• lordsithlord
    #26
    Ez így igaz.

    Viszont nagyon sok cég nem foglalkozik azzal, hogy van-e frissítési alap, mert időigényes lenne ezt lekövetni. Az egyik legnagyobb itthoni vállalatnál találkoztam azzal a meglepő ténnyel, hogy a jogtiszta, dobozos termékeket (nem OEM, hanem ténylegesen dobozos) dobáltuk ki, mert az IT vezetőnek azt mondta a vezetőség, hogy nincs idő arra, hogy összeszámoljuk, hány frissítési alap lenne, inkább megveszik az új csomagot. A clg ugyan bukott ezen legalább fél milliót, de ez vissza is jött, mivel nem vett el időt az, hogy összeszedjük, hány licenc van frissítéshez, hányat kell venni, stb. Inkább megnéztük, hány gép van a hálón, hozzáadtunk még 20%-ot az esetleges bővítésekhez (ez ott konkrétan közel 100 gépet jelentett), majd megnéztük, melyik csomagra kell szerződést kötni. Ergo a frissítési alap nemcsak hogy nem lett kihasználva, de még el is lett dobva.

    Az viszont egy más dolog lett volna, ha a szoftvereket értékesítették volna. Az a cégnek nem került volna idejébe, ráadásul csökkent volna a veszteség is. Ergo valóban, nem attól kell tartani, hogy A cég kihasználja a frissítési alapot, majd értékesíti, hogy B cég is kihasználhassa, hanem attól, hogy A cég nem foglalkozik a frissítési alappal, inkább értékesíti és lenyeli a veszteséget, mert sok idő lenne vele foglalkoznia, B cég pdig kihasználja alapnak.

    Nagyvállalatoknál a legtöbb esetben így megy, inkább megveszik az új Corporate csomagot és kidobálják a régebbi, esetlegesen beszerzett dobozos verziókat, mivel nincs idejük leltározni és összeszedni a frissítési alapokat, ugyanakkor ha eladhatnák, akkor az már egy más eset, hiszen akkor a tényleges működésben nem okozna fennakadást a szükséges anyagok összeszedése, tehát nem lenne semmiféle kiesése a cégnek.

    Pontosan ettől tartanak a kiadók, hogy ha engedélyeznék a használt szoftverek eladását, akkor esetleg a cégek értékesítései alapján igen komoly "veszteségeik" lennének. Nem véletlenül írtam idézőjelesen, hiszen valós veszteség nem lenne, amit elbuknának a használt szoftvereken, azt behoznák azon, hogy a cégek frissítési alap nélkül veszik meg a Corporate licenceket.