Berta Sándor

MIDEM 2012 - A Google-t bírálta a U2 menedzsere

A MIDEM zenei konferencia keretében élesen támadta és erődemonstrációval vádolta meg a keresőcéget Paul McGuinness, a U2 menedzsere, aki kitért a streaming-modellre is.

A vezető a Google-t monopolistának nevezte és azért is támadta a társaságot, mert elutasította a Stop Online Piracy Act (SOPA) nevű amerikai törvénytervezetet. "A Google érdeke csupán annyi, hogy a tartalmak továbbra is elérhetők legyenek. Ez azonban nem történik meg, ha ezekért az anyagokért nem fizetnek az emberek. Nem hiszem, hogy ebben a dologban támaszkodhatunk a politikusokra, mivel attól tartanak, hogy népszerűtlenek lesznek az ilyen intézkedések miatt. Emellett hiányzik belőlük az akarat a törvénytervezet és a technikai megoldások keresztülvitelére. Soha nem szabad lebecsülni egy monopolhelyzetben lévő vállalkozás önvédelmi képességeit. Az a tény ugyanis, hogy a Google képes volt a egész hálózatát egy lobbieszközzé átalakítani, még nem jelenti azt, hogy a tiltakozóakció minden támogatója megértette a valóságot. Ez valójában nem is egy vita volt, hanem inkább a társaság erejét demonstrálta" - hangsúlyozta Paul McGuinness.


A U2 menedzsere azért is bírálta a keresőcéget, mert az nem távolította el a szerzői jogsértő tartalmakra mutató linkeket a keresési eredmények közül. "Csodálkozom, hogy a vállalat még mindig nem tette meg a helyes lépést. Amennyiben valaki a U2 vagy a PJ Harvey zenéjére keres rá, akkor gyakorlatilag egy azonnali virtuális meghívót kap az illegális letöltési lehetőségekhez. Nem tettek semmi fontosat azért, hogy elriasszák ezektől a dolgoktól az embereket. Franciaország úttörő a kalózkodás elleni küzdelemben, Németország és Nagy-Britannia viszont lemaradt mögötte ezen a területen. Az olyan kis államok pedig, mint Csehország egyenesen a fejlődés útjában állnak" - nyilatkozta a szakember.

A menedzser a Spotify rendszerére is kitért; szerinte a szolgáltatás inkább egy-egy művész kiadványának népszerűsítésére szolgál, s nem egy igazi üzleti modell. Amennyiben neki kellene döntenie, inkább adná egy ismert rádió DJ-jének az új zeneszámokat, mint a Spotify üzemeltetőinek. Bár a jövőben szívesen látná a platformot mindenhol, de eddig nem látja, hogy a Spotify milyen anyagi előnyöket jelent a zenészek számára. Ettől függetlenül a szolgáltatást összességében pozitívnak értékelte.

Eric Schmidt, a Google ügyvezető elnöke tavaly májusban kiállt az internet szabadsága mellett és úgy vélte, hogy a The Pirate Bay és más fájlcserélő oldalakhoz való hozzáférések blokkolása támadás lenne a véleményszabadság ellen. Ráadásul egy ilyen szabályozás megvalósítása katasztrofális precedenst teremtene és cége egy ilyen rendszert semmiképpen sem hajlandó elfogadni, pláne nem támogatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • attes #13
  Ja, azt kéne.
  Most azt szeretné a fószer, hogy fizteni kelljen, ha valaki megnéz vagy meghallgat egy u2 számot a neten?
  Amit elfelejtenek még, hogy a kzönségük nagy része tölt le néha ezt-azt.
  Szóval amikor a letöltést fikázzák a közönségük nagyrésézt is fikázzák.
 • FoodLFG #12
  "A Google érdeke csupán annyi, hogy a tartalmak továbbra is elérhetők legyenek."

  Úgy tűnik, az én érdekeim és a google érdekei egybeesnek. Tartalom pedig mindig lesz. Szóval mi a probléma ?
 • gforce9 #11
  Én a Google helyében (bár nem szimpatizálok a céggel) kiszedném az összes U2 találatot. Úgy ahogy van mindet és azt mondanám, hogy sorry, csak így tudtuk megoldani, hogy ne legyen jogsértő U2 link. Aztán hátradőlnék és vigyorognék a menedzser arcába :)
 • Omega #10
  Meghaldta őket már a piac, egyre inkább fölöslegesek a kiadók, bánatukban isznak is mint a disznó. Emelt fővel kellene már felhagyni az iparral.
 • Hungarikum #9
  úgy ülnek ott mint valami anonim alkohlista klubban:D
 • mkfdd #8
  Érdekes egyébként hogy az olyan cégek melyek egyre nagyobbra híznak az átalakuló iparágnak köszönhetően, nem rúgkapálóznak ennyire :D (Vivaldi universal például), míg az alkalmazkodni képtelen és egyre visszaszoruló kartellesedett cégek (universal music, sony és társai) meg egyre elkeseredettebb és pofátlanabb módon próbálják tartani a monopólhelyzetüket miközben a piacnak egyre kevésbé van szükségük a közvetítő szerepükre az internet miatt. Vicces hogy pont ők nevezik a google-t monopolistának... A helyükben kirúgnám a hadseregnyire hízott jogászaikat és fiatal közgazdászokat vennék fel inkább a helyükre akik még nem felejtették el a gazdaságra is vonatkozó jeligét: "adapt or die"
 • Yv@n #7
  Kemény dolog mikor egy lobbista azon hisztizik, hogy az ellenfele is lobbizik. Szar lehet mikor hazai pályán kenik el az arcát.
 • mkfdd #6
  Egy haldokló iparág elkeseredett rúgkapálózása. Legalábbis nagyon remélem.
 • KAWAszaki #5
  Nehogy már baj legyen, hogy a kereső működik! Az a dolga, hogy keressen, és MINDEN találatot megjelenítsen. Ha elkezdik cenzúrázni a találatokat (sajnos), akkor arcul köpik az egész internetet.
  A kiadók és managerek a rádió ellen is felemelték a szavukat anno, mert hogy a hallgató "ingyen" hallgatja a drága zenét.
  Koncertet kell adni és akkor jön a pénz...
 • narumon #4
  Szerintem a digitális disztribbel nincs baj a U2 albumai kaphatóak minden ilyen nagyobb rendszerben.