Gyurkity Péter

Októberben WP8, novemberben az első telefonok

Elejtett félinformációk és nyilatkozatok alapján úgy tűnik, hogy a Windows Phone 8 októberben jelenik meg, az első kompatibilis okostelefonok azonban csak novemberben futnak majd be, picivel a Windows 8 után.

A ZDNet munkatársa saját, közelebbről meg nem nevezett forrásra hivatkozva számolt be a napokban arról, hogy a Microsoft bár már szeptemberben elkészül a szoftver véglegesnek szánt verziójával, az mégis csak valamikor novemberben lesz elérhető, ekkor futnak ugyanis be az első megfelelő készülékek. Eközben azonban a Nokia első ember is megszólalt az ügyben, némileg összekavarva a szálakat.

Az Apollo RTM változata szeptemberben válik majd elérhetővé, legalábbis a forrás szerint. Ezzel azonban a felhasználók nem sokat tudnak majd kezdeni, hiszen a meglévő készülékeken nem futtatható a új verzió, tehát mindenképpen meg kell várni az első új okostelefonokat, amelyek legkorábban novemberben jelennek meg. Igaz ugyan, hogy Stephen Elop a Nokia részéről októberi megjelenésről beszélt (ezzel pedig megvalósulna a közös rajt, hiszen a hagyományos PC-kre és táblákra szánt Windows 8 október 26-án jelenik meg hivatalosan), az azonban nem világos, hogy ki mit ért megjelenés alatt, legalábbis a mobil szoftverrel kapcsolatban.


A Samsungtól egy Note méretű Windows Phone telefonról szólnak a pletykák

Komoly lehetőségként merül fel, hogy a Microsoft egy nagyszabású rendezvényen egy időben rántja majd le a leplet mindkét fejlesztéséről, de az is előfordulhat, hogy a Nokia a többiekhez (Samsung, HTC, stb.) képest valamivel korábban jut majd hozzá a szoftverhez, ezzel pedig előnyre tenne szert a saját készülékek megjelenése szempontjából.

Hogy pontosan miként is képzelik az illetékesek a menetrendet, az várhatóan csak az ősz folyamán derül majd ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #26
    Ez a memókártyás dolog szokás szerint hazugság. Így jár, aki mobilarénát olvas. Meg akik annak alapján osztják az észt. ( vagy vogul a lett, lényegtelen )
  • Dodo55 #25
    A 8GB valóban nem kevés, itt maga az elv, annak az üzenete ami nekem szemet szúrt. Plusz míg egy memóriakártyát bele tudsz dugni egy olvasóba, más eszközökkel írni/olvasni rá/róla, addig itt ez lehetetlen. Ez inkább a probléma.
  • Gauge #24
    Valóban nem lehet bőveteni. Nekem - mint áltagos felhasználonak - egyelőre bőven elég a 8GB.

    A telefont és a WP-t csak ajánlani tudom!!! Egyedüli hátrány az, hogy csak a ZUNE-n keresztül lehet le-föl rakni pl. zenéket, de ez is gyorsan elsajátítható.
  • Dodo55 #23
    Nyílt itt nemrég egy topic, Samsung Omnia W néven alcím: GT-I8530.
    Na mondom valami Androidos Samsung, utánanézek.

    Típusszám alapján Galaxy Beam-et adott a Google. Na mondom akkor ez el van írva, vagy valami, mert ennek ugyan nem Omnia W a neve, beírtam inkább azt erre kijött az alábbi teszt:
    http://mobilarena.hu/teszt/samsung_omnia_w/bevezeto_tartozekok.html

    Szóval itt a linkelt tesztben első oldal utolsó bekezdés.
  • Sir Ny #22
    ,,Rendesen forogtak a szemeim, amikor megláttam, hogy WP7 előírás, hogy a telefont NE LEHESSEN MEMÓRIAKÁRTYÁVAL BŐVÍTENI. OMG."

    forrás?
  • Komolytalan #21
    Ami keveset tudnak a WP7.5-ös telefonok, az egy 800Mhz-s Samu Galaxy Mini2-n is ugyanolyan simán fut. Amit meg nem tudnak, arra tényleg nem kell beléjük 4 magos processzor.
  • Dodo55 #20
    Na, most pedig hogy (remélhetőleg) pontot tettem 1-2 vitás ügy végére, a véleményemet is elmondanám úgy általánosságban a Windows Phone rendszer el(nem)terjedésével kapcsolatban.

    Ez előtt két hatalmas falat látok:
    -Metro UI
    -Nagyon szigorú hardware-es és software-es megkötések

    A Metro UI tény, hogy valami egészen új, de (igaz ez kicsit szubjektív, de ahogy látom többség is így van vele) nem szép, illetve kicsit primitív hatást kelt a korábbi jól bevált mobilos felhasználói felületekhez képest. Ez az "okostelefonokra" most váltó (idézőjelben, mert mindig megvan aktuálisan mit szokás annak nevezni) felhasználóknak bejöhet, talán gyorsabban megtanulják használni, viszont aki régebb óta használ ilyen nagyobb tudású telefonokat, azoknak ahogy mondtam primitív hatást kelt a megszokott és jól bevált űrhajó műszerfal szerű, agyon testreszabható UI-khoz képest.

    Tomcsa4 aláírása szerint az Android a "a kártevők melegágya", én azt mondom a hiba a userben van. Windowson sem azon múlik mennyi vírust szedsz vagy nem szedsz be, hogy milyen antivírus van a gépeden, hanem hogy mennyire figyelsz oda hova kattintasz, mennyire vagy képes felismerni a gyanús dolgokat. Én egy ideig nem is használtam semmilyet, de olyan is előfordult, hogy szabad szemmel kaptam el egyet, illetve puszta kézzel írtottam ki, na asszem pont akkor döntöttem úgy, hogy inkább mégis rakok fel valamit. Pont ma láttam egy olyat a Play Store-ban, hogy "Solar Charger". Nem, nem volt odaírva, hogy "vicceld meg a barátaidat ezzel", hanem a leírás szerint komolyan gondolták, innentől nyilvánvalóan bűzlött az egész. Na az ilyen, és ehhez hasonló alkalmazásokkal vigyázni kell, max felrakni egy antivírust (választék van bőven), azt annyi. Hozzáteszem mikor meglett a telóm próbálgattam mindent, mint az őrült, a legrosszabb, ami történt, hogy az értesítések szerint nyertem egy iPad-et :D Persze mivel minden alkalmazás telepítése-törlése egységes csomagkezelőn keresztül történik, a gyanús alkalmazások törlése után el is tűnt a nemkívánatos nyereményem :)

    Akárhogy is nézzük, ennyi kockázat eltörpül a rendszer nyíltságainak előnyei mellett. Nemrég viszont egész véletlenül néztem egy WP7-es telefon tesztjét. Rendesen forogtak a szemeim, amikor megláttam, hogy WP7 előírás, hogy a telefont NE LEHESSEN MEMÓRIAKÁRTYÁVAL BŐVÍTENI. OMG. Aztán ott van még mellé akkor, hogy az alkalmazásokat is csak a store-ból lehet telepíteni, ezt azt hiszem nem kell ecsetelnem mekkora hátrány mind a usereknek, mind a vékonyabb pénztárcájú fejlesztőknek. Az Apple-t nem kell idekeverni, nekik ott van a felső tízezer(százezer) megrögzött törzsuserekként. Azért őket nem lesz egyszerű elcsábítani.

    Amihez talán a legjobban hasonlítani tudnám a rendszert az eddigi benyomások alapján, az egy olyan ország, ahol nem kell keresgélni melyik boltban tudsz megvenni valamit, melyik hivatalban mit tudsz intézni, stb, mert hatalmas, egységesített, színes táblák vannak az épületek tetején egyértelmű ikonokkal jelezve mit hol, viszont a boltokban csak drága, prémium márkájú termékeket vehetsz, felejtsd el, hogy milliárdok nélkül vállalkozást alapítasz, ja és az utcára csak bukósisakban lehet kimenni (ami nélkül nem enged ki a házadon az ajtó, és le sem tudod venni kültéren fizikailag), mert nehogy már orraess a piros villogó neonnal kivilágított patkán és betörd a fejed, volt akivel már megtörtént, innentől nincs kizárva, hogy veled is megtörténhet...

    Kicsit durva hasonlat lehet, de én még akkor is 1000x meggondolnám, hogy egy ilyen országba költözzek -e, ha az ottani átlagkereset az itteni 50x-ese lenne :)
  • Dodo55 #19
    Hidd el szar netkapcsolattal bármilyen drága, bármilyen OS-t futtató teló, tablet, konzol, pc, stb.. is lagol :)

    Vagy nem network lagra gondolsz, hanem inputlagra? Az érdekes, én még nem tapasztaltam ilyet semmilyen telefonon, max húgom rezisztív touchscreenes szarján (GT-S5230 vagy micsoda) ha a "nem nyomom elég erősen ezért nem történik semmi, csak mikor újra próbálkozom 1 mp múlva" jelenség értelmezhető 1000ms inputlagként :D

    Egyébként nekem gyári rommal néha előfordult sok-sok vagy több nagyobb futó alkalmazás esetén, illetve sleep módból való visszatérés után 1-2 mp-ig (de az csak a gyári CPU governor delay-e miatt amúgy), hogy akadt egy kicsit az UI rendering a relatív olcsó Androidos telómon, de mivel kivételesen nyílt platform az Android, egy gyári alapú tweaked rom, vagy akár csak egy custom kernel bőven elég tud lenni az ilyen apró kellemetlenségek kiküszöbölésére. A gyártókat sem nagyon kell ezért bántani, tudtommal átlagosan 1,5x-es biztonsági felülméretezés az elvárt mindenféle műszaki területen, így a gyári romok is valószínűleg úgy vannak belőve, hogy a már-már szélsőségesen szarul sikerült CPU példányokon is atomstabilan fussanak, ez nagyjából összevág azzal, hogy nekem kb pont másfélszeres teljesíményt sikerült kihoznom a gyárihoz képest így.
  • Dodo55 #18
    Androidon pont hogy akkor sem lehetsz benne biztos, hogy leállt egy progi, ha kiléptél belőle (nem a home gombbal, hanem valami rendes kilépés funkcióval) :)

    Ha nagyon érdekel, ezt tanulmányozd kicsit.
  • Sir Ny #17
    a beos a wiki szerint 2 processzorra lett tervezve