Berta Sándor

Karácsonyra megjelenhet a Nokia Windows 8-as táblagépe

Egy tajvani társaság megrendelést kapott arra, hogy készítse el a finn mobiltelefon-gyártó cég első Windows 8-as tábla PC-jét. A hír természetesen azonnal kiszivárgott.

A Digitimes tajvani IT-oldal számolt be arról, hogy már készül a Nokia első Windows 8-at futtató táblagépe. A portál egy alkatrészgyártótól kapott információkat és ezeket azonnal le is közölte. Kiderült, hogy a készülékbe 10 collos érintőképernyőt szerelnek és egy Qualcomm Snapdragon sorozatú, négymagos processzorra épül majd. Az új terméket várhatóan az idei esztendő utolsó negyedévében dobják piacra. A Windows 8-as tábla PC elkészítésével a Nokia a Compal Electronics vállalatot bízta meg. Már az első megrendelés is több, mint 200 000 készülék leszállítására vonatkozik. A Compal kiválasztását indokolhatja, hogy a konszern gyártja a finn társaság Lumia sorozatú Windows Phone készülékeit is.


A cég nem kezdő a kisebb hordozható masinák területén, a képen a 2005-ben megjelent Nokia 770 látható

Korábban számos információ látott napvilágot a Nokia Windows 8-as táblagépével kapcsolatban. Stephen Elop vezérigazgató tavaly novemberben közölte, hogy felmerült egy saját tábla PC piacra dobásának lehetősége is, ez azonban csak akkor következne be, ha sikerülne a fejlesztést megfelelő módon megkülönböztetni a már most is kapható megoldásoktól. Egy ilyen lépést pedig nem fognak elsietni. Már ekkor lehetőségként merült fel a Windows 8 alkalmazása. Ezt követően Paul Amsellem, a Nokia franciaországi vezetője jelentette be, hogy idén júniusban bemutatják a Windows 8-at futtató táblagépüket.

Amennyiben a Nokia valóban csatlakozik a Windows on ARM (WoA) projekthez és Windows 8-as táblagéppel jelentkezik, úgy a Microsoft megerősítheti pozícióit az európai tábla PC piacon, s hatékonyabban léphet majd fel az Android és az iOS alapú eszközökkel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elisium #32
    Hat ezaz! ezert is gyanakodtunk eloszor arra, h a hd rossz!
    de valamiert nem engedi.

    aztan azota volt mar szerencsem mas hd-hez is es ugyanigy hiszti volt.
    ami azert furcsa,mert az xp-vel meg siman megy!

    linuxot meg en nem probaltam! : D de szerencsere akkor azt engedi!
  • gforce9 #31
    Hát osx hdd-ra még nem próbáltam telepíteni, de nem tudom, hogy miért ne tudná az osx partíciót törölni, hiszen linuxos partíciót simán töröl. Utána pedig újra létre kell hozni, majd formázni és lehet telepíteni. Mondom nem próbáltam, de linuxos partícióval megy a dolog. Elvileg osx-el is mennie kéne, ami szintén linux alapú. De van virtuális gépem, majd kipróbálom :)
  • Elisium #30
    marmint bebootolsz win7es telepitorol(dvd) szepen bebootol rola, es kivalasztod azt a hdd-t.
    hogy arra akarod telepiteni. termeszetesen ehhez le kell formazni, stbstb.
    es nem engedi. minden variaciot vegigprobaltam(nincs sok) de sehogy nem lehet.

    de lenyegtelen nem nagy kunszt xps telepitolemezzel gyorsan "lenullazni" ...
  • Elisium #29
    hat, ha osx-es hdd-t akarsz formazni win7alol, nem engedi.
    xps telepitolemez kell.
    evvan.
  • gforce9 #28
    "pl. nem tudtunk formatalni win7-tel, aztan mondtam hogy szerintem xp-vel kene, es bejott:)" ezt nem igazán értem. Hogyhogy nem tudtatok formázni?

    "szoval a drivervadaszat nelkul is fel tudsz menni a netre" a mostani hw-k egy részénél már ez nem igaz, egyszerűen ha a telepítő nem tartalmazza az új hálózati eszközök driverét, akkor marad a régi, jól bevált letöltöm másik gépen és telepítem. De ezzel nincs is gond, mert nem kell olyan gyakran win7-et telípteni mint pl XP-t. Ha valami nagyon csúnyát nem csinál az ember vele, gyors, stabil marad sokáig.
  • sola #27
    Gőzöm sincs mitől emelné majd ki a Win8 olyan nagyon a Nokia tabletet a mezőnyből.

    A megszokott, normál Windows szoftverek nem mennek majd rajta, mert ez a WOA verzió lesz és (ARM-os procin fog futni).

    + a Desktop Mode teljesen limitált lesz, csak a Microsoft szoftverei használhatják majd (Office). Total Commander-t, WinZip, WinAMP-ot és társait el lehet nyugodtan felejteni, talán akkor futnak majd ha teljesen újraírják őket a Metro-ra (hát erre majd várni kell néhány évet).

    Ennél sokkal ütőképesebb kombó lesz egy Transformer Prime, billentyűzetes dokkolóval és Ubuntu for Android-al. Minden Android alkalmazás és minden Linux alkalmazás azonnal a kezed alatt. Nincs szarakodás, azt használod, amit eddig is megszoktál az Androidon és/vagy az Ubuntu-n.
  • Elisium #26
    atlagember windows 8 elott!!

    https://vimeo.com/38487637
  • Elisium #25
    szoval a drivervadaszat nelkul is fel tudsz menni a netre, szebb a grafika, stbstb.persze utana meg foglalkozni kell vele, de akkor komfortosabb ezerszer mint eddig.

    probaltam mar massal felrakatni, optimalizalja stb, de a vegen, akarkit kertem meg az volt,hogy o kerdezett tolem, mit s hogyan, vagy en jottem ra egy adott hibara.

    pl. nem tudtunk formatalni win7-tel, aztan mondtam hogy szerintem xp-vel kene, es bejott:)

  • Elisium #24
    Erre bizonyitek,hogyha visszaolvasod a postomat, benne van,hogy csak annyit irtam,hogy a win7 az elso olyan win, ami magatol gyonyoruen felall.
    te pedig mar ugy allitod be, mintha en azt irtam volna,hogy CSAK a windows 7 (microsoft) ertelemben gyari drivereket hasznalok.

    nem, pl. nvidea drivert hasznalok, a legfrissebbet, ahogy minden mas vashoz (fw kartya, hangjari stb) a vashoz tartozo,adott marka altal fejlesztett eredeti drivert.

  • Elisium #23
    Itt is felrebeszelsz.... en pont azt irtam hogy tud jo lenni a flash.
    most meg leirod hogy tud jo lenni a flash mintha fikaztam volna.

    meg leirod amit en is irtam meg gforce9....

    nem vagy jo csapatmunkas, mert ferditesz (vagy figyelmetlen vagy). jo programokat irhatsz!