Berta Sándor

Nő a nyomás az internetszolgáltatókon a letöltések ellenőrzésére

A szerzői jogok tulajdonosai és a szerzői jogvédő szervezetek egyöntetűen azt az álláspontot képviselik, hogy az Európai Unióban a jövőben az internetszolgáltatóknak nagyobb szerepet kell vállalniuk a szerzői jogsértések üldözésében.

Megkapta a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogokra vonatkozó irányelvről (IPRED) tartott konzultáció kiértékelését az Európai Bizottság. Az anyag készítői kiemelték, hogy a szolgáltatóknak az eddiginél jobban együtt kell működniük a szerzői jogok tulajdonosaival és a szerzői jogvédő egyesületekkel. Utóbbi két csoport képviselői azt követelik, hogy az internetszolgáltatók alkalmaznak tartalomszűrőket és forgalomellenőrző módszereket, valamint feleljenek az ügyfeleik által elkövetett szerzői jogsértésekért. Nemrég ugyanezt javasolta az OECD is.

A szolgáltatókat azért is bírálták, mert nem őrzik meg elég hosszú ideig az előfizetőik forgalmi adatait, így sokszor már nem lehet megállapítani, hogy az adott felhasználó valóban elkövette-e a terhére felrótt szerzői jogsértést vagy sem. Az internetezők ugyanakkor attól tartanak, hogy a szigorúbb szabályozás bevezetésével mindenkire potenciális bűnözőként tekintenek majd a hatóságok, továbbá, hogy sérülhet az internetsemlegesség és a véleményszabadság. Felmerült olyan javaslat is, hogy a fájlcserélést teljes mértékben legalizálni kellene és a kulturális információcsere részévé kellene tenni.

Az európai uniós tagállamok többsége szigorúbb szabályozás mellett foglalt állást, csak Németország és Magyarország képviselői jelentették ki, hogy már a jelenlegi szabályokat is elegendőnek tartják. A kérdés újbóli szabályozását ugyanakkor Belgium, Portugália és Nagy-Britannia is ellenzi, mondván nincs elég statisztikai adat és bírósági ítélet ahhoz, hogy objektív döntés születhessen. Az internetes cégek attól tartanak, hogy a szigorúbb irányelv bevezetése negatívan hathat az innovációra és megrendülhet a fogyasztók digitális termékekbe vetett bizalma is. Emellett mindenképpen szükség lenne olcsó, legális alternatív ajánlatok kialakítására, mivel elsősorban ezek hiánya vezetett az online kalózkodás kialakulásához és megerősödéséhez.

A La Quadrature du Net nevű francia szervezet arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy végre vegye figyelembe a kérdésben az online közösség véleményét és érveit is. Jérémie Zimmermann, az egyesület szóvivője szerint a konzultációra beérkezett számos felhasználói javaslat is azt bizonyítja, hogy az emberek aggódnak az alapvető online jogaikért és egyértelműen elutasítják az internetszolgáltatók segédrendőrökké való átminősítését. A mostani elképzelések helyett inkább egy olyan szabályozást kell kidolgozni, amely figyelembe veszi a felhasználók érdekeit is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #54
    a mozikkal nem a warez cseszett.ki, hanem a dvd
    ugyanis egy film feleannyiban van dvd-n mintha moziban nézné meg a család
  • Mike #53
    ez koránts sincs igy max azok képzelik ezt akik viszonylag ritkán járnak moziba
    én 98-99 környékén mlnden filmet láttam amit csak ujonnan adtak
    ani tetszett azt tobbször
    pl. sw1-et 6x, matrix 9x
    semmi ilyysnit nem érzel a letöltéshez képest, max azt, hogy a letöltéssel ellentétben nincs macera, és a minöség is fényévekkel jobb mint otthon
    igaz csak 390 volt egy jegy

    aztán 2000-es években áttértem a dvd-kre, aniota pedig átlépte a mozijegy ára a lélektani 1000 forintot, azota mozziba 3 évente ha 1x m
  • Mike #52
    most mondom neked hogy Mo-n nincs is olyan termék amit kötelező lenne visszavenni
    de mi most nem Mo-rol beszélünk
    pl. usa-ban simán visszaveszik azt ami nem tetszik
  • balage187 #51
    Sokmindenben egyetertek veled, de azt azert te is belatod, hogy az nem igaz, hogy semmivel se none pl. a filmkeszitok bevetele warez nelkul. Biztos tobben jarnanak azert moziba, vagy szereznek be mashonnan legalisan. A masik meg, hogy a jogvedok tuloznak, persze, de en mindig azt szoktam mondani, hogy itt a trendet kell nezni. Jo par eve az emberek 90%-a azt se tudta mi az a torrent, ma mar majdnem ott tartunk, hogy a nagymamam is torrentezik. Es ez valszeg nem javulni fog, hanem romlani, mert az uj generaciok ebbe nonek fel. Az oregebbek kozul meg fokozatosan megtanuljak, akik meg nem tanultak meg, de ez mar tenyleg szinte csak a nyugdijas korosztaly. Ha pedig ez a trend folytatodik, akkor azert mar lehetnek komolyabb penzugyi problemak is.

    Teljesen igazad van azzal, hogy a nagy kiadok terjesztesi szokasaival oriasi gondok vannak. Filmeket 20x hatekonyabban is lehetne terjeszteni, pl. rogton, amikor kijon mehetne olyan formatumba, hogy otthon az altalad leirt modon meg tudd nezni. A tobbi dologban is szinte teljesen igazad van.

    Pl. zeneterjesztesnel hip-hop korokben elegge elterjedt a mixtape fogalma, ami gyakorlatilag ingyenes promocios album, rendes 15-20 szammal altalaban. Persze mondani se kell ehhez a kiadok semmi tamogatast nem adnak, ezt maguk az eloadok csinaljak sajat idobol penzbol. Sot hip-hop korokben eleg sokan tavolodnak a major label-ektol es jo okkal. Tenyleg lehuzzak az eloadokat. Szoval kozel sincs minden rendben. Zeneben (foleg, ami nem tul mainstream) a kiadok jelentosege folyamatosan csokken.

    Mondom nem allok a jogvedok partjan, csak tenyleg az nem tetszik, ahogy itt par ember gondolkodik. Az, hogy o nekik ez alanyi jogon jar, mert hogy kepzelik a kiadok, hogy ennyit kernek egy filmert, vagy hogy egyaltalan penzt kernek erte. Meg kulonben is az osszes film meg zene egy rakas szar, fele ennyit sem er. Azert ez a gondolkodasmod kozel sem jo.
  • Magiszter #50
    Csak a vita kedvéért:
    Ha azok akik letöltik amúgy sem mennének el, akkor semmivel sem vagyunk előrébb mint ha nem töltené le senki. Azaz 100 ember moziban nézi a filmet 10000 pedig letölti. Vagy 100 ember moziban nézi a filmet és 0 tölti le. Tök egyenlő. Jó persze ez nem igaz, de szerintem nagyjából reális ha azt mondom hogy a letöltők 10%-a jutna hozzá legális forrásból annak amit most illegális forrásból szerez, ha megszűnne az illegális forrás.
    Másik. Nem kötelező filmeket csinálni. Ami jó film, az érdekes módon 1 hónapon belül dollármilliókat hoz vissza a stúdiónak. Érdekes nem? Az hogy havonta 20 filmet kiontanak magukból... a nagy számok törvénye szerint nem lehet mindegyik sikeres. Régen azt mondták hogy az szar film azért bukott. Ma azt mondják a warez miatt bukott. Ennyit változott a dolog.
    A szoftverekkel kapcsolatban meg: Érdekel egy szoftver, megnézem van e trial verziója. A legtöbb esetben a trial verziónak pont az a funkciója van letiltva amit ki akarnék próbálni. Vagy egy kép szerkesztő csak 300x300-as képeket enged szerkeszteni. Esetleg teli rakja vízjelekkel a terméket, úgy hogy még csak azt sem tudom eldönteni mit nézek... stb. Igaz vannak ingyenes változatok legtöbbször és én azokat is preferálom, de van amikor az kevés. Eddig mondjuk összesen ha költöttem 20 ezret szoftverre, legtöbbször ingyenes alternatívát használok. Windowsom meg OEM.
    Játékoknál meg abszolút úgy vagyok vele hogy bekaphatja mindenki. Érdekes régen ha valami érdekelt letöltöttem a demót, vagy a GS/PCguru..stb. újság mellékletéről feltelepítettem, kipróbáltam és ha tetszett megvettem. Ma? Demó? Az meg mi? Jah kérem ha ti így akkor én úgy. Nincs demo? Akkor letöltöm a tört változatot és megnézem mit tákoltatok össze. A legtöbb "nincs demó, de vedd meg mert pfúúú" játékot végig se tudom vinni mert unalmas, hibás, vagy csak szimplán sz*r. Ami bejön az itt van a polcon.
    Zenét meg nem töltök le. Azt mindig kapok ajándékba ünnepekkor :D
    Mozi: Utálok moziba járni. Már legalább 8 éve nem is mentem. Nem is értem miért kényszerítik az embert arra hogy ott nézze meg ha otthon kényelmesebben is lehetne. Van 94 centis LCD-m, 7.1-es hangrendszerem és egy profi kis média centerem. Miért nem nézhetem meg én a filmet otthon? Meg tudom állítani ha rám jön a szapora, vagy elfogyott a pop-corn, nem pofázik bele senki, nem nyikorog a mellettem ülő, vagy köhög a tarkómra a mögöttem lévő fickó. Olyan messziről nézem amilyen messziről csak akarom és olyan hangerővel ahogy csak bírom. Ha pedig Üszbég szinkronnal és japán felirattal akarom nézi, akkor úgy fogom. A stáblisták utáni jelenethez sem kell 20 percet még malmoznom, hanem két kattintással odatekerem. De neem. Nézd moziban paraszt mert a kóla és a pop-corn után is kapunk részesedést (ami 10x olyan drága mint ha közértben vennéd).
    Lényeg a lényeg: Ha neten, legálisan, az országhoz mért árakkal adnák mindazt amit ma boltban, méreg drágán árulnak, akkor több lehetne a bevételük. De mint tudjuk könnyebb keseregni a problémán és rámutatni a szomszédra hogy miatta van, mint tenni valamit amivel más alternatívát biztosíthatsz saját magadnak.
  • balage187 #49
    Azt tudom, hogy ha nem lenne warez, akkor nem menne hirtelen minden letolto moziba. Ez eleg egyertelmu, es mondom megint en sokmindenben nem allok a jogvedok oldalan (pl. az Artisjus-os pelda mutatja miert). De attol fuggetlenul, hogy mit csinalNAL vagy mit nem csinalNAL, ha nem lenne warez, nem vagy jogosult ellopni vagy bocsanat illegalis masolatot szerezni pl. egy filmrol.

    Foleg, ha tetszik valami. Es tobbszor is megnezed/meghallgatod. Akkor meg vegkepp lopas nem fizetni erte. Ha csak belenezel/hallgatsz, nem tetszik es torlod, az kicsit mas. De ezeket nagyreszt ki lehetne kerulni pl. review-k olvasasval, etc. Csak ezzel senki se torodik manapsag, mert minden "ingyen" van.

    A masik mar inkabb pszichologiai elonye a "nemlopasnak" meg az, hogyha nem toltesz le egy rakas filmet, hanem elmesz mondjuk moziba 2-3 hetente, akkor a sokkal tobbre fogod ertekelni a dolgot. Mert nem 20 uj filmet latsz egy honapban, hanem csak 2-3-mat es igy sokkal kulonlogesebb az egesz. Sokkal nagyobb elmeny. Az internettel az egyik baj ilyen szempontbol, hogy mindenbol vegtelen mennyiseg van szinte, es mint tudjuk jobol is megart a sok. Gondolom neked is volt mar olyan, hogy egyik kedvenc szamodat olyan sokat hallgattad, hogy utana evekre meguntad, vagy vmi kedvenc kajadat annyiszor etted, hogy megutaltad. A filmekkel/jatekokkal/etc. is lehet valami hasonlo. Annyi van, hogy mar szinte mindet szarnak talalod.
  • balage187 #48
    Ne vicceljel mar. Attol, hogy nem letezik fizikalisan, vagy vegtelenszer tobbszorositheto meg el lehet lopni. De, ha annyira zavar a szohasznalat, akkor illegalis masolasnak hivom csak a te kedvedert.

    Azt hiszed senki nem jar rosszul? Bazz, es mi a szarbol fedezik szerinted a tobb millio dollaros koltsegvetesu filmet, ha mindenki "lemasolja". Meg mibol lesz a profitjuk? Mert lehetsz akarmilyen anti-kapitalista, anti-piacparti emberke azt csak belatod, hogy senki se lenne olyan hulye, hogy milliardos koltsegvetesu filmeket finanszirozzon, ha eppen csak nullszaldo lesz a vege.

    Az autos peldad is baromsag. Mert, ha en rajovok arra, hogy egy 40 millios auto masolatat 4 millioert is meg tudom szerezni, az azzal egyenlo, hogy egy kasszasiker nagy koltsegvetesu film olcso remake-jet veszem meg, es nem azzal, hogy ingyen letoltom a kasszasiker filmet...

    karesz6: persze, hogy odaallnek ele es megmondanam ezt. Miota van neki alanyi joga a filmekhez, ez egy eleg nagy luxus havi 80 ezres fizetesen. Meg jo, hogy nem azt ajanlod, hogy az allam adjon mindenkinek ingyen mozijegyet, aki 100 ezer netto alatt keres. Ha nem tellik ra, hat nem tellik ra. Meg, ha a szorakozashoz alanyi joga lenne, ami nincs, mert miert is lenne, akkor is ott van a TV, ami sokkal olcsobb es manapsag szinte sehol se luxus.
  • Laza #47
    Egyébként ezért kell mindent neten rendelni, és ha nem vagyunk biztosak a termékben, akkor házhoz szállítással kérni, mert akkor él a 8 napon belüli pénz visszafizetési garancia. Mondjuk sok helyen csak úgy fogadják el, ha ki sem csomagolod ... de szerintem ezt ki lehet játszani :)
    De csak házhoz szállításnál ... személyes átvétel esetén már ez nem kötelező.
  • Laza #46
    "Ott vannak a filmek: mutass nekem még egy olyan terméket, ahol nem adják vissza a pénzt, ha nem tetszik. Jó, kifizetem a 2k-s mozijegyet, de akkor ne legyen reklám, és ha nem tetszik, adják vissza a pénzt."

    Amiről Te beszélsz, az pl az elektronikai termékeknél sem működik, történetesen az, hogy megveszel valamit, nem tetszik vagy nem úgy működik ahogy Te azt elképzelted és visszaviszed. Ha a termék 'hibátlanul', a leírásának megfelelően működik (tehát nem gyártási hibás, nem sérült, nem rossz), akkor a 'téves vásárlás' kategóriába tartozol, és ott bizony senki sem köteles visszafizetni a pénzed ... ez sajnos tapasztalat.
  • Laza #45
    Azért volt '' jelek között :)