23
-
Merces #23 ..nem egy erős érv, a beszéd hangereje olyan hatvan decibel ami elég hangos összehasonlitásként egy láncfűrész száz száztiz között muzsikál
amugy nem erre akartam célozni, hanem hogy olyan nyelv tudtommal nincs ahol elsusogják az erdőt, vagy elcsobogják a patakot, vagy akár jeleket mutatnak amik megválltoztaják a mondat értelmét ,mindenhol elvont hangalak társul a fogalomhoz...... -
hangulati #22 neked csak annyit mondanek, hogy nem ez a kommunikacio leg energiatakarekosabb formaja. a legkevesebb energia ahhoz kell, hogy ki se nyisd a szad- egyebkent ezt javaslom. templomba pedig akkor megyek, amikor kell, nem, amikor te azt mondod. szerintem ismet cserelj nevet, mert ezt kevesebb, mint egy honap alatt mar lejarattad. buta vagy, mint a főd es ezt ugy akarod palastolni, hogy masokat sertegetsz. mint irtam vala, nem hiszek istenben, legalabbis nem ugy, ahogy gondolod. de azt sem hiszem el, hogy barki emberfia tudja, mi volt akkor, amikor
a nyelvek kialakultak. meg akkor sem, ha szamodra mindezek tenyek, mert tanultad. es akkor a zenerol meg nem is beszeltunk. -
hangulati #21 akkor valami csak van. olyankor is elcsodalkozok, amikor az egyszerubb szavak a vilag masik sarkaiban egyezoek. biztos soha nem volt olyan, hogy egy nyelvet beszeltunk? es az a zene sem csak fizika, aki zenel, az tudja. sokkal, de sokkal tobbrol van itt szo. csakugy, ahogy ravilagitottal. -
TARTYOM #20 Ez kerül a legkevesebb energiába mindközül. -
Merces #19 a beszéd szabályai is jobbára egységessek, és igazán kevés a komoly eltérés,
most hogy egy szó hangalakja más, vagy máshova kerül az ige a mondatban, esetleg nincsenek eseti ragozások az lófax, kommunikálni ezer más módon is lehetne de mégis mindenki beszél....... -
TARTYOM #18 Nyugi hamarosan mehetsz a templomba imádkozni ! -
hangulati #17 mindig is az egyszerusegre torekedtem, ugyhogy ezzel nem sertesz meg. mellesleg nem ertem, miert probalsz mar masodszor ilyen alpari modon belemkotni. mondjuk, ahogy a tobbi cikk kommentjeit nezegetem, nem en vagyok az egyetlen. ezek szerint csak meg senki nem vagott jol pofan.
ha kiduhongted magad, probald ertelmezni, amiket irtam, talan leesik valami.
peace -
TARTYOM #16 hangulati te egyszerűbb életforma vagy mint egy medveállatka -
TARTYOM #15 Gondolom ilyen érdekességnek akarják megtartani. Gondold bele, milyen jó lett volna ha valaki digitalizálni tudja az egyiptomi nyelvet annak idején...
Ki tudja milyen leletek vagy akármi fog előkerülni x száz vagy ezer év múlva az adott nyelven -
nlght #14 "a zene a fizika szabalyait koveti, ezert is erdekes, hogy tobbnyire ugyanolyan hatassal van mindenkire"
ez is egy óriási rejtély lesz, vajon meg lehet fejteni?
-mi a legősibb/legprimitívebb hangszer? a dob (persze nem a mai formát kell elképzelni)
-miért? mit csináltak vele? ütötték
-mikor használták? vallási rituálékhoz és a tűz körüli törzsi tánchoz mondjuk egy sikeres vadászat után
-mit adott a dob hangja ezekhez? ritmust
Innen már hihetetlenül bonyolult lesz levonni a következtetést, hogy miért épül minden mai zene a ritmusra, és hogy miért reagál az agyad úgy ahogy a ritmusra és a zenére, ahogy a többi emberé is. -
nlght #13 +1
Ráadásul a 100-200 évvel ezelőtt indián nyelvtanárok meg majd forognak a sírjukban, hogy az utolsó beszélők is hibásan fogják majd átadni a "tudásukat" a googlenek
hangulati: nagyon szegényes a fantaziád...
"a kerdes az az, hogy miert jott letre ennyi nyelv, ami eleve nem is volt szukseges es a logikanak is ellent mond"
Talán azért jött létre, mert kommunikáció nélkül elég szar dolog vadászni és a zsákmányt elosztani, stb. Talán rájöttek, hogy kommunikálva többször sikerül a vadászat, mint nélküle. Nézd meg az állatvilágot, a gorillák, és egyéb majomszabásúak kb. úgy élnek, mint anno az ember: törzsi berendezkedésben. Náluk is megfigyelhetők a nem verbális jelek a kommunikációban. Az embereknél is ez történt imho, aztán valaki kitalált 1-2 alap főnevet és igét és máris elterjedt a törzsben, később a szomszéd törzs is átvehette. Mivel több törzs is élt párhuzamosan a bolygón, ezért különböző jeleket/főneveket/igéket találtak ki a kommunikációhoz. Mi ebben a logikátlan számodra?
"babel tornya? valahogy ugy lehetett, mert mashogy nehez lenne."
A bábel tornya egyszerűbb magyarázat, mert a hittanos néni azt mondta? Tényleg egyszerűbb, mert csak hinni kell benne, a gondolkodás meg úgyis luxus dolog, elég ha a pápa gondolkodik és mindenki más béget, mint a birkák. -
hangulati #12 teljesen igazad van, de a kerdes nem ez. a kerdes az az, hogy miert jott letre ennyi nyelv, ami eleve nem is volt szukseges es a logikanak is ellent mond. erre probaltam utalni a babel tornya peldaval. hogy miert is probaljak megorizni ezen nyelveket?? szerintem a nyelvek elkulonitik az embercsoportokat. es sok olyan dolog van, amit csak egy bizonyos nyelv(=kulturcsoport) ismer. es ott bizony erdemes kutakodni, mert sok olyan is van ezek kozott a dolgok kozott, amit a "brit tudosok" ma sem tudnak felfogni, pedig bizonyos helyeken meg egy ot eves gyerek szamara is beegett tenyek. szerintem ez a lenyeg. a nyelvet nem tudjak hasznalni, de a tudasanyag ugymond' lefordithatatlan. a baj az, hogy egy nyelv kihalasaval kihal egy kultura is. hogy ez baj, vagy nem, majd a jovo eldonti. -
#11 Nem értem, hogy miért küzdenek egy természetes folyamat ellen. Nem ok nélkül hal ki egy nyelv...
Megőriznek valamit, amit majd senki nem tud használni. Hát, ha ez nekik megéri... -
hangulati #10 minden peldara letezik ellenpelda. ennek ellenere lattam mar szuletett japant sirni, es mosolyogni is. es hidd el, amikor sirt, akkor szomoru volt, amikor meg nevetett, akkor vidam. velem is megtortent mar, hogy oromomben sirtam, es banatomban mosolyogtam, de nem ez a jellemzo. egy nyelv lenne kivanatos, ahogy Sir Ny is irta: ket nyelv mar sok. most jon az, hogy most erkeztunk el ide, csak egy nyelv marad. meg az sem eleg, hogy irasos nyoma van annak, hogy valamikor egy nyelvet beszeltunk (ahogy az logikus is lenne), tuti, nem igaz. de mi van, ha igen? az irok szavakat talalnak ki, nem pedig nyelveket. az eszperanto igaz, mesterseges, de az keverek. vannak nagyon erdekes peldak, amik arra utalnak, hogy valamikor igenis csak egy nyelv letezett. -
#9 Pedig de. Nyelvet kitalálni nem túl nehéz. Jobb fantasy írók, tucatjával találtak fel nyelveket. Ráadásul egy halom nyelvnek nem is volt írt formája, ami még könnyebbé tette a kitalálást. Vegyük csak a kínai nyelvet, ami nem is egy nyelv és csak az írott formája sztenderd valamilyen fokon.
A mosoly. A japánok akkor mosolyognak, ha szomorúak. -
hangulati #8 nem veszed eszre, hogy sajat magadat cafolod? istenrol nem beszeltem, nem is hiszek benne. eloszor ertelmezd, amit irtam. tobb ezer kozosseg, teljesen mas nyelvek. hjah. vazolnad a teljes tortenetet? azt latom, hogy az evolucioban hiszel, ezert magad is be kell, hogy lasd, nem kezdhettuk tul sok nyelvvel. aztan csak ugy ,az evolucionak ellentmondva -csak, hogy nehezebb legyen a dolgunk-, kialakitottuk azt a tobbezer nyelvet. en is hiszek az evolucioban, de csak egy hatarig, megsem emlegetek istent. nem ezt akartam a babel tornyaval mondani. csak a magyarazat, ami ott van, az valamiert le van irva, es egy olyan problemat magyaraz istennel, amit mashogy az egyszeru ember szamara nehez lenne megmagyarazni.
Sir Ny! igazad van, a zene a fizika szabalyait koveti, ezert is erdekes, hogy tobbnyire ugyanolyan hatassal van mindenkire, csakugy, mint egy mosoly. -
TARTYOM #7 Igen biztosan isten meg mindenlófasz. Takarodj aludni. De fel tudom baszni az ilyen idiótákon magam....
Tau Tang Wou: Ennél egyszerűbb dolog nincs is. Mivel több ezer közösség volt, amik 1-2 kivételével soha a büdös életben nem találkoztak elkezdtek kommunikálni, mivel minden állat kommunikál. Csak ezt sokan úgy gondolják hogy pár év vagy valami ilyesmi amikor több ezer, tízezer év minimum. -
Sir Ny #6 annyira azért nem érdekes, a gesztusok nem ugyanazok, a zene meg a fizika szabályait követi. nyelvből pedig kettő is sok. -
hangulati #5 babel tornya? valahogy ugy lehetett, mert mashogy nehez lenne. egyetlen mas modon volna lehetseges: ugy, hogy a kulonbozo nyelveket beszelo nepek osei soha nem is talalkoztak egymassal. erdekes azonban, hogy a zene mindenhol, minden kulturaban ugyanazokat a szabalyokat koveti. csakugy, mint a gesztusok, erzesek. nagyon erdekes kerdes, gondolom, a gulit sem veletlenul erdekli. -
hangulati #4 tudom, hogy nehezfeju, ertetlen, es nevetseges vagyok. szoval bocsassa meg mindenki, de nekem ez a dolog nagyon tetszik, mint, ahogy sok minden mas is, amit a gugli csinal. pont. -
Tau Tang Wou #3 "Jelenleg a világon több, mint 7000 különböző nyelvet beszélnek az emberek."
Ilyenkor mindig eszembe jut, hogyan alakulhatott ki ez a sok különböző nyelv? Ráadásul régebben ennél csak több volt.
-
duke #2 "hogy az évszázad végéig e nyelvek közel 50 százaléka ki fog halni."
Remelem ez a buzi angol is kozte lesz, hogy szakadt volna a feje az anyaba aki kitalalta. -
#1 Ez a globalis multikulti, keremszepen!
Minden egy homogen, kulturalisan ertektelen massza lesz, mert az erteket csakis gazdasagi szempontbol "erdemes" szamitani.
A Google ezen nem tud segiteni.