MTI

Elindul a magyar legális használtszoftver-piac

Hozzávetőleg 600-700 ezer olyan feleslegessé vált szoftver van Magyarországon, ami más cégeknél és intézményeknél még jogtisztán hasznosítható, ezt az üzleti lehetőséget szeretné kihasználni a májusban alakult Preo Hungary Kft.

Arató Árpád, a társaság ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a jogtiszta és még tovább forgalmazható szoftvereket egy stratégiai megállapodás keretében, a használt számítógépeket, hardvereket feldolgozó és értékesítő ergoTrade Hungary Kft.-től szerzik be, majd az új szoftver árának mintegy feléért, 30 százalékáért eladják azoknak a cégeknek, amelyeknek olcsóbb, de még jó használható programokra van szüksége. Természetesen megfelelő áron bárkitől veszünk használt jogtiszta programokat - tette hozzá. Az ergoTrade Hungary Kft. Magyarországon tavaly 80 ezer gépet dolgozott fel.

Arató Árpád elmondta, a szoftver remarketing során rajtuk keresztül bárki értékesítheti drága, például technológia- vagy verzióváltás, átszervezés, létszámleépítés miatt feleslegessé vált szoftverét, illetve beszerezhet kedvező áron friss, vagy korábbi verziójú licenceket. Példaként elmondta, a szoftver remarketing a használt autók piacához hasonlóan működik, s teljesen jogtiszta, legális ügylet.

Az ügyvezető elmondta, a használt szoftver kereskedelem Európában már 10 éve létezik, jelenleg az egyik legdinamikusabban növekvő szoftveripari ágazat. A Preo német anyavállalata tavaly több mint 100 ezer szoftverlicencet forgalmazott. Az idén a magyar cég legalább 20 ezer darab beszerzését illetve értékesítését tervezi. A Preo Hungary Kft. 2009-es árbevételi terve 70-80 millió forint.

Az ergoTrade Hungary Kft. 2005-ben alakult, budapesti székhellyel és telephellyel. A szintén német hátterű cég 2008-as árbevétele 350 millió forint volt, adózott eredménye pedig 10,5 millió forintot tett ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sajtos #3
    Google jóbarát, de amúgy is iszonyat nehéz kitalálni az urlt... http://www.preohungary.hu
  • torcipepe #2
    ennyi reklámozás után már egy normális linket nem bírtak volna idebaszni
  • chronos75 #1
    gondolom nem a coa matricákat melegítik hajszárítóval :)