Gyurkity Péter

WP8 alatt is megjelenik a Kinect

Miközben a Microsoft készülőben lévő új operációs rendszere egyes hírek szerint már a tesztelési fázisba lépett, elődje pedig kiegészül az NFC-támogatással, egy friss pletyka szerint még a Kinect is felkerülhet a listára.

Az elmúlt napokban egyszerre több hír is befutott a Windows Phone platformmal kapcsolatban, és bár eddig sem volt hiány az újabb és újabb beszámolókban, a WP8 közeledtével még több ilyen cikkre számíthatunk. Annál is inkább, mert egy app adatai szerint egyesek már az új verzióval tesztelnek bizonyos programokat, és egy több jel mutat arra, hogy Redmondban már folyik a kibővített tesztelés. Hivatalos bejelentés persze továbbra sincs, ám erre talán már nem kell sokáig várnunk.

A Nokia jóvoltából ráadásul immár az NFC technológia is elérhető a platformon, legalábbis egy új készülék már támogatja azt. A Lumia 610 egy módosított változata kifejezetten a fiatalabb korosztályokat célozza meg, az integrált NFC-vel pedig elérhető a Mastercard PayPass, valamint a Visa payWave szolgáltatása. A készülék első körben az Egyesült Királyságban lesz elérhető, ahol még akár a tömegközlekedésben is hasznosítható lesz, a szolgáltató szerepét pedig az Orange tölti majd be, valamikor a harmadik negyedévtől kezdődően. A Nokia hozzátette, hogy egy saját szoftveres megoldással kellett kiegészíteniük a rendszert, mivel az alapjáraton egyelőre nem teszi lehetővé a támogatást.


Várhatóan még ennél is nagyobb visszhangot vált majd ki a hír, miszerint a Microsoft már dolgozik a Kinect platform integrálásán. Ez egyelőre pletykaként kezelendő, mivel hivatalos úton semmilyen információ nem elérhető, ám számos külső fejlesztő és potenciális vásárló is pozitívan reagált a hírre. A VR-Zone korábban megbízhatónak bizonyult forrásokra hivatkozik cikkében, ők azt állítják, hogy már folyamatban van a Kinect Natural User Interface (NUI) adaptálása, bár azt még nem tudni, hogy miként oldanák meg a teljes támogatást - ehhez ugyanis két kamerára lenne szükség a mozgás érzékeléséhez, valamint egy infravörös példányra az éjszakai, fényt nélkülöző üzemmódhoz. Ez utóbbiak elhelyezése nyilván komoly problémát jelent az okostelefonok esetében.

Felmerült, hogy a Kinect a hangfelismerésben is komoly szerepet játszhat, mivel itt még az Apple Siri technológiájával összevetve is nagyon jól szerepel a megoldás, ezzel pedig egy újabb érdekes és hasznos funkcióval egészülne ki a Windows Phone 8.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #3
    Lehet újat mondok vele, de nem feltétlenül ugrálásról van szó. Pl. egy vagyont költöttek arra cégek, hogy arcmimika alapján visszaadják egy beszélgetés mondjuk zaj miatt kimaradt részleteit és/vagy süketeknek karakteres formába alakítsák. Érthetőbben szájról olvas a telefon. A kinect ezen kívül rendelkezik egy bizonyos szintű hang alapú irányítási résszel is. Tehát nem feltétlenül ugrálós játékokra kell gondlni rögtön. Más kérdés, hogy kitelik tőlük az is. :D
  • hunwhite #2
    Mi az a kinect? vagymi!
  • asgh #1
    Vicces lesz, ahogy az emberek a telefonjuk előtt ugrálnak