Gyurkity Péter

Windows Phone 7.5 Refresh néven jön a Tango

Eddig csak a Tango kódnéven ismerhettük a Windows Phone jelenlegi verziójának közvetlen utódját, most azonban elkottyantották a hivatalos elnevezést is - néhány részlet azonban továbbra sem világos.

Több alkalommal is beszámolhattunk a Microsoft folytatódó fejlesztéséről, amelynek következő gyümölcse a Tango kódnevű verzió lesz. Ez a 7.5-ös verzió, vagyis a Mango utódjaként jelenik meg a közeljövőben, célja pedig kettős: egyrészt elérhetővé tenni a szoftvert az olcsóbb, így például kevesebb memóriával ellátott készülékeken, másrészt pedig kisebb frissítést végrehajtani a kínálatban már most megtalálható, WP 7.5-tel felszerelt példányokon.

Azt sajnos még továbbra sem tudni, hogy a szoftvercég vajon egyetlen egységes frissítést, avagy netán két, egymástól különböző változatot tervez-e. Ez utóbbi lehetőséget sem tudjuk kizárni, hiszen a híradásokban eddig elvált egymástól a két vonal, és senki nem említette meg, hogy pontosan miként, milyen formában jelenik meg az újabb verzió. A Microsoft Italy WP-részlegének egyik illetékese azonban elárulta, hogy a Windows Phone 7.5 Refresh néven jelenik meg a Tango, vagyis a cégnél úgy ítélik meg, hogy a változtatások mértéke nem érdemli meg akár csak a 7.6-os verziószámot. Az azonban nem derül ki, hogy a fenti név csak az olcsóbb, 256 MB RAM-mal érkező okostelefonokon, avagy a meglévő mangós példányokon felbukkanó változatot takarja-e, esetleg mindkettőt.


A Nokia eközben a maga részéről tovább halad a Windows Phone kizárólagossá tételével, legalábbis ami saját kínálatát illeti. A napokban eljuttatták az amerikai tőzsde és értékpapír felügyelethez a 2011-es év eredményeit összefoglaló jelentésüket, ebből pedig jól látható, hogy küzdelmes, sőt fájdalmas periódust zártak le. Komoly leépítésekre került sor (ennek gyakorlatilag folytatása a komáromi üzemet érintő döntés), illetve több milliárd eurós veszteséget számoltak el, vagyis a sikerek még váratnak magukra. A Microsoft csak az utolsó negyedévben 250 millió dollárt utalt át az operációs rendszer használatáért, ez azonban nyilván nem volt elég a kudarcok ellensúlyozására.

Mindazonáltal az újonnan bejelentett, az MWC-n debütáló dual-SIM okostelefonok, valamint az Asha vonal tagjai reményt keltőek, meglátjuk, idén meg tudják-e fordítani a trendet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #16
    csak tudnám én minek a fanboya vagyok. Ja igen mindig azé ami az aktuális cucc ellenfele. Így voltam kinevezve apple fanboy, android fanboy, linux fanboy, windows fanboy, stb-nek.
  • asysoft #15
    Az említett cikkben pont, hogy nem az OS miatt kapott az eszköz, hanem mert egy első generációs eszközhöz képest nem nyújt akkora előrelépést, mint amennyivel többe kerül (tény, jól megkérik az árát), valamint szerintük nehéz gépelni, de nekem nem volt rövid próba során problémám vele.
  • Balumann #14
    ez rád is igaz :D
  • sanyicks #13
    Egy fanboy rögtön megmondja hogy szar ha nem a szent cége készítette.
  • MR007 #12
    Ez a felület tetszik, nekem is bejönne.
  • MR007 #11
    Mért mondod hogy mellékvágány? Az a bizonyos díj nem csak a kameráról szól, hanem komplett az egész teló a köré épülő szolgáltatásokkal. Az amit mindenki keres vhogy, az a bizonyos felhasználói élmény. Nem kéne belekeverni, hogy mi lesz majd aztán (utód stb). A hwsw-n készült egy cikk a Lumia 800-ról, kicsit mulatságos volt olvasni, ahogy szinte mindent lehúz. Gondolom nem véletlenül. Ellenben a 808-as tesztje magasan űberelni fogja. Tudod az a bizonyos lesajnált symbian "mint halottnak a csók"-szokták mondani.
    WP alá nehezen fog menni ez a kamera. Így is drágák a készülékek a tudásukhoz mérten, nem is nagyon veszik. Ha kapna egy ilyen "csodát" csúnya is lenne és baromi drága is. És ott, ahol a legelemibb hardveres és szoftveres dolgokat sem képesek megoldani(vagy csak nem akarják) ott ez nonszensz. A WP agya ezt biztos nem tudná feldolgozni. Ez egy 5 éves munka eredménye volt írták. Egy olyan rendszerre, ami nem mostanában született, vagy fejlődött ki. Kizártnak tartom, hogy pár hónap múlva ott is legyen vmi hasonló kezdeményezés, mint arra már utaltak. Megasztán ki hisz már manapság vki is a Nokiának? Az a drága Microsoft-os ügynök szépen lezüllesztette az előre megírt forgatókönyv szerint.
  • ADAMEX9 #10
    Ha te ebből a 3 screenshotból megmondod, hogy ez nem használható (usability, UX)akkor nagyon tudsz!
  • ADAMEX9 #9
    Oké, hogy csempék, de valahogy ezek a csempék jobban bejönnek nekem a középső telón. Imádom a minimalizmust, de valahogy nem tudok megbarátkozni a WP jelenlegi felületével...
  • Sequoyah #8
    Ez csak egy mellékvágány, egy koncepciót mutat be. Valódi termék ebből akkor lesz, ha sikerül WP7-et heggeszteni alá.
  • Sequoyah #7
    Szépet könnyű tervezni, használhatót már kevésbé, itt bukta el az aki ezt a koncepciót tervezte.
    A wp7 nem a csillogásról szól, hanem a funkcionalitásról.