Berta Sándor

Studybook: iskolásoknak szánt táblagép az Inteltől

Az Intel bejelentette új, kifejezetten diákoknak és iskoláknak szánt tábla PC-jét, amit az évekkel ezelőtt piacra dobott Classmate PC kiegészítőjének szán.

A Classmate PC-t 2006 októberében mutatta be a konszern. Az olcsó számítógépet 2007 márciusától kezdte kiszállítani a cég. 2008 nyarán már a harmadik generációs készülékekről is hírt adtunk, 2009 szeptemberétől pedig száznál több magyar általános iskolában használják a Classmate PC-ket. A processzorgyártó most ezt a projektet folytatná, illetve bővítené ki.


Az eszköz egy 7 collos, 1024 x 600 képpont felbontású kapacitív érintőképernyőt kapott, háza csepp-, por- és ütésálló, így akkor is működőképes marad, ha véletlenül leesik az íróasztalról. A Studybook egy Atom Z650 típusú processzorra és 1 gigabájt DDR2-es RAM-ra épül. Ezt egészíti ki a 4, 8, 16 vagy 32 gigabájtos SSD-meghajtó, az IEEE 802.11b/g/n WLAN, egy hangszóró, a Trusted Platform Module (TPM), továbbá egy USB-port, egy Micro SD memóriakártya-bővítőhely és egy fejhallgató-kimenet. Emellett szállítható egy előoldali 0,3 megapixeles és egy hátoldali 2 megapixeles kamerával, valamint Mini-HDMi kimenettel, Bluetooth-porttal és 3G-s modemmel is.

A készülék operációs rendszere a Windows 7 vagy az Android 3.0 (Honeycomb) lehet. A kifejezetten diákoknak és oktatási intézményeknek szánt Studybook célja, hogy segítse a fiatalokat a tanulásban és ennek elősegítésére komplett szoftvercsomagot tartalmaz. Az eszköz mérete 207 x 135 x 16,5 mm, súlya 525 gramm, a maximális üzemideje pedig 5,5 óra. A Studybook bevezető ára kevesebb, mint 200 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #23
    Miért baj az, ha egy általam ésszerűbbnek-erőforráskímélőbbnek vélt módszert javaslok a tábla kiváltására? Mi ezzel a gond?
  • narumon #22
    Vazzeh minden táblás hírnél fel kell bukkannia a tábla ellenzőknek? Ez valami szenvedély?
  • theCREATOR #21
    Jó nagy baromságot mondtál de sebaj.

    Imádom ezeket az USA példákat.. Elhiszed az USA lakosságának nagyobb érsze értelmes mint a magyar lakosságé? Pesten 10 perc alatt összerakok neked egy 8 perces videót segg buta, tudatlan emberekről. Ezt akármelyik országban meg lehet csinálni minimális erőfeszítéssel.
  • kvp #20
    "Az, hogy a minden évben megvásárlandó tankönyvek helyét egy 2-3 évente megvásárolandó tablet veszi át, nos ettől még semmi sem lett jobb, csak a gyerek hátát kíméltük meg pár kilóval, ... Szóval összértékben a mai tankönyvrendszernél olcsóbb nem lesz."

    Pontosan ezek a celok. A konyv es fuzet kupacot kivaltani egy tablet-tel, ami interaktivabb mint a sima papir. Minden mas funkciojaban (es kulsejeben, hasznalataban) meg kell egyeznie a jelenlegivel, mivel ezt szoktak meg az emberek (foleg a felnottek). Arrol nem beszelve, hogy a konyvek ara nem csokken, mig a tablet-ek ara esik lefele, tehat egy ido utan valoszinuleg a fizetos ebook-os tankonyvcsomag erteke tobb lesz mint a tablete. Viszont a helyett meg kiadhat az allam egy allami tankonyv csomagot, amit fizikai hordozo hianyaban mar sokszorositani sem kell. Ez lehetove teszi, hogy az oktatasi anyagok egy tablet araba keruljenek. Mivel a jelenlegi trendek szerint egy ido utan annyira olcso lehet egy tablet, hogy annyiert meg egy ures fuzetet sem kap senki, ez anyagi nyereseg is.

    A pc bovitest pedig el kell felejteni. Nekem ma a telefonomban nagyobb hattertar van mint egy 4 eves laptopban volt, raadasul kb. azonos szamitasi ero is (a 3D-s egysege pl. erosebb). Billentyuzetet, monitort (tv-t) pedig ezekre a tabletekre is lehet dugni, tehat ha akar az ember gepelhet is. Csak nincs ra szukseg. Ahogy a keziras, ugy az eger es billentyuzet hasznalat is szorul vissza. Azt a par sort amit az atlag ember beir, meg lehet tenni kepernyo billentyuzeten is, a tobbi meg csak bokdoses a linkekre. (mondom ezt egy full qwerty-s telefonnal a zsebemben) Arrol nem beszelve, hogy az atlag gyereknek egy ilyen tablet szemelyes targy, mint ahogy a fuzet is az, tehat ahova kell, oda magaval viszi es ezert hordozhatonak kell lennie.

    ps: Az idealis keszulek egyebkent egy telefon lenne, amihez van egy tablet meretu dokkolo, igy a gyerekeknek nem kellene kulon tablet-et es smartphone-t is magukkal hordaniuk, de az majd a kovetkezo lepes lesz, sot akkor mar a penztarcat is be lehetne integralni a telefonba, igy a gyereknek penzt sem kellene maganal hordania es a szulo es az iskola is latna merre jar eppen.
  • gforce9 #19
    "A gyerekek szamara a tablet azert jobb mint a pc, mert tollal lehet vezerelni, tehat kezirast is tanit, tovabba lehet ra rajzolni, ami egerrel nem az igazi."

    Hamarabb fog eltűnni a kézírás szükségessége, mint a gépelés szükségessége. A folyóírást már manapság is megkérdőjelezik és inkább már csak a finommotorikus mozgás miatt oktatják, nem amiatt, mert az ember az élete folyamán a folyóírást valahol is alkalmazná. Egyszerűen a szerepe már eltűnt az életből. Ellenben a gépelésre nagyonsok helyen szükség van.

    "atlag amerikai csaladban nincs rendes pc, csak egy konzol a gyerekeknek es ipad szintu pc a szuloknek" Na ez baj, mert információs társadalmat hirdetünk, miközben hülyegyerekeknek való eszközök használatát sajátítjuk csak el, akik ha nem lelik meg a fullegyszerű menüben a kívánt funkciót, már széttárják a kezüket tanácstalanul.

    "Arrol nem beszelve, hogy az asztali geppel ellentetben a tablet barhol hasznalhato, akar a nappaliban a foldon ulve is. Ez szokott lenni az atlag leckeirasi/tanulasi hely."
    Szerintem ez maximum egyéni kérdés, de egy gyaníthatóan részben közpénzből is finanszírozott projektben ne legyen már szempont, hogy a gyerek a földön is tanulhasson, mert ez az oktatás hatékonyságában nem játszik szerepet. Vagy mutass egy olyan tanulmányt ami kimutatja, hogy a földön tanuló gyerekek jobbak, mint az asztalnál ülők. :) Egyébként felőlem tanulhat a földön, de akkor vegye meg hozzá az eszközt a szülő.

    A PC bővítéssel sem értek egyet, ha ésszel van kiválasztva, akkor fejleszthető és olcsóbb, sokoldalúbb. Nem láttam még olyan notebookot vagy tabletet ami 3-4 évnél tovább megfelelt volna !minden! jelenkori elvárásnak (kivéve a méregdrága modelleket, de nyilván ez nem az a kategória amiről beszélünk). Egy asztali gép, ésszel válogatva az alkatrészeket az idők során fokozatosan átépíthető. Egy tablet vagy notebook maximum cserélhető. Egy 8 éves gép háza, optikai meghajtója még tökéletesen megfelelő lehet. Egy 4 éves gép tápegysége-monitorja HDD-je, egyéb külső perifériái szintén megfelelőek lehetnek. Egy 3-4 éves gépnél a fejlesztés maximum a lap+cpu+ram-ra szűkül bár jelenleg még az sem indokolt nem igazán esznek annyival több erőforrást a mai oprendszerek, hogy feltétlenül hardverváltás indokolnának. Az, hogy a minden évben megvásárlandó tankönyvek helyét egy 2-3 évente megvásárolandó tablet veszi át, nos ettől még semmi sem lett jobb, csak a gyerek hátát kíméltük meg pár kilóval, valamint tanulhat a földön(bár ez a tankönynek is "fícsöre" :) ). Valóban ezek a fő megvalósítandó célok, ha oktatásról beszélünk? Tényleg ez a cél? Ettől lesz az oktatás hatékonyabb, jobb? Nem hinném. Egyébként ehhez még hozzájön gyanítom, hogy a tankönyvkiadók az oktatási anyag e-bookjait is fizetősen teszik elérhetővé. Szóval összértékben a mai tankönyvrendszernél olcsóbb nem lesz.
  • kvp #18
    "De szeritnem 3-4 év múlva már se nem kézzel írni, se nem vonalzóval szerkeszteni nem fognak az iskolákban. Lásd pl USA. Hozzábutul az oktatás a készülékekhez."

    Elofordulhat, de ezzel azert lehet. Ha van hozza toll, akkor vonalzoval siman lehet. Es letezik olyan korzo, amivel filctollas tablara lehet rajzolni, tehat tappancsos a kozepe es be lehet fogatni egy tetszoleges tollat. Ez mukodik erintokijelzon is. En hasznaltam tablet-et tollal (lenovo thinkpad es samsung note), egesz jol hasznalhatoak. A thinkpad tolla meg az en sony telefonom kijelzojen is jo volt, tehat a technika adott.

    A butitas egyebkent mar megtortent, az usa-ban sok helyen mar nem tanitjak a zsinorirast, csak a nyomtatott betus kezirast. A keszulekek persze ennek ellenere ismerik a hagyomanyos kezirast is, pl. az enyemet egesz jol felismerte a legtobb keszulek, pedig nagyon rondan irok. Tehat a lehetoseg meglenne mindenre es nem a technika a hibas.
  • tomcsa4 #17
    Nem tegnap voltam általános iskolás. De szeritnem 3-4 év múlva már se nem kézzel írni, se nem vonalzóval szerkeszteni nem fognak az iskolákban. Lásd pl USA. Hozzábutul az oktatás a készülékekhez.
  • kvp #16
    Anno a legtobb gyerek palatablan tanult meg irni, kretaval. Olcso volt es ujrafelhasznalhato. Egy atlag fuzetlap ma is kb. 7 inch-es. Egy ilyen tablet boven eleg fuzet helyett. Ha az iskolaban van kivetito (digitalis tabla), akkor ezek a keszulekek kepesek az atlag fuzeteket kivaltani es melletuk megmaradhatnak a papir alapu konyvek, mivel azokat tobb generacio is hasznalhatja. A jovoben ezeket is ki lehet valtani, de az egyelore nem cel. Otthon pedig rakotheto akar a tv-re is, tovabba billentyuzettel is hasznalhato, mindezt folyamatos halozati kapcsolat nelkul.

    A gyerekek szamara a tablet azert jobb mint a pc, mert tollal lehet vezerelni, tehat kezirast is tanit, tovabba lehet ra rajzolni, ami egerrel nem az igazi. Arrol nem beszelve, hogy az atlag amerikai csaladban nincs rendes pc, csak egy konzol a gyerekeknek es ipad szintu pc a szuloknek, de abbol csak 1 van, tehat tobb mint 1 gyerek eseten mar nem tudnak egyszerre hasznalni. Ugyanez igaz az internet ellatottsagrol, tehat sok helyen nincs rendes net vagy a szulo nem engedne soha a gyereket a kozelebe felugyelet nelkul. (a tv-hez ellenben odaengedi, az elvileg szurt tartalmat kozvetit csak)

    Az elektronika bovitesevel az a gond, hogy ujat venni olcsobb, mivel egy regi rendszer bovitesehez az alkatresz kb. annyiba kerul mint venni egy vadonat ujat, ami mindenben jobb mint a regi. A legtobb kereskedelmi termek elettartalmat nezve egyebkent sem marad egy regi pc-ben olyan mukodo alkatresz amit erdemes megtartani. Arrol nem beszelve, hogy az asztali geppel ellentetben a tablet barhol hasznalhato, akar a nappaliban a foldon ulve is. Ez szokott lenni az atlag leckeirasi/tanulasi hely. Esetleg a szomszed csalad nappalija, ha a gyerekek az iskola utan egyutt vannak az eppen raero szulonel. Egy ilyen tablet-et barhova magaval vihet a gyerek es meg a laptopnal is kenyelmesebb, mivel kisebb es jobban illik egy gyerek kezebe.
  • lpmaskmancick #15
    Régen is volt ilyen, csak akkor még palatáblának hívták. :D
  • Namelesske #14
    Miért book, ha tablet? :D