Gyurkity Péter

Kínában javított a Windows Phone

A debütálása óta eddig inkább csak szenvedő mobil operációs rendszer rövid idő alatt kellemes eredményeket szolgáltatott Kínában, ahol az Apple szoftverét is sikerült megelőznie - globális szinten is fordulat jöhet.

A napokban mi is beszámoltunk a Gartner első negyedévet összegző felméréséről, amelyben a Samsung és az Apple vitte a prímet, a maguk rendkívül kedvező adataival. A piackutató cég akkor azt is közölte, hogy a Microsoft az egy évvel korábbi 2,6 helyett alig 1,9 százalékot tudott megőrizni magának a piacon, így nem sok esély mutatkozott a gyors talpra állásra. Ennek jártak utána néhányan, hogy világosabban lássanak a kérdésben.

A Gartner elemzői kérdésre elárulták, hogy a szoftvercég eredményét 85 százalékban már a Windows Phone szolgáltatta, a Nokia pedig egyedül több mint 60 százalékért felelős. Itt elsősorban arra számítanak, hogy a kínai rajt, valamint az operációs rendszer új verziója lendíthet nagyot idén a forgalmon, a helyzet tehát nem teljesen reménytelen. Némileg ezt támasztja alá a Kantar Worldpanel saját felmérése, amely a felhasználók bizonyos csoportjainak megkérdezésére, nem pedig az eladási számokra támaszkodik. Ebben azt láthatjuk, hogy több nyugat-európai országban és az USA-ban 3-4 százalékra nőtt a befolyásuk, Németországban pedig rögtön 6 százalékra ugrottak, vagyis itt sem teljesen sötét képet festenek fel a platform számára.


A Microsoft kínai régióért felelős részlegének ügyvezető igazgatója nyilatkozott a napokban egy holland lapnak, kiemelve, hogy a rajtot követő első két hónapban egyből 7 százalékot tudtak megkaparintani az óriási piacon. Ez önmagában nem tűnik nagy áttörésnek, ám arról sem érdemes elfeledkezni, hogy az Apple iOS jelenleg 6 százalékon áll az országban, vagyis igencsak jól sikerült a Nokia készülékeinek bemutatkozása. Az appok terén ugyan még jelentős a lemaradás, ám jelen pillanatban több mint 2500 fejlesztő (a kutatás-fejlesztési részleg munkatársai) dolgozik azon, hogy minél több megfelelő alkotás álljon a kínai felhasználók rendelkezésére.

Az Android jelenleg a kínai piac 69 százalékát uralja, ennek behozására nem sok esély látszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gauge #22
    Előrebocsátom: nem wp használó vagyok, de teszteltem az összes oprendszert. Az eléerhető árú telefonok közül (ebből esik ki az iphone..) a wp igenis egy jól optimálizált rendzsernek tűnik, nemi gyerekbetegséggel. AZ androidnál szerintem jobb (pl. nem lassul be, ha kettőnél több telefonszám kerül bele), de vannak komoly biztonsági hibái (pl. bekapcsolt bluetooth nem tehető láthatatlanná...).

    Én szívesen használnék majd wp-t, ha adódik rá alkalom.
  • tomboy013 #21
    Különösebb bajom sose volt az ikonnal, de mióta megjelentek a csempék valahogy gagyi hatása van számomra. Mindig szerettem az igényes letisztult formákat ami kicsit minimaldizájnos ezért is tetszenek jobban a csempék. De ez ízlés kérdése. Amúgy sanyikcs lehet hogy elmondom hogy nekem nem jön be az android, de 1.: hozzáteszem hogy "szerintem" szar nem pedig leáltalánosítom hogy ez márpedig szar akárki akármit mondd és 2.: nem az androidos cikkeket vágom tele értetlenkedéssel mint ahogy te a WP-seket.
  • tomboy013 #20
    Most kb azt írtad hogy a négyzet is kör alakú csak szögletesebb
  • Balumann #19
    Mondjuk ezt én se igazán értem, hogy mi bajod az ikonokkal. :/ Mondjuk tény, hogy én sem azért szeretem, mert olyan jól néznének ki (ez inkább semleges). Én azt utálom, ha valakinek a tálcája van tele (Windowson), nem csak az van ott ami éppen fut, bár ez szerencsére Windowson jól használható ígyis úgyis.
  • Balumann #18
    Több embernek is jó lenne végre felfognia:
    Attól, hogy valaminek vannak hibái ÉS/VAGY nem tetszik benne valami ÉS/VAGY nem ingyenes (nem pofádba (célzott) nyomott reklámokból, vagy más módszerrel szerzik a pénzt) NEM SZAR valami. Nem tudom felfogni miért nem lehet értelmesen véleményt nyilvánítani valamiről, leszarozás meg ilyen idióta érvek, hogy "szar kernel", "ovis megjelenítés", "szar mert microsoft", "szar mert linux", stb... (nem csak 1 embernek szól)...

    Mindegyik jól használható rendszer, mindegyiknek vannak hibái, előnyei (stabilitás, gyorsaság, támogatottság, ingyenesség, egyszerűség/összetettség, korlátozottság terén.
  • fecg21 #17
    A jelenlegi-és a hosszútávú piaci trendek szerint IS, a windows mobil os.-ének nincs létjogosultsága. És ezt az eladási mutatók is megerősítik. A zöld robi lenyomott mindent, ez miatt is kapálózik annyira Steve wozniak, tudják hogy az alma is veszélybe kerülhet előbb utóbb ha nem újítanak ők is.
  • sanyicks #16
    Ezt azért fura hogy pont te írod. Én egyszer kétszer beírok egy wp-s topikba hogy szar a wp. Viszont van amikor nem. De bármikor benézek egy wp-s topikba, te kivétel nélkül mindben legalább 2 hozzászólással dícséred hogy milyen jó, és más milyen szar :)
    Azt értem hogy szeretnéd különlegesnek érezni magad azzal hogy te mást szeretsz mint a többi(van ilyen ember aki ezt igényli), de a wp rohadtul ikonos. Csak mindig négyzet alakú és animálva van(bár ez a "hagyományos" os-eknél is gyakran van így), szóval a különbség mindössze az, hogy az egyiken kötelező egy jó nagy négyzet alakú ikon, a másikon meg lehet más formája is, ennyi.
  • tomboy013 #15
    Valóban nem használok asztali gépet. Laptopom van és full üres az asztal, 1 darab ikont se lehet látni. Amit használok programot le van rakva a tálcára. Jelenleg még win7-em van, de szerencsére már nem kell sokat várni a 8-ra és akkor csapatom is rá a gépre.
  • willcox #14
    "Számomra csúnya az ikonos oprendszer, kesze-kusza az egész" - szar lehet neked. Biztosan asztali gépet sem használsz, mert az is rohadtul ikonos. Akár windows, akár linux, akár más.
  • tomboy013 #13
    Nemtudom mit lovagolsz folyton azon hogy milyen szarul néz ki. Minek írsz ide ha nem tetszik? Ennyire nincs életed hogy folyton kötkeszel a fórumokban? Szerintem pl. az android egy hulladék és képzeld még 1 androidos cikknél se sírtam hogy mekkora szar. Sőt nem is olvasgatom őket mert minek. Számomra csúnya az ikonos oprendszer, kesze-kusza az egész, onnantól kezdve nem érdekel és nem is fikázom azokat akiknek bejön.