Gyurkity Péter

A Microsoft pénzén bővül a WP Marketplace

Bár a Windows Phone online szoftverboltjának növekedési üteme nem fogható az igazán nagyokhoz, a biztató trend itt is megfigyelhető, bár ehhez a vállalat maga is komoly összeggel járul hozzá.

Néhány nappal ezelőtt beszámoltunk arról, hogy egy felmérés szerint az Amazon és az Apple használja ki legjobban saját appboltját, legalábbis az onnan származó bevétel tekintetében, míg az Android messze leszakadva követi őket. Most a Microsoft megoldásáról érkezett több hír, amelyek alapján felvázolhatjuk annak jelenlegi helyzetét.


Elsőként arra mutathatunk rá, hogy a WP Marketplace oldalán pillanatnyilag mintegy 80 ezer különböző alkotás található meg, ehhez pedig 9500 olyan fejlesztés társul, amelyet időközben a Microsoft eltávolított, avagy készítői visszavontak (ez persze messze elmarad a nagyoktól, hiszen az Apple 550 ezer, a Google pedig 400 ezer appról számolt be). Naponta 340 új példánnyal bővül a kínálat, a fejlesztők száma pedig 20 ezer körül van. Az összes alkotás 67 százaléka ingyenes, további 10 százalék kínál ingyenes próbaverziót, a maradék 23 százalék pedig kizárólag fizetős formában elérhető. Mindehhez hozzáteszik, hogy továbbra is olyan népszerű fejlesztések hiányoznak, mint a Mint, a Draw Something, a Scrabble, a Pandora, a LinkedIn, vagy a Flipboard.


Maga a Microsoft is komoly összegekkel járul hozzá a kínálat bővüléséhez, a New York Times ugyanis arról ír, hogy számos fejlesztő képtelen lett volna fedezni a költségeket a szoftvercég anyagi segítsége nélkül. Ezen fejlesztők 60 és 600 ezer dollár közé teszik egy-egy app elkészítésének teljes költségét, itt pedig példaként említik a Facebook appot, amelyet nem is a népszerű közösségi portál emberei, hanem egy külsős csapat készített el, a Microsoft fontos hozzájárulásával.

A Windows Phone mobiltelefonok egyébként Oroszországban teljesítenek a vártnál sokkal jobban, itt az IDC adatai szerint 250 ezer példány talált eddig gazdára, miközben az Egyesült Államokban továbbra is csak döcög a szekér. Nagyon úgy tűnik, hogy a platformra készített appok a jövőben nélkülözik majd a Silverlight technológiát, ezt ugyanis a Windows 8 megjelenésével az XAML és a C#/VB.NET váltja majd fel, bár a visszafelé való kompatibilitást az ígéretek szerint megőrzik, így a korábbi fejlesztések futtatásával sem lesz gond.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • skinnyman #16
    "Amazon és az Apple használja ki legjobban saját appboltját, legalábbis az onnan származó bevétel tekintetében, míg az Android messze leszakadva követi őket"

    Ez a mondat azért elég jól megmutatja hogy a cikkírónak fingja nincs amiről beszél. Az Android egy OS, nem egy bolt. Rengeteg boltja van, egy ilyen az Amazon Appstore is (aminek a hírek szerint egyedül akkora bevétele van mint az Apple Appstore-nak) és Google Play is.
  • Skynet #15
    Ha az eladási adatokat nézed akkor biza láthatod adnak érte pénzt,főleg hogy számtalanszor akciósra esnek az árak,pár hete pédául szinte minden 1-200 forint volt.
  • [HUN]FaTaL #14
    A Spicaval igen, ezért van warez. Az a baj a Spicaval, hogy egy kalap szar (mostanra meg főleg).

    Én pl. mindent beszerezhetnék ingyen mégis megvettem az összes appot (1-2 játékot kivéve). Többek között a Cut The Ropeot is. Gyanítom nem én vagyok az egyetlen, szóval továbbra is baromság, amit állítasz.
  • smv #13
    Cut the rope-t megvettem, simán megért ~200 ft-ot.
  • a_n_d_r_e_w #12
    Az hulyeseg, hogy par szolgaltatonal volt igo a spica melle, attol fuggetlenul nem elerheto androidra hivatalosan. Vagy mit csinaljon egy HTC-s, ha igo-t akar, vegyen egy spicat? Te sem gondolod komolyan hogy ez egy jo erv volt.

    Ahhoz kepest, hogy nem fog penzt adni az emberek nagy resze ertuk, mindharom altalad idezett cucc millios eladasokkal buszkelkedhet, pedig az EA eleg borsosan arulja a cuccait.
  • Zoli007 #11
    Nem is akarnám árulni, DE: én hobbiprogramozó vagyok, szóval a saját igényeimet elégítem ki, és ha valakinek tetszik az amit létrehozok, általában megengedem, hogy használja. Na, ez a WP-nél nem létezik, mert egy nem unlockolt telefonra nem tudsz a Marketen kívülről telepíteni. Röhej. Értem én, hogy a warez ellen vannak, de ennek akkor sem ez a módja.
  • Major #10
    Lehetett hivatalosan kapni Spica-val, de ebbe felesleges belemenni.

    Ugye te sem gondolod, hogy pénzt fog adni az emberek nagy része bármiért is ami ingyen is beszerezhet,

    [Android] Need for speed Shift - 10730 db letöltés
    [Android] Plants vs. Zombies - 10002 db letöltés
    [Android] Cut the Rope - 8019 db letöltés
    stb.
  • [HUN]FaTaL #9
    "Csak rápillantok egy Ncore-os statra: Igo Myway, 20913 db letöltés."

    Ez egy igen rossz példa, mivel az igo nem érhető el legálisan.
  • a_n_d_r_e_w #8
    Nem lehet hivatalosan iGO-t kapni androidra, pedig rettento igeny lenne ra. Igy nem tul fair a statisztikad, mivel hivatalosan be sem szerezheto...
  • Major #7
    De, az appodat sem vesszük meg :) Az Androidban egyik fő fícsör, hogy egy pipával elintézheted, hogy külsős bővítményt is használhatsz. Zárt rendszereknél, jobban rá vagy kényszerítve, hogy megvásárold az adott alkalmazást, így hát ezért is lett az Android a warez melegágya. Csak rápillantok egy Ncore-os statra: Igo Myway, 20913 db letöltés.