Berta Sándor

A forgalomkorlátozásokat bírálta Neelie Kroes

Az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke blogbejegyzésében kommentálta az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) legfrissebb jelentését.

Az Európai Unió telekommunikációs szervének számító BEREC március elején nyújtotta be az Európai Bizottsághoz az internetforgalom blokkolásával foglalkozó jelentését. Az előzetes adatokat már március végén nyilvánosságra hozták, a teljes jelentést azonban csak most tették hozzáférhetővé. A BEREC már korábban megállapította, hogy biztonsági okokból és a forgalom egyenletessége érdekében gyakori, hogy az európai internetszolgáltatók blokkolják a fájlcserélésre irányuló forgalmat. Most Neelie Kroes ez ellen emelte fel a szavát.


A korlátozó szolgáltatók 96%-a a fájlcserénél avatkozik be, a mobil szolgáltatóknál 88%, utóbbiak 56%-a pedig a VoIP-et is akadályozza

"Most már tudjuk, hogy az összes felhasználó 20 százaléka, illetve a mobil előfizetők a fele olyan szerződésekkel rendelkezik, amelyek az internetszolgáltatók számára lehetővé teszik, hogy számukra korlátozzák a VoIP vagy a fájlcserélő szolgáltatások használatát. A vezetékes internethozzáférést kínáló cégek körülbelül 20 százaléka korlátozza csúcsidőben a fájlcserélő rendszerekhez való hozzáféréseket, ez pedig az adott országban akár az előfizetők 95 százalékát is érintheti" - írta az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke, aki egyben az EU távközlési biztosa.

A politikus szorgalmazta, hogy a szolgáltatók felhívják az emberek figyelmét a korlátozásokra. Leszögezte: ha a kínált kapcsolat nem teljes értékű internetelérés, akkor azt ne is árusítsák ilyen címszóval, sőt még csak internethozzáférésként sem. Szerinte az illetékes felügyeleti szerveknek ezekre a dolgokra kiemelten kellene figyelniük, mindez azonban jelenleg azért nem lehetséges, mert nincsenek meg hozzá a megfelelő jogosítványaik. A szolgáltatók egyébként a fájlcserélő hálózatok mellett a VoIP-ajánlatokhoz való hozzáféréseket korlátozzák a leggyakrabban, hiszen az jelentősen csökkenti a hanghívásokból származó bevételüket..


A korlátozások által érintett emberek száma, millióban

Gyakori módszer még a 25-ös port blokkolása, a távközlési cégek így akarják megakadályozni a spamküldést. Ezenkívül használják a különböző vitatott vagy tiltott tartalmak esetében a hozzáférés-blokkolásokat is. Kroes hangsúlyozta: a társaságoknak biztosítaniuk kell az internetsemlegességet és megfelelően kell tájékoztatniuk az ügyfeleiket arról, hogy milyen szolgáltatásokért is fizetnek. Világossá kell tenni az általános szerződési feltételekben, hogy mit szabad az embereknek és mit nem.

A BEREC a 27 európai uniós tagállam mellett Norvégia, Törökország, Svájc, Horvátország és Macedónia távközlési helyzetét vizsgálta meg. Az európai szervezet korlátozásokkal kapcsolatos megkeresésére összesen 266 vezetékes és 116 mobil szolgáltató reagált, ezek közül 10 magyarországi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #28
    Az, hogy a mérnöknek mennyit fizetnek, meg az ügyfélnek mennyit számláznak sosem ugyanaz.
    A boldog 90-es években egy hónapra adtak nekem 50.000 forintot, míg amikor kiküldtek külső helyszínre, az ügyféltől óránként kértek ennyit utánam.
  • lordsithlord #27
    Azért ne legyünk irreálisak.

    Valóban, egy ügyfélszolgálatos óradíja olyan 600-800 forint körül mozog. A technikusoké már valamivel több, 1000-1500 forint. Egy mérnök pedig már jól meg van fizetve, ha megkeresi a 2000-3000 forintos órabért.
  • morden #26
    Igen csak egy ügyfélszolgálatos óradíja mondjuk 1000 forint, egy mérnök óradíja meg 20-60 ezer forint :D és a cég szempontjából problémás ügyfél vag ha betelfonálsz, mert foglalkozni kell veled, nem csak a csekket kiküldeni :D
  • Merces #25
    igen

    http://www.funnypicture.in/view/256
  • lordsithlord #24
    Hogy mit tehet egy ügyfélszolgálatos? Elég sokat.

    Felveheti a hibajegyet, tanácsot adhat (természetesen sablon szerint) a teendőkről, esetleg ha úgy látja, hogy a sablon nem elég, kérheti technikus segítségét, vagy továbbíthatja is a hívást.

    Én már alapon eljutottam odáig, hogy ha az ügyintéző nagyon magyarázza az igazát akkor tovább lépést kérek és megkérem, hogy kapcsoljon tovább a technikusokhoz. Akadt már olyan is, hogy a technikus se tudott segíteni (megjegyzem, ez elég ritka), olyankor ők már kérés nélkül kapcsoltak egy mérnököt. És tény, hogy volt már olyan, hogy a mérnökkel se értettem szót, olyankor jöhet az, hogy akkor küldjenek ki valakit, hátha a szerelőjük érti is a problémát.

    Tehát megvannak a megfelelő emberek, akiktől lehet tanácsot kérni, csak nagyon sokszor az ügyfélszolgálatos csak külön kérésre kapcsol tovább (és persze akkor is te vagy a problémás ügyfél).
  • lordsithlord #23
    Azért kíváncsi lennék, vajon hány embert húzhatnak le úgy, hogy az ügyfélszolgálaton megrendeli a kedvezményes csomagot (telefon + TV + net) és mindezt úgy, hogy a telefon ára a 3x-osa annak, amit a neten ajánlanak...

    És oké, elfogadom, hogy ügyfélszolgálati díj van a telefonra, de ugye ennek nem kellene azt jelentenie, hogy 3x annyiba került egy személyes intézés, mint egy netes. Megjegyzem, a netes semmivel nem gyorsabb, ugyanúgy egy ügyintézőhöz kerül az adatlap, aki a szerződést kinyomtatja, postázásra továbbítja, hogy te azt aláírhasd és visszaküldhesd, majd az aláírott példányt iktatja. Tehát még bonyolultabb is, mint az ügyfélszolgálatos, ahol pl. a postázás ugye kimarad.

    Elfogadom, hogy lehetnek problémák, mint informatikus tudom, hogy két rendszer összefésülése közben akadnak előre nem látott fennakadások. De mint szakmabeli, azt is tudom, hogy nem kimegyek a területre hibát keresni, hanem esetleg megnézem a logokat. Az a hiba, amit leírtam, tuti ordított a logokból, hiszen ki tudja, hány modem küldte vissza a hibaüzenetet, hogy valami gubanc van, az nem az ő szoftvere. Egy ilyen hibát, még nagyon alapon is legfeljebb 4-6 órán belül el kellene tudniuk hárítani (ennyi idő alatt át lehet nézni minden logot, le lehet futtatni egy hardveres tesztelést, át lehet nézni minden szerver bejegyzését), de legyünk jó hozzájuk, mondjuk, hogy a hiba nem az ő hálójukon, hanem a régi Rubin volt és azt nem ismerik, akkor is maximum 12 óra alatt el kellett volna tudniuk hárítani. Ehhez képest, ahogy azt írtam is, több, mint 36 órán át tartott a hiba kijavítása, ráadásul amikor a megjelenése után 24 órával rájuk telefonáltam, a hiba még nem volt diagnosztizálva! Az pedig végkép kiakasztó, hogy miután már én, mint előfizető értesítem őket, mi is a hiba, a technikus meg is találja azt, a mérnököknek kell még 12 óra, hogy bemásszanak és kivegyenek 1, azaz egy darab pipát egy szimpla grafikus kezelői felületen. Ugyanis ennek a hibának az elhárítása körülbelül ennyibe tellett.
  • morden #22
    én inkább sajnálom az ilyen callcentereseket, naponta hány anyázós telefont kaphatnak, csoda hogy másnap bemennek melózni
  • Szefmester #21
    persze hogy értem... én is jókat röhögök azokon a callcenteres naplókon amik felkerülnek a netre... De azért ha sötét vagyok a témához akkor nem megyek el segédkezni
  • Tau Tang Wou #20
    "A forgalomkorlátozásokat bírálta Neelie Kroes"

    Nem szövegelni kell, hanem törvénykezni.
  • morden #19
    nyilván ha egy dolgozó végzett informatikus telefonál be akkor jobban vágja a dolgokat, mint a bölcsész diákmelós, de nagy átlagban szerintem az ügyfelek pislognak a modem és a router közötti különbségtételen :D (jah és egy hozzáértő infós nem fog elmenni lakossági callcenterbe, gondolom érted, hogy miért :D )