Berta Sándor

Legálisan továbbadhatók a használt szoftverek

Az Európai Unió főügyészének állásfoglalása szerint a használt programok és az azokhoz kapcsolódó licencek szabadon értékesíthetők. Ugyanakkor ezek a termékek nem másolhatók le.

Fontos kérdésben nyilvánított véleményt Yves Bot, az Európai Unió főügyésze. Álláspontja szerint a használt szoftvereket és azok licenceit bárki eladhatja, még akkor is, ha az alkalmazást a világhálón vásárolta meg vagy onnan töltötte le, viszont ezekről a programokról nem készíthetők másolatok, vagyis kizárólag az eredeti lemezek adhatók tovább. Bot ajánlása ugyan nem kötelező érvényű az Európai Bíróságra nézve, azonban a törvényszék a jelentéseit általában figyelembe szokta venni a végső ítéletek kihirdetésekor.


A UsedSoft nevű német cég használt szoftverek licenceit vásárolja meg, majd eladja azokat. Ez azonban nem tetszett az Oracle vezetőinek, akik beperelték a UsedSoftot. Az Oracle arra hivatkozott, hogy a vállalat ezzel a lépéssel megsérti a szerzői jogait. A német bíróságok nem tudtak dönteni a kérdésben, így a német legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy az ügyet az Európai Bíróság elé utalja. Yves Bot ezután készítette el az állásfoglalását. Bot szerint az eladási jog kizárólag az eredeti kópiára vonatkozhatna, vagyis a fejlesztők megtilthatnák a másolatok készítését még akkor is, ha a felhasználó vagy a cég már törölte az internetről letöltött eredeti kópiát.

A kérdés egyébként már régóta napirenden van. Hazánkban 2009 nyarán indult el a használt szoftverek legális piaca. Európában a szakértők 2,1 milliárd euróra becsült a használt szoftverek piacának értékét. Több esetben indultak perek: egy kaliforniai kerületi fellebbviteli bíróság tavaly szeptemberben úgy döntött, hogy Timothy Vernon online kereskedő nem adhatja el a birtokában lévő AutoCAD szoftver 14-es kiadását. Az Európai Bíróság döntése szempontjából mindenesetre fontos a mostani állásfoglalás, de a testületnek kell kimondania, hogy vajon tovább értékesíthető-e egy használt program vagy sem, s ha igen, akkor ez milyen feltételek mellett tehető meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #28
    mi az hogy unbindelés? Hogy néz ki ez steamen?
  • Nailboy #27
    A Valve pont nem jó példa.
    Egyrészt a steam accountodat simán eladhatod az összes programoddal.
    Másrészt ha pl már vettél egy HL2-t és ezek után vettél egy olyan pakkot amiben van mé egy HL2-d, (pl orange box) akkor a rendszer fel is ajánlja hogy elajándékozzad a felesleget... Meg unbindelheted is a programjaid jó részét az accountodról...
  • lordsithlord #26
    Ez így igaz.

    Viszont nagyon sok cég nem foglalkozik azzal, hogy van-e frissítési alap, mert időigényes lenne ezt lekövetni. Az egyik legnagyobb itthoni vállalatnál találkoztam azzal a meglepő ténnyel, hogy a jogtiszta, dobozos termékeket (nem OEM, hanem ténylegesen dobozos) dobáltuk ki, mert az IT vezetőnek azt mondta a vezetőség, hogy nincs idő arra, hogy összeszámoljuk, hány frissítési alap lenne, inkább megveszik az új csomagot. A clg ugyan bukott ezen legalább fél milliót, de ez vissza is jött, mivel nem vett el időt az, hogy összeszedjük, hány licenc van frissítéshez, hányat kell venni, stb. Inkább megnéztük, hány gép van a hálón, hozzáadtunk még 20%-ot az esetleges bővítésekhez (ez ott konkrétan közel 100 gépet jelentett), majd megnéztük, melyik csomagra kell szerződést kötni. Ergo a frissítési alap nemcsak hogy nem lett kihasználva, de még el is lett dobva.

    Az viszont egy más dolog lett volna, ha a szoftvereket értékesítették volna. Az a cégnek nem került volna idejébe, ráadásul csökkent volna a veszteség is. Ergo valóban, nem attól kell tartani, hogy A cég kihasználja a frissítési alapot, majd értékesíti, hogy B cég is kihasználhassa, hanem attól, hogy A cég nem foglalkozik a frissítési alappal, inkább értékesíti és lenyeli a veszteséget, mert sok idő lenne vele foglalkoznia, B cég pdig kihasználja alapnak.

    Nagyvállalatoknál a legtöbb esetben így megy, inkább megveszik az új Corporate csomagot és kidobálják a régebbi, esetlegesen beszerzett dobozos verziókat, mivel nincs idejük leltározni és összeszedni a frissítési alapokat, ugyanakkor ha eladhatnák, akkor az már egy más eset, hiszen akkor a tényleges működésben nem okozna fennakadást a szükséges anyagok összeszedése, tehát nem lenne semmiféle kiesése a cégnek.

    Pontosan ettől tartanak a kiadók, hogy ha engedélyeznék a használt szoftverek eladását, akkor esetleg a cégek értékesítései alapján igen komoly "veszteségeik" lennének. Nem véletlenül írtam idézőjelesen, hiszen valós veszteség nem lenne, amit elbuknának a használt szoftvereken, azt behoznák azon, hogy a cégek frissítési alap nélkül veszik meg a Corporate licenceket.
  • Yv@n #25
    "Pl. bármilyen meglepő, a Microsoftnál mind a mai napig a95 és a 98 frissítési alapnak számít. És persze gondolom nem ők az egyetlenek, akik ezzel a módszerrel éltek, tehát éppen ezért a régi verziók is tudnak komoly anyagi hátrányt okozni a kiadóknak, ha értékesítésre kerülhetnek."
    Ez azért nem ilyen bonyolult. A frisstő licensz pl tartalmazza kitételként, hog yrendelkezned kell az eredeti termék licenszével is, amit frissítessz. Tehát az nem pálya, hogy van A és B cég, A cég rendelkezik régi szoftverrel, vesz hozzá upgrade verziót, majd eladja B cégnek a régit, és az is vesz hozzá upgrade verziót. A cég szoftverlicensze érvénytelenné válik.

    Szóval a kiadónak épp mindegy, ha használni akarják legálisan, akkor vagy A, vagy B cég legális teljes árú friss licenszet kell vegyen.
  • Yv@n #24
    Ezt ellensúlyozandó steamen az ember 80-90%os leértékelésekkor vásárol. :)
  • [HUN]FaTaL #23
    Csak pl. könyvet nem kapsz harmadannyiért, mert hozzákötöd a könyvespolchoz (OEM szoftver).
  • lordsithlord #22
    Nem, az eset sokkal triviálisabb volt, a gépben elszállt a vinyó és csak az került cserére.
  • joghurt3 #21
    Igen, az MS újraaktiválja neked az átvitt programodat. De attól az még nem lesz jogtiszta. Ahhoz ugyanis a gépre ragasztott matrica is kell, ami (vélhetőleg) a régi tulajdonos gépén maradt.
  • lordsithlord #20
    Mint említettem, sok cégnél a 100 éves verzió is frissítési alap lehet. Ezt anno pont arra találták ki, hogy aki már megvett egy verziót, ne kelljen teljes árat fizetnie az újabbért.

    Pl. bármilyen meglepő, a Microsoftnál mind a mai napig a95 és a 98 frissítési alapnak számít. És persze gondolom nem ők az egyetlenek, akik ezzel a módszerrel éltek, tehát éppen ezért a régi verziók is tudnak komoly anyagi hátrányt okozni a kiadóknak, ha értékesítésre kerülhetnek.

    Egyébként cégeknél ez a csődhelyzet pont nem játszik. Ahol számottevő értékben van licenc, ott általában egyedi ajánlattal jutnak hozzá. Tehát mivel az lényegében egy névre szóló ajánlat, így tovább nem is adható.

    De persze megoldás lenne, ha a cégek felvállalnák, hogy az ilyen egyedi ajánlatos licenceket csökkentett áron visszavásárolják. Érvényesülne a jut is, marad is elv, ráadásul a fejlesztők még mindig jól járnának.

    Vagy lehetne biztosítani feláras aktiválási lehetőséget a használt szoftvert vásárlóknak. Természetesen értem itt azt, hogy egy minimális árért újra aktiválható lenne a szoftver az új tulaj számára. Ezzel megintcsak jól járnának a szoftverfejlesztők.

    Sajnos azonban míg támogatják őket a törvényekkel, nem érdekük az ilyen megoldásokon dolgozni, hiszen mint azt már itt valaki leírta, az is bevételkiesés számukra, hogy ha nem teljes árat kapnak a szoftverért. Nem jó üzletpolitika, de míg támogatják, addig érvényes a megszoksz vagy megszöksz elv.
  • lordsithlord #19
    Azért azt kapásból elmondanám, hogy a sokszor szidott Microsoftnál pl. telefonon simán el lehet intézni, hogy újraaktiváljanak akár egy OEM szoftvert is. Anno olyan helyen melóztam, ahol nem volt internetelérés, viszont volt jogtiszta XP, amit újra kellett volna raknom, mert megdöglött alóla a gép. Felhívtam őket, a hölgy bekért pár adatot, majd adta az új aktiváló kódot.

    Ez a különbség aközött, hogy egy cég tart-e fent magyarországi képviseletet vagy sem: amelyik igen, azzal érdekes módon jobban szót lehet érteni telefonon, mintha nekiállna e-mailezgetni az ember.

    Ugyanakkor tény, hogy van negatív példám is: megvettem a Révai Nagy Lexikon jogtiszta verzióját anno valami 5ezer forintért. Sajnos pár nappal a telepítés után a gépem hátast dobott, így nem tudtam deaktiváló kódot hozzá. A szoftver azóta is ott porosodik a szekrény mélyén, mivel a magyar cég közölte, hogy nagyon tudják sajnálni, hiába van nálam minden adat, hiába tudom az aktiváló kódot, amit a rendszerük adott anno hozzá, hiába van róla a boltból névre szóló számlám, ők ugyan nem foglalkoznak vele telefonon, vigyem be hozzájuk az irodába és akkor talán adnak egy másik példányt... Mit ne mondjak, ez azért elég érdekes üzletpolitika...