Berta Sándor

Külön operációs rendszer irányítaná a városokat

A jövőben a városok épületeit, utcáit és szolgáltatásait egy automatikusan működő operációs rendszer vezérelhetné, így nem lenne szükség emberi beavatkozásra.

Az Urban OS célja egy olyan operációs rendszer kifejlesztése, amely egész városokat képes irányítani. Az Urban OS szenzorok segítségével gyűjtené be a település működtetéséhez szükséges különböző adatokat és képes lenne önállóan döntéseket hozni, illetve bizonyos helyzetekben beavatkozni. Így például megoldaná balesetek esetén a forgalom átirányítását, egyúttal értesítené a mentőket, a tűzoltókat és a rendőröket, továbbá a tűzeseteknél intézkedéseket tenne a veszélyeztetett emberek és árucikkek kimentésére. Emellett azonban az Urban OS egy sokoldalú szoftver lenne, ami odafigyelne arra is, hogy az egyes közintézményekben megfelelő hőmérséklet legyen.


Az Urban OS kifejlesztése egyáltalán nem megvalósíthatatlan feladat, mivel a fejlesztők szerint az operációs rendszer működéséhez szükséges érzékelők többsége már most is megtalálható a különböző épületekben, közterületeken. A szakembereknek csupán annyi a dolguk, hogy ezeket egy komplex rendszerré kössék össze, és képessé tegyék az önálló működésre. Steve Lewis fejlesztő, a Living PlanIT nevű cég munkatársa úgy vélte, hogy így sokkal hatékonyabban lehet vezérleni az egyes épületeket, ráadásul az operációs rendszernek köszönhetően számos közlekedési, energiafogyasztási és vízellátási információ állna rendelkezésre. Az előny: az intézmények és a városok a jelenleginél sokkal kisebb költséggel működtethetők.

Az Urban OS alapötlete a Forma 1-ből származik, ugyanis ott is szenzorokkal ellenőrzik a mérnökök a versenyautókat és ha szükséges, azonnal közbeavatkoznak. Amennyiben ezt a megoldást a városokban alkalmaznák, úgy megvalósítható lenne, hogy egyes programok kifejezetten csak meghatározott területekkel foglalkozzanak. Az első Urban OS-kísérletekre Portugáliában kerül sor és a célja annak kiderítése, hogy az elképzelés mennyire működne a gyakorlatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #32
    Igazabol nem ismerunk reszleteket, de ezer oka lehet, emrt ugy akarjak megvalositani, ahogy.
    Lehet, van valamire egy jobb otletuk..
    Lehet, az a cel, hogy rajtuk kivul emg a szukseges kezeloszemelyzeten kivul ne is ertsen mas hozza. Pl. egy olyan oprendszer amihez 20-an ertenek a vilagon, azert eleg biztonsagos.
    De az is lehet, hogy linux magra megy, ahogy te is irtad.
    Felesleges egy 15 soros cikk alapjan vitaznunk :)
  • kvp #31
    "Pl. a memoria, file kezeles is lehet maskepp nezne ki, ha csak ennek a problemakornek a kiszolgalasara kellene tervezni."

    A linux elodjet (a unix-ot) es az abbol szarmazo posix szabvanyt eredetileg adatkozpontok mukodtetesere fejlesztettek ki. Altalanos megoldasnak keszult es elso gyakorlati felhasznalasa automatizalt telefonkozpontokban tortent. Egy varosilranyitasi rendszer nagyjabol ugyanaz a problama, tehat nem erdemes ujra feltalalni a spanyol viaszt. Arrol nem beszelve, hogy ha szabvanyosak akarnak maradni, akkor a vegeredemeny ugyanugy fog kinezni. (a windows es a linux is hasonlo belul, raadasul mindketto posix kompatibilis) Lehet uj otlettel eloallni, de erre a feladatra barmilyen altalanos operacios rendszer jo, sot meg lehet irni ugy is egy ilyen vezerloprogramot, hogy szinte barmilyen modern os alatt elfusson, akar vegyes rendszerben is. (tehat egyik fele itt, a masik fele ott, harmadik fele megint mas rendszeren...)
  • nextman #30
    A linux jo megoldas lehet, de nem az egyetlen jarhato ut. Mert ne irhatnanak ujat, ha ok ugy gondoljak tudnak jobbat, esetleg olyat, ami kifejezetten erre a celra optimalis?
    Pl. a memoria, file kezeles is lehet maskepp nezne ki, ha csak ennek a problemakornek a kiszolgalasara kellene tervezni.
  • kvp #29
    "Sokkal optimalisabb szoftvert lehet csak erre a celra irni, mintha meglevo oprendszeren alakitasz ki valamit."

    Valojaban ha fognak egy linux-ot es felraknak ra egy sima szoftvert akkor ugyanezt kapjak, csak nem kell semmilyen alapfunkciot ujra megirni. A linux-ban pont az a jo, hogy a kernel magaban csak a hardvert es az alap posix szolgaltatasok egy reszet kezeli, tehat olyan szoftverkornyezet fut rajta amilyet csak akarunk. Az android alatt is linux van, megsem nez ki ugy mint egy desktop rendszer. Egy linux-ot futtato gep lehet akar kenyerpirito formaju vagy egy csomag rago meretu. A tenyleges szoftvert meg a programozok olyanra irjak amilyenre akarjak, a nelkul, hogy olyan alap dolgokkal kellene foglalkozniuk, mint file vagy memoria kezeles.

    A project kitalaloi inkabb a media es a palyazati penzek iranyabol kozelitettek a problemahoz, a sima varosautomatizalasi megoldasokat ugyanis nem kutatok, hanem mernokok fejleszik jelenleg is.

    "Meg azért valószínűleg úgy fogják kiépíteni, hogy ez nélkül is működhessen, mert hiba az bármikor előfordulhat."

    Nem fogjak. A simens elso epulet automatizalasi demo kamionjaban is sikerult bennragadnunk a demo soran, mert a villanytuzhely etel menujetol kifagyott a kozponti gep, ami egy fix panel mogott volt. Ha nem sikerult volna ujrainditani a win95-os gepet (ez akkoriban volt), akkor nem tudtunk volja a bejarati ajton kimenni, csak bontassal. De az alstom automata vonatvezerlo rendszere is olyan, hogy ha meghibasodik, akkor nem lehet megallitani a vonatokat, mivel a mechanikus fekrendszert kihagytak. Kinaban eddig ket nagyobb baleset volt e miatt (es kettot kerultek el kis hijan). Az egyik esetben a rendszer veletlenul menetirannyal szembe kuldte be az egyik metrot az alagutba, ket masik esetben pedig egymasra futtottak a vonatok mert a szoftver elszamolta a fektavot (az egyik eset metrokkal a masik nagysebessegu vonatokkal tortent).

    Szoval ha manapsag automatizalnak valamit, akkor a failsafe rendszer tobbnyire koltsegtakarekossag miatt kimarad.
  • Molnibalage #28
    A gép nem dönt. A programozója dönt, aki megírta a programot...
  • Rotyoka #27
    Jó hogy külön rendszer lenne...

    De jó olvasni a sok hülyét akinek túl sok volt a Mátrixból a Terminátorból meg a mittom én miből....
  • nlght #26
    ez jól hangzik, viszont általánosan kijelenthető, h a növekvő emberiség és a csökkenő munkahelyek száma -> egyenes út az újabb világválság felé
  • paraszgyerek #25
    Nekem tetszik az elképzelés, és nem meg lep hgoy páran idegenkednek tőle.

    Azt teljsen természetesnek vesszük hgoy pl egy erőmű összes rendszerét egy összefüggő szgépes rendszer vezérli, de még számtalan példát lehetne erre mutatni... ( ne menjünk most itt bele a párhuzamosításba )

    Erőforrás-optimalizálásra, forgalomirányításra ( lámpák )teljesen jól használható lenne egy ilyen rendszer és elegendő adat összegyűjtése esetén még szimulációkat is lehetne rajta futtatni felkészülve különböző szitukra.
  • nextman #24
    Sokkal optimalisabb szoftvert lehet csak erre a celra irni, mintha meglevo oprendszeren alakitasz ki valamit. Itt kifejezetten elony is, ha emellett nem tud jatekokat futtatni, vagy hd videot lejatszani, kulonbozo periferiakat illeszteni a rendszer, hanem csak erre az egy feladatra alkalmas. Igy a kezelok sem csabulnak, hogy lan partyt futtassanak rajta.
  • sbuci #23
    Budapesten most is van olyan központ, ahova a város jelentősebb útjairól információk futnak be (hurok detektorokról), és a jelzőlámpákat is tudják innen vezérelni. Ugyancsak létezik pl. a köz- és díszvilágítást felügyelő központ, és még sorolhatnám. Ebben az Urban OS-ben semmi újdonság nincs, ha csak az nem számít "áttörésnek", hogy mindezt egy helyre küldik. Azzal pedig ne röhögtessék már ki magukat, hogy op.rendszernek nevezik ezt, mikor egy közönséges szoftverről van itt szó, nincs is szükség egyébre. De azért jó reklámot csináltak nekik a cikkel. :)