Gyurkity Péter

Bemutatkozott a Windows Phone 8

A Microsoft az előzetes híreknek megfelelően végre hivatalosan is bemutatta a mobil operációs rendszer soron következő verzióját, annak minden főbb újdonságával egyetemben. A vállalatok sem maradnak ki a jóból.

A szoftvercég - amint azt korábban már jelezték - szerda este rántotta le a leplet a szoftverről, amely az idén rajtol majd el, várhatóan számos különböző készüléken. A hivatalos blogban olvashatunk a főbb újításokról, a fontosabb funkciókról, a kompatibilitásról, valamint a fejlesztők által választható új opciókról. Nyolc nagyobb változtatást említenek a beszámolókban, ezeket vesszük most itt is sorra.


A leglátványosabb ezek közül az új nyitómenü, amely természetesen a Metro felületre épül. Az egyes csempéket átméretezhetjük, hogy jobban alkalmazkodjunk ezzel a kisebb kijelzőkhöz, illetve az eddiginél több színben és árnyalatban tűnnek majd fel az egyes elemek. A Windows 8 és a WP8 közös kernelre épül, amely egyrészt lehetővé teszi a régi, eddig is használt Windows CE kernel kihajítását, másrészt pedig nagyobb átjárhatóságot biztosít az asztali és a mobil operációs rendszer között - a Microsoft egyenesen azt ajánlja, hogy a fejlesztők saját szoftvereik mindkét változatát egyszerre készítsék el, ezzel ugyanis rögtön nagyobb közönséget és piacot fedhetnek majd le. Megjelenik a többmagos chipek támogatása, valamint számos új felbontás is, ez utóbbiak sorrendben a 480x320, 800x480, 1280x720 (16:9), és 1280x768 (5:3).


Nem lesz többé gond a microSD kártyák cserélgetésével, eddig ugyanis kizárólag a gyártók által mellékelt példányokat ajánlották a vásárlóknak, most azonban szabad kezet kapunk. Az Internet Explorer 10 alapértelmezett böngészőként áll majd rendelkezésünkre, amely a HTML 5 támogatását is biztosítja, az NFC szintén natív módon támogatva lesz (ez többek között a táblán és okostelefonokon elérhető játékok többjátékos üzemmódjánál segíthet), megjelenik a fizetési és pénztárca funkció, míg a vállalati felhasználást a secure boot funkció, a titkosítás, valamint a központilag irányított telepítés (deployment) segíti elő - az egyes cégek a saját Hub révén kialakíthatják az alkalmazottaknak szánt egyedi szoftver- és appcsomagokat, amelyeket ily módon szintén gyorsan és fájdalommentesen elérhetővé tehetnek mindenki számára.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A WP8 50 különböző nyelven jelenik meg, több mint 180 országban, az első körben négy gyártó (Nokia, Samsung, Huawei és HTC) segítségével. A szoftvercég szerint a Marketplace oldalán jelenleg elérhető 100 ezer app gond nélkül futni fog az új verzió alatt, a külső fejlesztők pedig a C és C++ mellett SQLite és DirectX támogatásra is támaszkodhatnak. A WP7.5 alatt futó készülékeken először a Windows Phone 7.8 jelenik meg (már az új nyitómenüvel), ezzel azonban lezárul a sor, a WP8 már mindenképpen új hardvert igényel majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomboy013 #105
    Stabilitás és support téren gondok voltak mindig is? Hú akkor nekem biztos valami másik WP van a telefonomon. Első generációs telóm van amit 2 éve gyártottak de a frissítéseket a mai napig megkapja ugyanúgy mint az újabb telefonok. Most is lehet látni hogy kiadják a WP8-at és nem szarják telibe a WP7 tulajokat hanem jön a 7.8-as frissítés ami sok dolgon fog javítani. Stabilitás téren meg annyi, hogy mutass nekem stabilabb rendszert mint a WP. Egyszer nem fagyott meg a rendszer és újra se indult mióta megvan. Éppen a stabilitása és a gyorsasága az ami miatt nem cserélnék semmilyen más rendszerre. Na meg a külseje mert ez a Metro-s felület nagyon igényes számomra.
  • coolbboy83 #104
    Nemtudom.... nem vagyok MS fan, a windóz mindig is egy vicc volt sok szempontból.... de ez szerintem nagyon jó lett, mondom ezt iPhone 4S mellett.... szeretem nagyon, de a céges teló lehetne egy WP8 majd akár egy HTC formájában...
  • ktamas74 #103
    Nem haragszom:)

    Ilyen szinten nem teszteltem, de elhiszem, hogy az általad leírt dolgokon sokat javítottak. Amit nem írtam még le és tetszett, az file history, amit én egy VMware snapshot-hoz vagy az OSX Time Machine-hoz tudnék hasonlítani, bár ezt a részét sem teszteltem, inkább csak a felület kezelhetőségét.
    Összességében egy jól összerakott OS lesz, csak a Metro-t ne erőltetnék, mert az engem nem nagyon győzött meg, legalábbis desktop vonalon.
    Ha más nem legalább vállalati rendszereken lenne kikapcsolható a régi Start menü pedig be.
  • lordsithlord #102
    Én azért még mondanék még egy nagy előnyt a Win8 oldalára, ha nem haragszol meg érte: a Win7 erőforrás fogyasztásának körülbelül a felével is megelégszik, így régebbi gépeken is csont nélkül megy.

    Tesztként telepítettem egy régi AMD Athlon 1200MHz-es CPU-val, 1GB SSD rammal és 80GB HDD-vel és 32MB-os GeForce MX440-es VGA-val rendelkező gépre és még tudva, hogy jóval alacsonyabb a hardverigénye, így is meglepődve tapasztaltam, hogy igazából csak annyit lassult, amennyit a régi erőforrás indokol. Ez lényegében annyit tesz, hogy a rendszer betöltési idő körülbelül 1 perces, de betöltés után maga a rendszer csont nélkül üzemelt.

    Ugyanerre a vasra anno megpróbáltam rávarázsolni a Win7-et, de már a telepítésnél elvérzett, a felmérésnél a rendszer közölte, hogy nincsenek meg a megfelelő hardvererőforrások (kiemelte a VGA és a CPU gyengeségeit).


    Másik, jóval erősebb vason próbálgatva is elég reálisan látszik a jóval kisebb erőforrás igény. A másik tesztvas egy Core2Duo P7350-es CPU-jú (2x2,0GHz; 2MB cache), 2GB DDR2 ram, 250Gb HDD-vel rendelkező noti. A gépre tényleg csak tesztként tettem fel a Win8-at, alapvetően a régebbi verziót használom rajta. Természetesen mindkét rendszerre ugyanazok a progik lettek telepítve, hogy reális legyen a teszt. Meglepődve tapasztalhattam, hogy Win8 alatt az erőforrás használat 22%, ezzel szemben Win7 alatt nem lehet 38% alá vinni ezt az értéket. Itt alapvetően a memória használatot értem, virtuális és fizikai memória összegezve. A proci terhelés is szembetűnően jobb az utód alatt, tesztként ráeresztettem egy komolyabb FLASH animációt. Win7 alatt a CPU terhelés ennek hatására felugrott 70%-ra, ezzel szemben ugyanazt az animációt a Win8 lekezelte a proci 57%-os használatával. Ez azért elég számottevő különbség szerintem.

    Összegezve tehát, hála a teljesen újragondolt és programozott rendszermagnak, a Win 8 toronymagasan veri elődjét "igénytelenségét" tekintve is az erőforrások terén.
  • ktamas74 #101
    Telefonon, tableten lehet, hogy hasznos és szép Metro, de desktop környezetben semmi előnyét nem látom, sőt még hátráltat is.
    Pár példa:

    1. Win7 bejelentkezés: automatikusan feljön a bejelentkező profil.
    Win8 bejelenkezés: betöltődik egy háttérkép,amibe bárhol belekattintva feljön a a bejelentkező profil.
    Plusz egy a kattintás kell a bejelentkezéshez.
    1:0 Win7 javára.

    2. Win7 számítógép leállítása: 1 kattintás a Win logóra + 1 kattintás a Leállítás gombra. Összesen 2 kattintás és gép leáll.
    Win8 számítógép leállítása: Win+c billentyű kombináció, majd katt a Settingsre, majd katt a Power-re és végül katt a Shutdown-ra. 4 művelet a leállításhoz.
    2:0 Win7 javára.

    3. Nem értem miért erőltetik (főleg) Desktop környezetben, amikor 99%-ban desktop programokat használ az ember, nem appokat és úgyis az Aero-szerű környezetben nyílik meg a PC-ken használt programok 99%-a Office-on keresztül, a Photoshop-on át a játékokig . Mit fognak az emberek letölteni egyáltalán a Store-ból? A játékokat, programokat ugyanis a legtöbb ember Steam-en, boltban veszi meg.
    3:0 Win7 javára.

    4. Mi értelme leváltani a start menüt, ha Desktop módban nem tudok keresni a programok között? Ugyanis csak úgy lehet, hogy Win gomb (metros felület visszajön) és utána lehet bepötyögni a program nevét.
    Itt ugyan nincs hátrányban a kattintások (bill.komb) tekintetében, de előnye sincs. Mindkét rendszernél ugyanannyit kell kattintani.
    3:0 Win7 javára.

    5. Egyedül a sebességet (bootolás, fájlmásolás) érzem biztatónak.
    3:1 a Win7 javára.

    Amúgy a Win 8 Release Preview-t próbáltam ki.
  • messen #100
    A nyitóképernyős szép háttérkép oda került, ahová való. Képernyővédőnek. Óra, naptár, háttérkép, amit akarsz.
    Amikor használni akarod a telót, akkor meg úgyis a menübe lépsz be, vagy ikonokkal variálsz akár androidról, vagy más rendszerről van szó. Na ekkor jönnek a csempék.

    Gyakorlatilag a menüt helyettesíti.
  • lordsithlord #99
    Ahogy Balúnak, nekem is fent van a Costumer Preview. Anno pont az egyik MS bemutatón osztogatták ingyen az eredeti, MS által készített CP lemezeket.

    Valóban, van klasszikus asztal, ami eléggé hasonlít a régi kinézethez. De ha alaposabban átnézed, akkor azt tapasztalhatod, hogy mégse teljesen ugyanaz.

    Javaslom, nézd meg ezt a cikket:
    http://ipon.hu/elemzesek/windows_8_metroval_a_jovobe/1363/1

    Ez egy komplett teszt a CP verzióról, képernyő képekkel és a változtatások ellemzésével. Ebben pontosan le van írva, miben is más a METRO klasszikus felülete. Kezdetnek az az alap, hogy a Start menü, mint olyan, megszűnt létezni, azaz a jól megszokott Start gomb nincs sehol, ahogy ezen a képen is jól látható ez: http://ipon.hu/_userfiles/Image/Darth_Smoke/Win8RP/P05_Desktop_and_Charms.png

    Másik komoly különbség, hogy konkrétan a klasszikus menüből nem lehet a hagyományos úton kilépni, ahhoz, hogy a gépet egyáltalában ki tudjuk kapcsolni, először vissza kell menni a csempés UI-ba.

    Ezek azok a különbségek, amik kapásból szembetűnőek. Komoly negatívum, hogy valós leállás nincs a rendszerben, a gép kikapcsoláskor egyfajta hibernálást hajt csak végre. Ez még a későbbiekben okozhat majd problémákat. Ezeken kívül is tartogat jópár különbséget az elődeihez képest ez a rendszer.Hogy ne csak a negatívumait emeljem ki, ott van a hihetetlenül gyors boot folyamat, ami ennek a hibernálásos leállásnak köszönhető (ez SSD-nél 6-8mp-es boot időt jelent, HDD-nél pedig 10-15mp-et).
  • Balumann #98
    Nekem fenntvan a gépemen a Consumer Preview verzió, én nem videók alapján beszélek róla. Bár nem tudom én hol mondtam mást :D
  • Narxis #97
    Jah persze láttad... én láttam tegnap Elvis-t.
  • okosan gyerekek #96
    Hülyeséget beszéltek. Láttam(!) win8-at Acer ICONIA-n videón, és már most lehet váltani a két mód között. Lesz egy gyakorlatilag win7 jellegű mód, és kb. a főképernyő lesz a Metro felület. Ez egész amúgy baromi jól néz ki. Pont arra kurva jó, hogy amikor leülsz egy egér és egy billentyűzet mellé, akkor -- ha másért nem is -- de a megszokás miatt otthonosabban, emiatt gyorsabban tudsz dolgozni, míg menet közben a MetroUI-val fordítva. Nagyon remekbe szabott a dolog!