26
  • Sir Ny
    #26
    Ez a memókártyás dolog szokás szerint hazugság. Így jár, aki mobilarénát olvas. Meg akik annak alapján osztják az észt. ( vagy vogul a lett, lényegtelen )
  • Dodo55
    #25
    A 8GB valóban nem kevés, itt maga az elv, annak az üzenete ami nekem szemet szúrt. Plusz míg egy memóriakártyát bele tudsz dugni egy olvasóba, más eszközökkel írni/olvasni rá/róla, addig itt ez lehetetlen. Ez inkább a probléma.
  • Gauge
    #24
    Valóban nem lehet bőveteni. Nekem - mint áltagos felhasználonak - egyelőre bőven elég a 8GB.

    A telefont és a WP-t csak ajánlani tudom!!! Egyedüli hátrány az, hogy csak a ZUNE-n keresztül lehet le-föl rakni pl. zenéket, de ez is gyorsan elsajátítható.
  • Dodo55
    #23
    Nyílt itt nemrég egy topic, Samsung Omnia W néven alcím: GT-I8530.
    Na mondom valami Androidos Samsung, utánanézek.

    Típusszám alapján Galaxy Beam-et adott a Google. Na mondom akkor ez el van írva, vagy valami, mert ennek ugyan nem Omnia W a neve, beírtam inkább azt erre kijött az alábbi teszt:
    http://mobilarena.hu/teszt/samsung_omnia_w/bevezeto_tartozekok.html

    Szóval itt a linkelt tesztben első oldal utolsó bekezdés.
  • Sir Ny
    #22
    ,,Rendesen forogtak a szemeim, amikor megláttam, hogy WP7 előírás, hogy a telefont NE LEHESSEN MEMÓRIAKÁRTYÁVAL BŐVÍTENI. OMG."

    forrás?
  • Komolytalan
    #21
    Ami keveset tudnak a WP7.5-ös telefonok, az egy 800Mhz-s Samu Galaxy Mini2-n is ugyanolyan simán fut. Amit meg nem tudnak, arra tényleg nem kell beléjük 4 magos processzor.
  • Dodo55
    #20
    Na, most pedig hogy (remélhetőleg) pontot tettem 1-2 vitás ügy végére, a véleményemet is elmondanám úgy általánosságban a Windows Phone rendszer el(nem)terjedésével kapcsolatban.

    Ez előtt két hatalmas falat látok:
    -Metro UI
    -Nagyon szigorú hardware-es és software-es megkötések

    A Metro UI tény, hogy valami egészen új, de (igaz ez kicsit szubjektív, de ahogy látom többség is így van vele) nem szép, illetve kicsit primitív hatást kelt a korábbi jól bevált mobilos felhasználói felületekhez képest. Ez az "okostelefonokra" most váltó (idézőjelben, mert mindig megvan aktuálisan mit szokás annak nevezni) felhasználóknak bejöhet, talán gyorsabban megtanulják használni, viszont aki régebb óta használ ilyen nagyobb tudású telefonokat, azoknak ahogy mondtam primitív hatást kelt a megszokott és jól bevált űrhajó műszerfal szerű, agyon testreszabható UI-khoz képest.

    Tomcsa4 aláírása szerint az Android a "a kártevők melegágya", én azt mondom a hiba a userben van. Windowson sem azon múlik mennyi vírust szedsz vagy nem szedsz be, hogy milyen antivírus van a gépeden, hanem hogy mennyire figyelsz oda hova kattintasz, mennyire vagy képes felismerni a gyanús dolgokat. Én egy ideig nem is használtam semmilyet, de olyan is előfordult, hogy szabad szemmel kaptam el egyet, illetve puszta kézzel írtottam ki, na asszem pont akkor döntöttem úgy, hogy inkább mégis rakok fel valamit. Pont ma láttam egy olyat a Play Store-ban, hogy "Solar Charger". Nem, nem volt odaírva, hogy "vicceld meg a barátaidat ezzel", hanem a leírás szerint komolyan gondolták, innentől nyilvánvalóan bűzlött az egész. Na az ilyen, és ehhez hasonló alkalmazásokkal vigyázni kell, max felrakni egy antivírust (választék van bőven), azt annyi. Hozzáteszem mikor meglett a telóm próbálgattam mindent, mint az őrült, a legrosszabb, ami történt, hogy az értesítések szerint nyertem egy iPad-et :D Persze mivel minden alkalmazás telepítése-törlése egységes csomagkezelőn keresztül történik, a gyanús alkalmazások törlése után el is tűnt a nemkívánatos nyereményem :)

    Akárhogy is nézzük, ennyi kockázat eltörpül a rendszer nyíltságainak előnyei mellett. Nemrég viszont egész véletlenül néztem egy WP7-es telefon tesztjét. Rendesen forogtak a szemeim, amikor megláttam, hogy WP7 előírás, hogy a telefont NE LEHESSEN MEMÓRIAKÁRTYÁVAL BŐVÍTENI. OMG. Aztán ott van még mellé akkor, hogy az alkalmazásokat is csak a store-ból lehet telepíteni, ezt azt hiszem nem kell ecsetelnem mekkora hátrány mind a usereknek, mind a vékonyabb pénztárcájú fejlesztőknek. Az Apple-t nem kell idekeverni, nekik ott van a felső tízezer(százezer) megrögzött törzsuserekként. Azért őket nem lesz egyszerű elcsábítani.

    Amihez talán a legjobban hasonlítani tudnám a rendszert az eddigi benyomások alapján, az egy olyan ország, ahol nem kell keresgélni melyik boltban tudsz megvenni valamit, melyik hivatalban mit tudsz intézni, stb, mert hatalmas, egységesített, színes táblák vannak az épületek tetején egyértelmű ikonokkal jelezve mit hol, viszont a boltokban csak drága, prémium márkájú termékeket vehetsz, felejtsd el, hogy milliárdok nélkül vállalkozást alapítasz, ja és az utcára csak bukósisakban lehet kimenni (ami nélkül nem enged ki a házadon az ajtó, és le sem tudod venni kültéren fizikailag), mert nehogy már orraess a piros villogó neonnal kivilágított patkán és betörd a fejed, volt akivel már megtörtént, innentől nincs kizárva, hogy veled is megtörténhet...

    Kicsit durva hasonlat lehet, de én még akkor is 1000x meggondolnám, hogy egy ilyen országba költözzek -e, ha az ottani átlagkereset az itteni 50x-ese lenne :)
  • Dodo55
    #19
    Hidd el szar netkapcsolattal bármilyen drága, bármilyen OS-t futtató teló, tablet, konzol, pc, stb.. is lagol :)

    Vagy nem network lagra gondolsz, hanem inputlagra? Az érdekes, én még nem tapasztaltam ilyet semmilyen telefonon, max húgom rezisztív touchscreenes szarján (GT-S5230 vagy micsoda) ha a "nem nyomom elég erősen ezért nem történik semmi, csak mikor újra próbálkozom 1 mp múlva" jelenség értelmezhető 1000ms inputlagként :D

    Egyébként nekem gyári rommal néha előfordult sok-sok vagy több nagyobb futó alkalmazás esetén, illetve sleep módból való visszatérés után 1-2 mp-ig (de az csak a gyári CPU governor delay-e miatt amúgy), hogy akadt egy kicsit az UI rendering a relatív olcsó Androidos telómon, de mivel kivételesen nyílt platform az Android, egy gyári alapú tweaked rom, vagy akár csak egy custom kernel bőven elég tud lenni az ilyen apró kellemetlenségek kiküszöbölésére. A gyártókat sem nagyon kell ezért bántani, tudtommal átlagosan 1,5x-es biztonsági felülméretezés az elvárt mindenféle műszaki területen, így a gyári romok is valószínűleg úgy vannak belőve, hogy a már-már szélsőségesen szarul sikerült CPU példányokon is atomstabilan fussanak, ez nagyjából összevág azzal, hogy nekem kb pont másfélszeres teljesíményt sikerült kihoznom a gyárihoz képest így.
  • Dodo55
    #18
    Androidon pont hogy akkor sem lehetsz benne biztos, hogy leállt egy progi, ha kiléptél belőle (nem a home gombbal, hanem valami rendes kilépés funkcióval) :)

    Ha nagyon érdekel, ezt tanulmányozd kicsit.
  • Sir Ny
    #17
    a beos a wiki szerint 2 processzorra lett tervezve
  • sanyicks
    #16
    hát pedig a 80-as években még nem volt sűrű a sok proci. Azok az os-ek amik szerverről származnak persze több magon kezdték, így a unix ősű mobil osek is (android, ios).
  • Sir Ny
    #15
    Kizárt dolog hogy minden OS egy magon kezdte.

    Legalábbis nem túl valószínű.

    Még csak azt se tudjuk, mi az hogy OS. A Bubuntu egy OS, és nem egy magon kezdte. De ha redukáljuk az állítást, hogy minden kernel egy szálra íródott, szerintem az se igaz.
  • sanyicks
    #14
    okoska az egy dolog hogy fingod sincs sem a programozásról sem az os-ekről, de a felfogásod is nehéz. Fogd már fel, hogy az asztali gépen tálcára rakós téma mindössze azért nincs használva, mert a kis képernyőkön nincs erre hely, na meg a mobil eszközök nem több gigányi rammal vannak felszerelve, hanem többségében mindössze 512mb-al. Próbálgassál ennyi memóriával multitaskolgatni vinfoson lehetőleg virtuális memória nélkül...


    Az os-ek tudják a párhuzamosítást (android alapja a linux mond valamit? egy szervereken nagyon elterjed alapból sokprocesszorra és sokszálra írt os).
    A párhuzamosításhoz nem kell több magos proci (a valóshoz igen, ugyanis 1 cpu 1 szálat futtat egyszerre, a látszólagos párhuzamosság időosztással van megoldva.

    Minek 4 magos proci? Hát hogy megvásárolják, a gyártó pedig pénzt keressen... és néhány játéknak. Pont mint pcn...
    Ezen kívül elég az 1 mag is.
    Tudom melyik os-ben van valós párhuzamosítás. a 80-as évek vége fele óta mindenben, leszámítva a dos-t...

    "Mert eddig az összes csak toldozgatás, ráadásul mind egy magos provin kezdte."

    minden os egy magon kezdte, az asztaliak is...

  • Narxis
    #13
    Hogy hogy sikerült a Linuxot ide keverni azt nem tom. :D A Linux egy operációs rendszer, egyáltalán nem az a cél vele, hogy profitot termeljen szemben a Nokiával aminek lassú vergődését, rengeteg elbaltázott üzleti döntéseit láthattuk az elmúlt években. Szóval ehhez semmi köze a Linuxnak ami egyébként kismillió eszközön van rajta, routerektől kezdve, okostelefonokon át a szerverekig, de biztos van olyan eszköz amit kihagytam.

    "Nokia telefonok nem rosszabbak mint akármelyik Samu, HTC, LG telefonok. "

    Nem hát, csak drágábbak miközben semmivel sem jobbak.

    "Ja és természetesen ha az OS nem használja a 4 magot (sőt, ezek a kettőt sem)"

    De használják, Android már 2.3-as verzióban használta a 2 magot.
  • tomcsa4
    #12
    Miért lennének szerencsétlenek? Mert a részesedésük viszaesett és nem tudták azóta meghódítani a világot? A te logikádat folytatva akkor a linux a világ legszarabb programja, mivel már 2000-ben azt jósolták, hogy a világ 60%-án az fog futni, és a mai napig az 1%-ot sem érte el.

    A Symbian legutolsó verziója stabil és jó, használható a telefon. Csak éppen kevés rá a program és senki nem fejleszt rá (már a nokia sem). MeeGo egy kezdeményezés volt a HP részéről ,ami bukással végződött. Ahhoz hogy valaki csak úgy kiadjon egy OS-t, hogy majd meghódítja a világot, nagyon kevés az álmodozás. HP meg egy közepes cég, és egy közepes cég erre nem képes egyedül. WP7 meg csak egy hirtelen ötlet, meg is látszik rajta.

    Nokia telefonok nem rosszabbak mint akármelyik Samu, HTC, LG telefonok.

    Ja és természetesen ha az OS nem használja a 4 magot (sőt, ezek a kettőt sem), akkor az alkalmazás (játék) sem fogja. :) Ez logikus gondolom.
  • Narxis
    #11
    4 magos proci egyelőre csak a játékok miatt kellhet. Ez az új generációs baromság egy marketingmaszlag, a Nokia már csak tudja, sokadik "újrakezdésükön" vannak túl(Symbian, MeeGo, WP) de ugyanolyan szerencsétlenek maradtak mint voltak.
  • tomcsa4
    #10
    Az hogy böngészés közben jön értesítés arrol, hogy új üzeneted érkezett, nem párhuzamosítás. Pontosabban az, de ehhez minek négymagos, magonként 1,4ghz-es proci? Na erről beszélj már. Tudod melyik mobil os-ben van valós párhuzosítás? Blackberry os-ben. Ismered? Androidnál, ios-nél, wp7-nél állapotmentés és bezárás van. Ennyit a sok magos telókról. A nokiának igaza van, kurvára feleslegesek. Új generációs monil os-ek kellenek. Mert eddig az összes csak toldozgatás, ráadásul mind egy magos provin kezdte.
  • sanyicks
    #9
    ennyi baromságot hogy sikerül összehordanod?
    Párhuzamosítás van minden os-en, mert különben az lenne mint a dosban az a program fut amit futtatsz, semmi más. Telefon esetében ez olyan lenne, hogy elkezdesz angri bördszözni, és nem tudnak hívni, sem sms-t nem kapsz semmit.
    De nem így van, csak nincs tálca ahova le lehet rakni a programokat (tudniilik kurvára kevés hely lenne erre egy néhány collos képernyőn). Ettől függetlenül van egy rakás program ami a háttérben tud futni(pl navigáció), a rendszer folyamatai meg mindig is sokan voltak és párhuzamosan futottak.

    "Van iphone 4-em, tökéletesen elégedett vagyok vele, illetve van Samu Galaxy 2, illetve az öcsém HTC Sensationját is használgattam"
    egyik sincs. mit vetítesz? fanboy vagy.

    "az Android GPU-t nem is használ, emiatt lassú.)"
    lol te idióta, android 3 óta használ gpu-t a gui renderelésre az android, de előtte is lehetett használni a programokon belül. Legalább tájékozódnál :)

    Nekem nem igazán laggol semmi 1-2 játékon kívül a 16 ezres androidos telefonom sem, de pssszt :)

    Tudom hogy frusztrált vagy, de ez van. A wp egy szar (bár mi nem az az m$-től? talán a vs egyedül), minden update és újítás előtt elmondtátok hogy na majd most(na majd a nodo, na majd a mango, na majd a nokia és a lumia, na majd a 7.8, na majd a wp8), és mindig a béka segge alatt van a részesedése, nem véletlenül.
  • Narxis
    #8
    Te ezeket a baromságokat másolod valahonnan vagy személyesen Ballmer bácsitól kaptad a telefonod mellé? 100 ezres telón? Aztán milyen pénznemben 100 ezer? Mert hogy nem forint az fix. :D Vagy téged átbasztak a palánkon mint a WP-vel.
  • tomboy013
    #7
    Ilyen ez. Ha a többbi rendszer logikusan lenne felépítve, szép lenne meg nem laggolna egy 100 ezres telón is akkor lehet olyanom lenne, de amég ez megoldatlan marad, addig inkább maradok a stabil és fürge Windows Phone-nál ami ráadásul még külsőre is igényesebb Erről ennyit, most már fröcsöghettek úgysem jövök vissza
  • Komolytalan
    #6
    Lehet hogy OS-nek jó lesz a WP8, de szoftver lesz-e rá? Vagy előáll ugyanaz a helyzet, mint ami PC-n van Linux/Windows tekintetében?

    Én úgy látom, hogy amíg a windowsos telefonokon nincs olyan navigáció, aminél opció volna a fizetős utak mellőzése, addig hiába lesz bármilyen jó a WP8, kutyának se fog kelleni. A másik, hogy nézzük meg mennyiért lehet fejleszteni Androidra. A telefonon bekapcsolok 3 checkboxot, letöltöm az ingyenes SDK-t, és fejlesztek. És WP8-ra? Feloldom a telefonom fájlrendszerét, évi 100 USD-ért. Ezután megveszem a 10000 USD-ért Visual Studiót, és máris fejleszthetek. Hát izé - nem úgy néz ki, mint ami sikertörténet akar lenni...
  • tomcsa4
    #5
    Egyértelműen siker lesz a WP8. Az iOS és az Android mellette elavult szarok lesznek. (Van iphone 4-em, tökéletesen elégedett vagyok vele, illetve van Samu Galaxy 2, illetve az öcsém HTC Sensationját is használgattam. Nem rosszak, de valljuk be, a mai hardvereknek nem csak az iOS és az Android, hanem a WP7 is bőven elavult. Párhuzamosítás egyikben sincs - az állapotmentés nem párhuzamosítás -, az Android GPU-t nem is használ, emiatt lassú.)
  • FoodLFG
    #4
    késő

    + kíváncsi vagyok, hogy mennyire lesz kötött a rendszer. ha akármilyen kis megkötés is van benne, akkor egyértelmű, hogy az android jobb választás.
  • sanyicks
    #3
    egy fanboynak mindig jobban fest a rajongás tárgya mint a többi :)
  • Narxis
    #2
    "de sebaj a többi oprendszertől még ez is fényévekkel jobban fest számomra"

    Vizsgáltasd meg a szemed.
  • tomboy013
    #1
    Legalább WP8-at mutatna a képen lévő telefon, nem pedig W8-at... Ha jönne egy WP8-as Nokia ami úgy néz ki mint egy Lumia 900, már cserélném is az Omnia 7-emet rá. Mondjuk szerintem a WP7 kinézete szebb mint a 8-as verzióé, de sebaj a többi oprendszertől még ez is fényévekkel jobban fest számomra.