Berta Sándor

A RIAA szerint nem törölt elég jogsértő linket a Google

A keresőcég néhány nappal ezelőtt hozta nyilvánosságra a Transparency Report nevű jelentését, amelyből többek között kiderült, hogy mennyi jogsértő tartalmat és hivatkozást törölt. Az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) azonban bírálta a társaságot.

Brad Buckles, a RIAA kalózellenes ügyekért felelős alelnöke blogbejegyzése szerint a szervezet álláspontja egyértelmű ebben a kérdésben. Úgy véli, a Google által a linkek eltávolítására használt rendszert direkt korlátozták, ezért nem hatékony. Hiába törölt egymillió jogsértő hivatkozást a társaság, mégsem tett eleget. "A Google mesterségesen korlátozza a szerzői jogsértések esetén a jogtulajdonosok által benyújtható panaszok számát. Az általuk engedélyezett keresések száma különösen annak tükrében tűnik elenyészőnek, ha figyelembe vesszük, hogy a konszern naponta több mint három milliárd keresést dolgoz fel. Az eltávolítások ráadásul nem tartósan valósulnak meg, ezért a linkek egy idő után újra működnek" - emelte ki Buckles.

A szakember igyekezett pontonként cáfolni a vállalat állításait és elért eredményeit. Mindenekelőtt azt kritizálta, hogy a szerzői jogok tulajdonosai az illegális másolatok felkutatása során csupán korlátozott számú keresést indíthattak. Emellett hiába távolította el rendkívül sok linket a cég, ha az azokhoz kapcsolódó tartalmakat nem vette ki a keresőindexéből. A RIAA álláspontja az, hogy minden egyes letöltés szerzői jogsértésnek számít és ha tíz link mutat egy tartalomra, akkor mind a tíz hivatkozást el kell távolítani, csak ezután mérhető fel ugyanis, hogy milyen kárt okoztak az illegális kópiák a szerzői jogok tulajdonosainak.

A keresőcég panaszonként ezerre korlátozta a törölt hivatkozások számát. A szakember úgy vélte, hogy a Google linkeltávolító rendszere összességében nem működik. Amennyiben a vállalat azt akarja, hogy a felhasználók valóban ne férhessenek hozzá a vitatott vagy jogsértő tartalmakhoz, akkor az eddiginél jóval többet kell tennie ebben az ügyben.

A társaság jelentéséből kiderült, hogy a legtöbb panasz a Microsofttól érkezett. A kalóztartalmakra mutató linkek eltávolítását a Digital Millennium Copyright Act amerikai törvénynek való megfelelés érdekében végzi a céget, amelynek rendelkezése szerint a Google köteles reagálni a panaszokra, ellenkező esetben szerzői jogi jogsértésben való közreműködésért maga is felelősségre vonható. A szerzői jogi tulajdonosok egy online formanyomtatványon keresztül jelezhetik a Google felé, ha szerzői jogaikat sértő linkeket találnak, a beérkező panaszok 97 százalékában el is végzik az adott anyag törlését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)