hogy az adott javaslatnak nincs is olyan rossz fogadtatása. Az ACTA esetében viszont szinte mindenhonnan érkeztek tiltakozások és ezt az EP-ben is érezni lehetett. Kétlem, hogy a jövőben lesz hasonló helyzet" - nyilatkozta Amelia Andersdotter.

A fiatal politikus hangsúlyozta: rengeteg témáról sürgősen tárgyalnia kellene, azonban van egy rangsor. A szerzői jog például 20 éve sürgős téma, az ezzel kapcsolatos viták már két évtizede tartanak, azonban eddig rossz irányba haladtak. Leszögezte, hogy a jelenlegi szerzői jog nem kompatibilis az emberek jelenlegi mindennapi életével. Szinte fáj, hogy azt kell látnia, hogy nagyon gyorsan szükség lenne szerzői jogi reformra, de ezek a felvetések túl kevés nyilvánosságot kapnak. Amikor az Európai Parlamentben a szerzői jogról beszélnek, akkor szinte mindig csak a jog érvényesítéséről esik szó és a képviselők csak ritkán akarnak másról is beszélgetni. Ez pedig tragikus.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke két éve folyamatosan azt hangoztatja, hogy meg kell reformálni a szerzői jogot. A múlt héten az EP az "árva művekről" további felhasználási lehetőségeiről vitázott, azonban a svéd képviselő szerint a téma valójában a szerzők védelme volt. Úgy vélte: aligha ez a helyes irány és ez a vita nem a lakosság érdekeit szolgálta.

Az Európai Parlament tagja ezután kitért a svéd FRA-törvényre, amely lehetővé teszi Svédországban az európai Facebook-tagok kommunikációjának ellenőrzését. "Ezzel a törvénnyel nem értek egyet. A jogszabály kidolgozásakor, majd a 2008 júniusi elfogadásakor nagy vita volt Svédországban, voltak olyan hírek is, hogy egyes képviselőkre brutális politikai nyomást gyakoroltak. Ugyanakkor azt hiszem, hogy a megszerzett adatokból nem lehet semmi értelmes dologhoz hozzájutni. A Facebooktól azt várnám, hogy adja meg a látogatóinak azt a lehetőséget, hogy a saját információikat titkosítás segítségével védhessék meg. Svédországban ugyanis jelenleg nem terheli olyan kötelezettség a tartalomszolgáltatókat, hogy fel kell oldaniuk az adatok titkosítását azért, hogy a titkosszolgálat vagy a különböző hivatalok hozzáférhessenek azokhoz. Ez egy fontos lépés lenne a közösségi portál számára. Amennyiben a felhasználók ezt akarják, akkor a Facebooknak hallgatnia kellene rájuk. Az FRA-törvény mellett arról is vita folyt, hogy miként lehet a Torrent-trackereket a társadalom számára ésszerűen és morálisan korrekt módon használni."

"Minden politikai mozgalomban van potenciál. Nagyon örülök a Német Kalózpárt sikereinek, de Közép- és Kelet-Európában is kihívást jelentenek a kalózpártok a régi intézményeknek, amelyek nem képesek előre látni a különböző dolgokat és folyamatokat. Nem tudom, hogy mit hoz a jövő. Az a mottóm, hogy esélyt nem kap az ember, hanem megteremti magának a lehetőséget. Egyelőre nem tudom, hogy képviselő akarok-e maradni. Van néhány dolog, amit szívesebben csinálnék, például tanulnék" - szögezte le végül Amelia Andersdotter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!