Gyurkity Péter

Június 20-án jön a Windows Phone 8

A Microsoft a hónap vége felé rántja le a leplet következő generációs mobil operációs rendszeréről, bár a többség minden bizonnyal kivár majd a megjelenéssel. Az Intel mindenesetre szintén érdekelt a platformban.

A szoftvercég több forrás szerint már kiküldte a hivatalos meghívókat a rendezvényre, amelyen állításuk szerint betekintést kínálnak majd az operációs rendszer jövőjébe. Mások egyenesen arról írnak, hogy a hivatalos rajtra is ekkor kerül majd sor, vagyis a WP8 június 20-tól mindenképpen elérhető lesz. Az azonban biztosra vehető, hogy a meglévő és potenciális partnerek jó része kivár majd saját lépésével.

A legtöbb jól ismert gyártó és szolgáltató, akik egyébként érdeklődnek a rendszer iránt, várhatóan nem sietik el a megjelenést, és csak jóval a hivatalos rajtot követően dobják majd piacra saját megoldásaikat, amelyek már az új szoftverre építenek. Kivételt képez a Nokia, amely nyilván saját maga is érdekelt a gyors debütálásban, hogy kissé helyrehozza a Windows Phone 7-re történő lassú átállás okozta lemaradást, és legalább részben visszanyerje az utóbbi időben elvesztett pozícióit. Valószínűnek tűnik azonban, hogy maga a Microsoft is elsősorban a Windows 8 rajtjára fókuszál majd, mégpedig azon elgondolás alapján, hogy az asztali gépekre és táblákra szánt operációs rendszer sikeres bemutatkozása láttán még több okostelefon-gyártót bírnak majd rá a csatlakozásra, kihasználva az egységes rendszerben rejlő előnyöket.


Az Intel a maga részéről mindenesetre szintén érdeklődik a fejlesztés iránt, legalábbis a Mobile Communications Group elnökének elmondása alapján, aki rögtön hozzátette, hogy egyelőre az Android mellett szólnak az érvek, ezért is mutatták be első készüléküket ezen szoftver alatt. Mégis látnak fantáziát a WP8-ban, ezért egy sikeres rajt őket is meggyőzheti a saját kompatibilis termékek piacra dobásának szükségességéről, bár egyelőre ezen eszközök csak az útitervben szerepelnek, későbbi megjelenési dátummal. Nem feledkeznek meg a Samsung által támogatott Tizen platformról sem, amely iránt korábban hasonló érdeklődéssel fordultak.

A Windows Phone Marketplace egyébként a napokban haladta meg a 100 ezres appszámot, ami duplázást jelent az öt hónappal korábbi adathoz képest, bár jelen pillanatban ebből csak mintegy 88 ezer elérhető. Naponta több mint 300 új alkotást küldenek be a külső fejlesztők, ami biztató az elkövetkező időszakra nézve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bino512 #15
    én nagyon szeretem. persze elviselne egy saját szinbeállitás menüt..nem csak 7 szin.. vagy theme packot ...esetleg letölthető témákat... de nekem igy is jó..
  • Meridian #14
    ez nem szép, hanem ultragagyi.
  • Evogordon #13
    Szerintem ez a metro dizajn nagyon jol nez ki, nem kell ezen semmit csicsazni arnyekolni.. Szerintem szazszor szebb es egyenibb mint egy ios vagy egy android azookal a sima ikonos feluletukkel..
  • asysoft #12
    Az, viszont a pletykák és egyes jelek szerint a WP8 NT alapú lesz, így ez egy lényeges különbség lenne a kettő között.
  • ProgServ #11
    Win CE alapú a win7 fon is. :)
  • asysoft #10
    Most éppen az a pletyka járja, hogy a jelenlegi eszközök nem a fullos WP8-at kapják meg, hanem egy WinCE kernelen alapuló, ámde WinRT API kompatibilis "WP7++" változatot, WP8 feature-einek jó részével. Szerintem ez lehet jó döntés, minden attól függ, milyen feature set-et kapnak meg a jelenlegi eszközök, új API támogatása viszont mindenképp örvendetes, hisz nem kerülnek elvágásra a régi eszközök egycsapásra (mondjuk, "mókás" is lenne:)). Persze lehet kacsa az egész, de 2 héten belül minden kiderül.
  • metaxx #9
    jó, hát majd csak megtanulja a m$, hogy hallgasson a user véleményekre, ha 10E-nél többet nem adnak el ebből a trágyából...
  • fergusonpapa #8
    túlzásba esett a májkrém hogy mindent egységesre akar.Ez lesz a nagy bukás.. Itt látszik hogy lehet szidni az applet de az legalább jól oldotta meg.
  • sanyicks #7
    nem, ott nem volt, a norton commanderben volt. De hát az túl futurisztikus így manapság.
  • Ferrer #6
    Ha lennének a csempéknek árnyékai, az már DOS lenne :)