HENT hírlevél

Rendszeres a forgalomblokkolás az internetszolgáltatóknál

Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) jelentése szerint biztonsági okokból és a forgalom egyenletessége érdekében gyakori, hogy az európai internetszolgáltatók blokkolják a fájlcserélésre irányuló forgalmat.

Az Európai Bizottsághoz március elején nyújtotta be az internetforgalom blokkolásával foglalkozó jelentését az Európai Unió telekommunikációs szabályozó szerve, az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC). A teljes jelentést az év második negyedévében fogják publikálni, de az előzetes adatokat már nyilvánosságra hozták.

Az Intellectual Property Watch portál beszámolója szerint a tanulmány eredményei rámutatnak, az európai internetszolgáltatóknál megszokott gyakorlat, hogy akadályoznak bizonyos irányú online forgalmat. Ez többnyire a fájlcserélésre irányuló, valamint az internet alapú hangátvitel (VoIP) forgalom részleges blokkolásában nyilvánul meg. A technológiai korlátozást a szolgáltatók biztonsági okokból, például spamszűrés, illetve a forgalom egyenletességének fenntartása céljával végzik, annak érdekében, hogy az online nyújtott speciális szolgáltatások számára is elegendő sávszélesség maradjon.

A tanulmány elkészítéséhez a BEREC 400 szolgáltatót kérdezett meg Európa-szerte, amelynek során kiderült, a forgalomkorlátozást a kábeles és a mobil szolgáltatások esetében egyaránt alkalmazzák. A BEREC jelentésének célja, hogy feltárja a fogyasztókat esetlegesen hátrányosan érintő szolgáltatói gyakorlatokat. A jelentés előzetes adatainak bemutatását követően a párizsi székhellyel működő jogvédő szervezet, a La Quadrature du Net olyan internet semlegességi jogszabály megalkotására szólította fel Neelie Kroes, digitális politikáért felelős uniós biztost, amely biztosítja az európai fogyasztók kommunikációs szabadságát és adatvédelmét, egyúttal lehetőséget ad a digitális gazdaság és innováció fejlődésére..

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vision5 #4
    A valóság az hogyha nem blokkolnák ezt a forgalmat, jelentős pénztől esnének el a hasonló szolgáltatásaik eladását tekintve :S
  • Tetsuo #3
    Nalam Virgin csinalja ugyanezt, raadasul volt, mikor szakadt a net a torrent miatt.
  • G_ArchAngel #2
    O2 All-rounder UK 20/10:

    hetkozben:
    speedtest szerint 3-4/1-1.5
    max letoltes 200kb/s

    hetvegen, hetkozben este:
    speedtest szerint 0.5-1.5/1-1.5
    max letoltes 50kb/s

    A telefonszolgaltato (BT) es a netszolgaltato egymasra dobalja a szart, mert filter nelkul tiszta a vonal, de nincs net, filterrel nagyon zajos a tone, de van lassu net.
    Szimplan megszoptuk:)
  • juhand #1
    Saját tapasztalat
    Digi BasicNET 40/20 Mb/s
    TCP DWL : 3.5 MB/s
    UDP DWL : 1.0 MB/s