Berta Sándor

MIDEM 2012 - A jogvédőknek is üzent az EU képviselője

A MIDEM zenei konferencián és kiállításon felszólalt az illetékes EU-biztos munkatársa, aki kitért az EU várható jövőbeli terveire, egyúttal bírálta a szerzői jogvédő társaságokat is.

Kerstin Jorna, Michel Barnier belső piacokért felelős európai uniós biztos helyettes kabinetfőnöke beszédében kiemelte, hogy a szerzői jogvédő társaságoknak a kalózkodás elleni küzdelem helyett több energiát kellene a licencmegállapodások kötésére fordítaniuk. A politikus megjegyzése szerint a szerzői jogsértőket üldöző ügyvédeknek nincs elég idejük az új szolgáltatókkal folytatott licenctárgyalások gyors lezárására.

A rendezvényen Jorna bejelentette, hogy szeptemberre teljesen megújul az EU szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogokra vonatkozó irányelve (IPRED), ugyanakkor arról még nem született döntés, hogy a dokumentumba bekerülnek-e büntetőjogi szankciók. Valószínűnek tűnik, hogy nem, ugyanis Jorna szerint a cél a szolgáltatókkal és a pénzügyi cégekkel való együttműködés, ráadásul az Európai Parlament az IPRED első változatának elfogadásakor is a büntetőjogi szankciók ellen szavazott.

Egy újabb irányelvet is ki akarnak dolgozni, ami megteremtheti az európai szerzői jogvédő társaságok európai munkájának keretfeltételeit, így minden ilyen szervezet egyenlő feltételek mellett végezhetné a tevékenységét. Az új irányelvben világosan szabályoznák a digitális licencek határokon átnyúló piacát. Elképzelhető, hogy az Európai Bizottság úgy dönt, hogy ki kell alakítani egy európai licencadatbázist. Jelenleg már két ilyen projekt van, a Harmonia, illetve az ICE nevű adatbázisokat két egymással konkuráló szerzői jogvédő csoport hozta létre.

Dr. Harald Heker, a német GEMA első embere üdvözölte az elképzeléseket és hozzátette: szükség van egy európai javaslatra azért, mert a szerzői jogvédő társaságok együttműködése számára csak így lehet megteremteni a jogbiztonságot, s csupán így biztosítható a tisztességes piaci verseny. Alfons Karabuda, az Európai Zeneszerzők és Dalírók Szövetségének vezetője is támogatásáról biztosította az EU terveit. A zeneszerző elmondta, hogy szükség van egy versenyképes piacra, ugyanakkor nem szabad, hogy ennek a versenynek a szerzők lássák kárát.

Az IPRED kapcsán tavaly már konzultációt tartottak, akkor a szerzői jogok tulajdonosai és a szerzői jogvédő szervezetek egyöntetűen azt az álláspontot képviselték, hogy az Európai Unióban a jövőben az internetszolgáltatóknak nagyobb szerepet kell vállalniuk a szerzői jogsértések üldözésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gopher #1
    "tisztességes piaci verseny" Fú de elegem van már ezekből a baromságokból :(