Berta Sándor

Elkótyavetyéljük a szabadságjogainkat

Új cenzúrakorszak felé haladunk és jelenleg is azon dolgozunk, hogy elajándékozzuk a szabadságunkat. Így foglalta össze a véleményét a re:publica internetes konferencián Eben Moglen, a Columbia Law School professzora.

A Free Software Foundation munkatársának beszédével kezdődött a re:publica. A szakember óva intett mindenkit azoktól a lehetőségektől, amelyek megnyitják az utat a világhálót az ellenőrzéseket pártolók és az adatgyűjtők előtt. Moglen hangsúlyozta: a digitális világban az embereknek nincs lehetőségük arra, hogy úgy használják a különböző tartalmakat, hogy közben ne kelljen megfigyelésektől tartaniuk. "Azok a dolgok, amiket olvasunk, figyelnek bennünket. Minden lépésünk közben rögzítenek és követnek bennünket. A szolgáltatók legfontosabb célja pedig az, hogy az így összegyűjtött adatokat kielemezzék azért, hogy előrejelezhessék az emberi viselkedést" - emelte ki a professzor.

A Columbia Law School munkatársa meglehetősen érdekes párhuzamokat vont az elmúlt évtizedek szervezetei és napjaink online cégei között. Az Amazon például szerinte nem más, mintha a KGB könyvtárakat üzemeltetett volna minden olvasó ellenőrzésére. Aki próbálja lehetővé tenni az anonim olvasást, azt a kormányok fenyegetik és üldözik. A szabad és névtelen tájékozódás joga ugyanakkor a szabadság egyik feltétele volt. Napjainkban a világhálón már nem lehet szabadon és anonim módon olvasni, felvételeket nézni és hallgatni, ezzel pedig a szabad gondolkozás kerül veszélybe. A jogász felszólította az internetezőket arra, hogy harcoljanak, mert ők az utolsók, akik még tudják, hogy mi az az anonimitás.


"Szabad médiára van szükség, vagy elveszítjük a gondolkozás szabadságát, ennyire egyszerű ez a dolog. Ahhoz, hogy a gondolataink szabadok lehessenek szabad szoftverekre, szabad hardverekre és szabad internethozzáférésekre van szükségünk, különben fennáll a veszélye annak, hogy a szabad gondolkodásra hamarosan már nem lesz lehetőségünk. Olyan veszélyes eszközöket - például okostelefonokat - cipelünk magunkkal, amelyek nem nekünk, hanem valaki másnak dolgoznak. Ezért szükség van egy etikai kódexre, és az első szabálynak annak kell lennie, hogy senki sem figyelhető meg" - zárta beszédét a professzor.

Markus Beckedahl, a konferencia társalapítója és szervezője osztotta Moglen véleményét. Közölte: fel akarták hívni az emberek figyelmét arra, hogy az internet nem csak a nagy esélyeket kínáló hálózat, hanem egy olyan hely, amely lehetővé teszi az ellenőrzési technológiák tesztelését és alkalmazását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SaGa #17
    Azért az is aranyos, hogy önvédelem címén egyből egy olyan "terméket" ajánlgattok és még örültök is neki, ami ismeretlen adattartalmú/üzemeltetésű szerverekhez kapcsolódik, hogy "rangsorolja a fenyegetéseket". Ráadásul minden kapcsolathoz hozzáférést kell engedélyezni neki, hogy működni tudjon.
    Valóban megmutat pár háttérben dolgozó kapcsolatot, de csak azokat, amelyekről a készítője és az adatbázis üzemeltetője úgy gondolja, hogy ki kell jelezni feléd. Amelyiket nem akarja megmutatni, azt meg nem. Te meg örülsz, hogy védve vagy...

    Ha tényleges információt akarsz, tegyél fel egy rendes tűzfalat és böngészd annak a logjait.
  • Merces #16
    a magyar választópolgárok kilencven százaléka nem lát tovább a Jóban rosszbannál meg a Maónikashónál legfeljebb filmletöltés meg farwill.....elég reménytelennek látom hogyan lehetne felhomályositani őket....
  • DontKillMe #15
    Ez a ghostery létezik FF és Chrome pluginként is..Persze ahhoz, hogy telepítsem, be kell jelentkeznem (reggelnem) felhasználónévvel, jelszóval) és amikor telepíteni akarom megemlíti, hogy hozzá fog férni az összes adataimhoz és "satöbbi". Hurrá. Akárcsak egy Android app.
  • hammerjoe #14
    Csak azt lehet " sárdobálássá aljasítani", ami amúgy is aljas dolog! Egyébként ez a cikk szerinted miről szól(t)? Lsd: "Szabad médiára van szükség, vagy elveszítjük a gondolkozás szabadságát" Nesze neked magyar médiatörvény!!
    Én csak kivetítettem kis hazánkra. NEKED EZ, HOGY ÍGY ÉL A MAGYAR NÉP, NEM BÁNTJA A KIS SZEMED??? Ha meg nem tetszik, akkor nem kell elolvasni.....
    Az igazán értelmetlen hozzászólás, a Tied volt!!
  • KopaszIsten #13
    Kösz a tippet. Egyből ki is próbáltam, és tényleg mindenfele küld(ene) statisztikai adatokat, szinte bármelyik oldal. (3 oldalból 3 küld 2-5 helyre adatokat rólam. Hát kösz szépen.)

    Na eztán nem csak a reklámokat blokkolom, hanem ezeket az "adatkurkászókat" is.
  • asgh #12
    Miért kell minden létező témát politikai sárdobálássá aljasítani?
  • usersg #11
    Azért annyit tehetünk, hogy tudatosítjuk az emberekben, hogy mi a helyzet. A természetes ellenállás csak így alakulhat ki.
    Ezenkívül magad is tehetsz sokat, pl a személyes levelezésedet rommá titkosítod, nem tárolsz semmi lényegeset online tárhelyen, blokkolod a lehető legtöbb kis kukkert aki próbálkozik valamivel, illetve nem kötöd mindenedet egy vállalathoz... Ezek mind mind hasznos dolgok. Ésszel él az ember... :)
  • hammerjoe #10
    Szegény Prof. ez még nem tudja, hogy mire készül az Orbán kormány!! Sikoltozva menekülne innen!! Annyi a spion ebben az országban, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük. De, hogy miért nem tesszük ezt meg....?

    lordsithlord!
    Nem kell ide androidos mobil! Elég lesz a chip-es személyi-, diák igazolvány! Bármikor nyomon követhető lesz bárki! Vajon miért akar a drága kormányunk saját mobil kommunikációs rendszert építeni? És miért erőlteti ezt a chip-es szart a nyakunkba? Érdekes módon mióta a FidSS van megint az élen, rengeteg e-mail nem ér célba. Vajon miért?
    Lehet van valahol szabadság, de ez, ma, itt, nagyon nem az!!
  • lordsithlord #9
    Sajnos teljesen igazuk van, az internet egy tökéletes megfigyelési eszköz. Nincs olyan titkosító rendszer, amivel biztonságban lehetne az ember, nincs olyan, hogy biztonságos internetelérés, mert a proxy szervereket ellenőrizhetik, akkor pedig viszlát, anonim böngészés. Az okos készülékek (élükön az Androidosakkal) állandó kapcsolatban vannak a Google-lel, "kényelmi szempontok kialakításának segítése" céljából. Ugyanez igaz az Apple vagy a Microsoft termékeire is. A telefonoknál nem árt kapásból egy kamu internetelérést létrehozni, hogy véletlenül se tudjanak adatot küldeni a netre, ugyanakkor egy 3G-s készüléknél ez már problémásabb, hiszen az direkt netes használatra készült, általában aki megveszi, az használni is akarja. De elég egy WiFi hálózati csatlakozás és kapásból mennek az adatok, mikor a készülék még látszólag csatlakozik, valójában már rég küldi kifelé az adatokat.

    Szóval lényegében ma nincs olyan, hogy biztonságos net. Nem is lehet, hiszen a net maga központosított rendszer bizonyos szinten, az alközpontok a szolgáltatók, a központok a központi csomóponti ISP-k (emlékeim szerint valami 8-10 darab ilyen van) és nem kizárt (bár ez már csak az összeesküvés elméletben hívők mondják), hogy azok felett is van olyan, ami megfigyeli netes forgalmunkat.

    Maga a net felépítése nem teszi lehetővé, hogy biztonságos netezésről beszéljünk, hiszen ahhoz az kellene, hogy minden gép külön-külön csak P2P alapon csatlakozzon egymáshoz, direkt módon, más gépeket kizárva. Ez ugye lehetetlen a világhálón, hiszen még a legjobb titkosító rendszerek mellett sem lehet tudni, hogy valaki nem törte-e már fel annak algoritmusát és esetleg nem hallgatja-e le az azt használókat. Az meg már csak hab a tortára, hogy végeredményben a kereskedelmi forgalomban levő titkosítók nagy valószínűséggel igen hamar feltörésre kerülnek (sokak szerint a forgalmazó cégek kapásból átadnak egy mester példányt a helyi szolgálatoknak, a többiek meg átlagosan max 1 hónap alatt visszafejtik az algoritmusokat és maguk készítik el a mesterkulcsot).


    Megjegyzem, érdemes azt is megnézni, kik kukucskálnak be az emberhez. Anno még 3-4 évvel ezelött egy elég komoly tűzfallal rendelkező routert kellett tesztelnem. A tűzfal alapvetően mindent tiltott, amit nem engedélyeztünk (mint minden jó tűzfal), az engedély nélküli kukucskálni vágyókat pedig kilistázta. IP címre visszakövetve elég érdekes adatokra bukkanhatott az ember, volt ott BSA-tól kezdve Microsofton át minden, percenként akár 150-180 behatolási kísérlet is. Nem tudom, ma mennyire konszolidálódott ez a helyzet, de sejtéseim szerint ma is elég sok érdekességet láthatnánk egy ilyen naplózás átnézésekor.
  • memphis23 #8
    Ezt a Nemzet Aranyában láttad?!:P ;) am meg nem csak neki, hanem nekünk is komolyan kell venni ezt az egészet!