Berta Sándor

Jelnyelvet alakít át szöveggé egy szoftver

Az Aberdeeni Egyetem kutatói egy olyan programon dolgoznak, amely kamerák segítségével, valós időben változtatja szöveggé a jelnyelven tolmácsolt szavakat.

A Portable Sign Language Translator (PSLT) nevű alkalmazást a szakemberek szeretnék minél előbb és minél szélesebb körben elérhetővé tenni. A PSLT-t elsősorban a webkamerával rendelkező laptopokon lehet majd hatékonyan használni, de hasznos segítőtársnak bizonyulhat az okostelefonokon is. A megoldás lényege, hogy egy webkamera rögzíti a jelnyelvi kommunikációt, majd a felvételeket a PSLT elemzi és átkonvertálja szöveggé. A hosszú távú tervek között szerepel a Portable Sign Language Translator okostelefonokra telepíthető verziójának a kifejlesztése is.

"A technológiánk célja, hogy az érintett személyek számára lehetővé tegyük - a hordozható eszközök és mobil technológiák segítségével - a mindennapi kommunikációs problémák áthidalását. A találmány egyik leginnovatívabb eredménye, hogy a felhasználók bizonyos koncepciókhoz és fogalmakhoz egyedi jeleket fejleszthetnek ki" - jelentette ki dr. Ernesto Compatangelo, az Aberdeeni Egyetem munkatársa.

A PSLT egyébként várhatóan 2013-ra lehet kiforrott. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy vannak más hasonló projektek is. Ezek egyike az Európai Unió által is támogatott SignSpeak. A Portable Sign Language Translator vagy akár a SignSpeak hozzájárulhatnak a jelnyelvet használók életét megnehezítő akadályok lebontásához, továbbá megkönnyíthetik az elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon, így hatékony segítséget jelenthetnek. Azonban önmagukban ezek a megoldások nem oldják meg az egész problémát. További projektekre lehet szükség. Mindenesetre a PSLT reményt adhat a jelnyelvet használó személyeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nextman #3
  Ez 2 egeszen mas problemakor.
  Mellesleg a narratorprogram is biztosan jol mukodik angol nyelven, csak magyarul szar, nem?
 • MuchACHO79 #2
  Ez olyan mint a vizuális csengőhang a süketeknek. Meglátják, hogy csörög a teló, felveszik és "haló, haló... nem szól bele senki". Minek a jelbeszéd webkamerán keresztül, ha helyette le is gépelhetné?
 • gforce9 #1
  Nem tudom mi a rákot akarnak ezzel, járok ki egy látássérült sráchoz szervizelni, próbáltunk már annyi narrátor programot, rengeteg olyat is amit más látássérültek javasoltak, hogy a számát se tudom, mindegyik szutyok. Egyszerrűen nincs normálisan működő, kis erőforrásigényű szoftver erre. Sok esetben a weboldalak elolvasása is problémás. Ja webkamerából jelekből fog majd szöveggé alakítani, amikor sima szöveg elolvasása is problémás. Biztosan. A prezentáló videókon biztosan jól mutat, mint az általam tesztelt vakok-látássérültek számára kifejlesztett programok. Csak ne kelljen használni.