Berta Sándor

Új integrált grafikus mag kerül az Atom processzorokba

A jövőre megjelenő Valley View rendszerchipekbe egy Ivy Bridge grafikus mag is kerülhet, ezáltal ezek a termékek jóval nagyobb grafikus teljesítményre lesznek képesek, mint a jelenlegi Atomok.

Jesse Barnes, az Intel Open Source Technology Center (OTC) egyik munkatársa egy linuxos levelezőlistán erősítette meg, hogy a 2013-ban érkező Valley View System-on-a-Chipekben a Silvermont kódnevű CPU-magok mellett egy erős grafikus mag lesz. A konszern várhatóan az Ivy Bridge processzorok grafikus magját építi be az új Atomokba és nem pedig az Imagination Technologies cég PowerVR nevű chipjeit.


A The Verge nevű amerikai IT-oldal ugyanakkor arról írt, hogy a Valley View a Balboa Pier platformhoz fog tartozni és az integrált grafikus mag négyszer nagyobb teljesítményre lesz képes, mint a korábbi Atomok grafikus magjai. Mindez nem csoda, hiszen a jelenlegi Atom processzorokban, például a netbookokban is használt N2800-ban (Cedar View) lévő PowerVR grafikus magok kizárólag a DirectX 9-et támogatják és egyes esetekben a Full HD felvételeket is csak nehézségek árán jelenítik meg.

Mindez azonban hamarosan megváltozhat. Az Ivy Bridge grafikus magja kétszer akkora teljesítményre képes, mint a Sandy Bridge hasonló megoldása, így nagy előrelépést jelentene a PowerVR grafikus magokhoz képest. A The Verge ráadásul kiderítette azt is, hogy az új Atom processzorok is ugyanúgy 22 nanométeres gyártási eljárással készülnének, mint az Ivy Bridge processzorok. Mindez jelentősé mértékben megkönnyítené a HD Graphics 4000 használatát. A Balboa Pier platformot a Cedar Trail közvetlen utódjának szánja az Intel, míg a Valley View a Cedar View közvetlen utódja lesz, s USB 3.0-támogatás jellemzi majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • item #8
  "A jövőre megjelenő Valley View rendszerchipekbe egy Ivy Bridge grafikus mag is kerülhet, ezáltal ezek a termékek jóval nagyobb grafikus teljesítményre lesznek képesek, mint a jelenlegi Atomok. "

  Ki beszélt itt a HD4000 ről,ami tegyük hozzá még meg sem jelent az atom-ok mellet,egyelőre az ivy processzorok mellé pakolják csak.

  A jelenlegi Intel HD graphics meg egy vicc,erre írtam,hogy még az első generációs ion-ok is jobbak náluk. Ahogy ismerjük az intel driver írási tudását,reménykedjünk,hogy majd jobban fognak a 4000-res szériához hozzáállni.

  Ja nyilvánvalóan fogalmam sincs róla.

  Adenoma:

  * Approximate position of the graphics adapter

  Azaz megközelítőleges pozíció a grafikus adapterek között.

 • Adenoma #7
  ion 2 teljesítmény
  intel hd 4000 teljesítmény
 • primo #6
  Te mégis miről beszélsz? Kicsit nézz utána, mert nyilvánvalóan fogalmad sincs a témáról.
 • item #5
  Még a sima első generációs ION is leveri őket ,mint vak a poharat.
 • primo #4
  Miért tennének ajánlatot? Az nvidia integrált grafikus vezérlői jóval gyengébbek az intelénél.
 • sz0mark #3
  az Intel grafikus chipjeinek sosem a felső kategóriás felhasználók voltak a célpont, hanem aki max csak az Office-t látja a gépéből
  szerintem ez így jó, mert nem szívesen fognak fizetni plusz pénzeket olyanért, amire nincs is szükségük
 • coolbboy83 #2
  Kíváncsi leszek, hogy az Intel mikor tesz egy árajánlatot az NVidia-nak.... mert az Intel intgrált videói vicces teljesítményűek...
 • willcox #1
  "ezáltal ezek a termékek jóval grafikus nagyobb teljesítményre lesznek képesek, mint a jelenlegi Atomok." - nem kéne ezt átfogalmazni?
  ezáltal ezek a termékek jóval nagyobb grafikus teljesítményre lesznek képesek, mint a jelenlegi Atomok.