Berta Sándor

Veszélyeztetett nyelveket mentene meg a Google

Jelenleg a világon több, mint 7000 különböző nyelvet beszélnek az emberek. Szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy az évszázad végéig e nyelvek közel 50 százaléka ki fog halni.

A Google megpróbálja megállítani ezt a folyamatot, illetve megőrizni az utókor számára a leginkább veszélyeztetett nyelveket és ezért különböző intézetekkel együttműködve elindította a Endangered Languages Project nevű kezdeményezést. Az amerikai keresőcég a honlapon lehetőséget nyújt arra, hogy mindenki a veszélyeztetett nyelvekkel kapcsolatos szövegeket, információkat és hangfelvételeket tölthessen fel, valamint oszthasson meg másokkal.


A konszern álláspontja szerint az emberi faj minden egyes kihalt nyelvvel szegényebb lesz és elveszíti az élet elmúlt évszázadainak tanúit. A projektet a kifejezetten erre a célra alapított Alliance for Linguistic Diversity támogatja. Ez gyűjti össze azokat a csoportokat, amelyek a kihalás által veszélyeztetett nyelvekkel és azok megmentésével foglalkoznak. A szövetségnek jelenleg 29 tagja van. A programot a First Peoples Cultural Council és az Institute for Language Information & Technology (Eastern Michigan University) felügyeli majd. A távlati célok között szerepel, hogy az összegyűjtött anyagokból a tudományos kutatások is profitáljanak, ílletve azok is segítséget kaphatnak, akik kedvet éreznek a ritka nyelvek megtanulása iránt.

A honlapon térkép is található, amely a veszélyeztetettség foka szerint különböző színekkel jelöli az egyes nyelveket. A nyelvek nevére kattintva egy oldal bukkan elő, amely a legfontosabb adatokat (hányan és mely régiókban beszélik a nyelvet stb.) tartalmazza. Kihalás fenyegeti például a navahó, a koro és az aragóniai nyelvet. A koro nyelvet jelenleg már csak összesen 1000 ember beszéli Indiában. Szakemberek februárban azt állították, hogy a digitális technológia ezen belül is a közösségi oldalak, a videomegosztó portálok és a mobiltelefonos rövid szöveges üzenetek menthetik meg a kihalófélben lévő nyelvek egy részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #23
    ..nem egy erős érv, a beszéd hangereje olyan hatvan decibel ami elég hangos összehasonlitásként egy láncfűrész száz száztiz között muzsikál
    amugy nem erre akartam célozni, hanem hogy olyan nyelv tudtommal nincs ahol elsusogják az erdőt, vagy elcsobogják a patakot, vagy akár jeleket mutatnak amik megválltoztaják a mondat értelmét ,mindenhol elvont hangalak társul a fogalomhoz......
  • hangulati #22
    neked csak annyit mondanek, hogy nem ez a kommunikacio leg energiatakarekosabb formaja. a legkevesebb energia ahhoz kell, hogy ki se nyisd a szad- egyebkent ezt javaslom. templomba pedig akkor megyek, amikor kell, nem, amikor te azt mondod. szerintem ismet cserelj nevet, mert ezt kevesebb, mint egy honap alatt mar lejarattad. buta vagy, mint a főd es ezt ugy akarod palastolni, hogy masokat sertegetsz. mint irtam vala, nem hiszek istenben, legalabbis nem ugy, ahogy gondolod. de azt sem hiszem el, hogy barki emberfia tudja, mi volt akkor, amikor
    a nyelvek kialakultak. meg akkor sem, ha szamodra mindezek tenyek, mert tanultad. es akkor a zenerol meg nem is beszeltunk.
  • hangulati #21
    akkor valami csak van. olyankor is elcsodalkozok, amikor az egyszerubb szavak a vilag masik sarkaiban egyezoek. biztos soha nem volt olyan, hogy egy nyelvet beszeltunk? es az a zene sem csak fizika, aki zenel, az tudja. sokkal, de sokkal tobbrol van itt szo. csakugy, ahogy ravilagitottal.
  • TARTYOM #20
    Ez kerül a legkevesebb energiába mindközül.
  • Merces #19
    a beszéd szabályai is jobbára egységessek, és igazán kevés a komoly eltérés,
    most hogy egy szó hangalakja más, vagy máshova kerül az ige a mondatban, esetleg nincsenek eseti ragozások az lófax, kommunikálni ezer más módon is lehetne de mégis mindenki beszél.......
  • TARTYOM #18
    Nyugi hamarosan mehetsz a templomba imádkozni !
  • hangulati #17
    mindig is az egyszerusegre torekedtem, ugyhogy ezzel nem sertesz meg. mellesleg nem ertem, miert probalsz mar masodszor ilyen alpari modon belemkotni. mondjuk, ahogy a tobbi cikk kommentjeit nezegetem, nem en vagyok az egyetlen. ezek szerint csak meg senki nem vagott jol pofan.
    ha kiduhongted magad, probald ertelmezni, amiket irtam, talan leesik valami.
    peace
  • TARTYOM #16
    hangulati te egyszerűbb életforma vagy mint egy medveállatka
  • TARTYOM #15
    Gondolom ilyen érdekességnek akarják megtartani. Gondold bele, milyen jó lett volna ha valaki digitalizálni tudja az egyiptomi nyelvet annak idején...

    Ki tudja milyen leletek vagy akármi fog előkerülni x száz vagy ezer év múlva az adott nyelven
  • nlght #14
    "a zene a fizika szabalyait koveti, ezert is erdekes, hogy tobbnyire ugyanolyan hatassal van mindenkire"

    ez is egy óriási rejtély lesz, vajon meg lehet fejteni?
    -mi a legősibb/legprimitívebb hangszer? a dob (persze nem a mai formát kell elképzelni)
    -miért? mit csináltak vele? ütötték
    -mikor használták? vallási rituálékhoz és a tűz körüli törzsi tánchoz mondjuk egy sikeres vadászat után
    -mit adott a dob hangja ezekhez? ritmust

    Innen már hihetetlenül bonyolult lesz levonni a következtetést, hogy miért épül minden mai zene a ritmusra, és hogy miért reagál az agyad úgy ahogy a ritmusra és a zenére, ahogy a többi emberé is.